Scriitorul Flavius Ardelean, invitat la Târgul de Carte de la Sofia, ca avanpremieră a lansării „Vene Rare” în bulgară 

Romanul lui Flavius Ardelean, publicat în 2021 în imprintul n’autor al Grupului editorial Nemira și nominalizat recent la categoria „Cel mai bun volum Dark Fantasy/ New Weird/ Horror” la Premiile „Vladimir Colin” 2023, va fi disponibil cititorilor de limbă bulgară în prima jumătate a lui 2024.

Prezența lui Flavius Ardelean la cea de-a 50-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Sofia, care va avea loc între 5 și 10 decembrie a.c., este sprijinită de Ministerul Culturii și constituie o avanpremieră pentru lansarea Vene Rare în limba bulgară. Romanul va fi publicat la editura Colibri Publishers, în traducerea Vasilkăi Aleksova.

Scriitorul se va întâlni cu cititorii bulgari sâmbătă, 9 decembrie, de la ora 17:00. Alături de traducătoarea sa din Bulgaria, Flavius Ardelean este unul dintre invitații din cadrul unui panel care va pune în discuție relația dintre cele două piețe literare vecine și se va desfășura sub conceptul Ce urmează. Avanpremiere literare românești pentru cititorii din Bulgaria. Iar duminică, 10 decembrie, de la 12:00, autorul va participa, alături de editori bulgari, de scriitorii români Ohara Donovetsky și Bogdan-Alexandru Stănescu și de traducătoarele bulgare Vasilka Aleksova, Lora Nenkovska și Vanina Bojikova la o dezbatere intitulată Particularități și specificități. Există un spațiu comun româno-bulgar? 

Despre roman, Eli Bădică, coordonatoarea n’autor, declară că „un roman-metaforă, pe mai multe planuri, Vene Rare este cea mai autobiografică dintre cărțile lui Flavius Ardelean (deși nu chiar în sensul în care suntem obișnuiți), unde căutare și acasă sunt doi dintre pilonii esențiali. Acestora li se alătură câteva cuvinte-cheie: literatură (și sensul ei), spiritualitate, tenebră, ermetism, ochi magic, (auto)ironie, demență colectivă, viață și moarte – și viceversa. Cu valențe de testament, cartea este scrierea care marchează o ruptură și anunță o nouă direcție în proza acestuia, întrevăzută încă de la ultima povestire din volumul său anterior, Câteva feluri de a dispărea. La finalul ei, nu numai că vei aștepta cu sufletul la gură următorul capitol literar, ci vei rămâne și cu o duhoare pregnantă în nări.“

Un miros pestilențial se răspândește brusc în camera unui scriitor și-i întrerupe lucrul la un nou roman, acaparându-l cu totul. În încercarea de a găsi sursa acestuia, autorul descoperă că și ceilalți vecini au ieșit la ferestre, căutând o explicație. Moartea Grecului, canonizat pentru dogma pe care o împărtășise, dar și pentru că trupul său neînsuflețit plutește, e doar începutul: de aici încolo, un univers – recognoscibil și totuși inedit – se deschide, în și printre blocuri, în apartamente, deasupra parcărilor, în viscerele subsolurilor. Iar Rana Rece, Mâța Oarbă Atotvăzătoare, Zeul de sub Biserica Invizibilă, Vene Rare, Inșii Incandescenți sunt doar câteva dintre personajele care desfășoară lumea aceasta hipnotizantă la picioarele cititorului.

Despre Flavius Ardelean

Flavius Ardelean este scriitor de literatură fantastică pentru adulți și copii, membru al Horror Writers Association. A publicat nouă romane și trei volume de povestiri, pentru care a primit două premii Colin pentru literatură fantastică. Volumul său de debut, Îmblânzitorul apelor, a fost nominalizat la Festival du Premier Roman de Chambéry, Franța, iar Flavius a fost propus de două ori consecutiv la premiul Tânărul Prozator al Anului în cadrul Galei Tinerilor Scriitori din București, pentru romanele sale din ciclul Miasma. Ambele sale cărți pentru copii, Bezna și Mecanopolis, au fost nominalizate la premiul Cartea Anului în cadrul Premiilor Anului în Cultură la Brașov. Romanele și povestirile sale au fost traduse în engleză, rusă, maghiară și germană, fiind bine primite de presă și recenzate în Publishers Weekly, Esquire, Tageszeitung, Börsenblatt, Bücher Magazin, SWR2.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *