SAS: o lectură obligatorie vara asta!

Vara este abia la mijloc şi totuşi în zilele ei lungi pare că avem tot timpul din lume să citim cât pentru tot anul. De aceea, toţi ne facem, entuziaşti, listele de lectură ca să ştim cum ne organizăm bagajele de vacanţă.

Săptămâna aceasta, pe lista de “Lecturi ale verii” recomandate de redactorii Dilema veche, se numără SAS. Ghidul Supravieţuitorului, de John Wiseman. Recomandarea este făcută de nimeni altul decât Marius Chivu, critic literar, dar şi o persoană care a avut curajul să facă o expediţie de trei săptămâni în Himalaya.

sas“În ceea ce mă priveşte, există o singură recomandare adevărată de carte, pentru această vară: John Wiseman, SAS. Ghidul supravieţuitorului. Cum să supravieţuieşti oricând şi oriunde (traducere de Alexandru Macovescu şi Valentina Tache, Nemira, 2014). Autorul a lucrat în trupele de luptă SAS vreme de 26 de ani şi te învaţă tot felul de tehnici, metode şi trucuri de supravieţuire: cum să te orientezi în zone necunoscute – pe apă, pe uscat sau noaptea –, în condiţii nefavorabile şi în cazuri de calamităţi; cum să pui capcane şi să-ţi construieşti arme sau o tabără; cum să te îngrijeşti cînd eşti rănit sau te atacă animalele; cum şi ce să mănînci în condiţii extreme (capitolul meu preferat!); cum să interpretezi semnele vremii, ale naturii, ale animalelor şi ale propriului corp etc. Volumul este nu doar un ghid practic, ci şi o mică enciclopedie din care înveţi indirect, prin exemple, grafice, scheme şi studii de caz, cîte ceva din botanică, geologie, geografie, fizică, chimie ş.cl. Practic, poţi pleca în sălbăticie doar cu cartea asta în buzunar. Şi te vei întoarce teafăr. Dacă eşti un cititor competent.”

Aşadar, dacă ai încredere în competenţele tale de cititor suficient încât să-ţi pui la bătaie supravieţuirea pentru experienţe memorabile, profită de reducerea la Noutăţile Nemira şi asigură-te că nu pleci nicăieri fără SAS.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *