Rigodon, dansul unui destin

Louis Ferdinand Céline este pseudonimul scriitorului şi medicului francez Louis-Ferdinand-Auguste Destouches ( 1894 – 1961), Céline fiind de fapt numele mic al bunicii sale dinspre mamă. Este considerat  unul dintre cei mai influenţi si mai excentrici  scriitori ai secolului XX, stilul său anticonformist având un impact răsunător asupra literaturii moderne din toată lumea.

Rigodon, ultimul său roman, terminat în anul morţii şi publicat postum, în 1969, încheie trilogia germană, începută cu De la un castel la altul şi Nord (publicate, de asemenea, în limba română  la Editura Nemira, în traducerea impecabilă a doamnei Irina Negrea). Ca şi acestea, Rigodon  ne oferă o versiune ficţională a experienţei  războiului. În periplul său prin Germania la finele celui de-al Doilea Război Mondial,  naratorul este însoţit de actorul Robert Le Vigan  şi de cele două mari amoruri ale sale, soţia şi motanul Bébert. De altminteri, însuşi titlul, Rigodon, ce desemnează, printre altele, un dans de cuplu vioi şi săltareţ, ar putea fi interpretat ca un tribut adus de Céline – despre care se ştie că se mândrea cu muzicalitatea propriului său limbaj – unei dansatoare de profesie: soţia sa, Lucette (Lili, în universul ficţional), companioana care i-a fost devotată înainte, în timpul şi după anii de exil, încarcerare şi dizgraţie.

Tocmai datorită faptului că romanul de faţă se potriveşte atât de bine cu tiparul pe care îl impune ficţiunea asupra biografiei lui Céline, unii critici au susţinut că, odată cu ultimul volum, unul dintre cei mai controversaţi şi inovatori scriitori francezi şi-ar fi încheiat destinul literar. Comedia neagră a romanelor sale, în care cele mai nefericite şi odioase întâmplări sunt povestite cu umor şi, mai presus de toate, cu un covârşitor simţ al realităţii, al naturii profund umane, a atras replici tranşante precum aceea a lui Charles Bukowski: “Înainte de toate, citiţi-l pe Céline. E cel mai mare scriitor din ultimii 2000 de ani”.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *