Sir Arthur C. Clarke la Clubul de lectură Nemira

600p400sansbulina

Sir Arthur C. Clarke (16 decembrie 1917 – 19 martie 2008) a fost un autor de SF, inventator şi futurolog britanic, rămas celebru pentru seria de romane SF Odiseea spaţiala. Clubul de lectură Nemira dedică ediţia de astăzi autorului britanic şi propune o discuţie în jurul excepţionalului roman “Sfârşitul copilăriei”.

Clarke s-a născut în Minehead, Somerset, Anglia. După ce a absolvit gimnaziul și Huish’s Grammar School din Taunton, nu şi-a putut permite să urmeze cursuri universitare şi s-a angajat ca auditor la secţia de pensii a Ministerului Educaţiei. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a servit în Royal Air Force ca instructor şi tehnician radar, fiind trecut în rezervă cu gradul de locotenent. După război a absolvit  King’s College London în matematică şi fizică.

Clarke a fost preşedintele Societăţii Interplanetare Britanice între anii 1946-1947, respectiv 1951-1953. Deşi nu a iniţiat conceptul de sateliţi geostationari (în ciuda legendei care susţine contrariul), a contribuit hotărâtor cu ideea că aceşti sateliti pot fi relee ideale de telecomunicaţii. În onoarea activităţii sale, International Astronomical Union a recunoscut în mod oficial orbita geostationară de deasupra Ecuatorului ca Orbita Clarke.

Între 1937 şi 1945, Clarke a publicat câteva povestiri în publicaţii minore, dar debutul profesional s-a consemnat în 1946, textul „Loophole“ apărând în revista Astounding Science Fiction. Din 1951 s-a dedicat exclusiv carierei de scriitor.

În 1956 a emigrat în Sri Lanka (pe atunci Ceylon), în special pentru a-şi satisface pasiunea pentru scufundările subacvatice şi a locuit acolo până s-a stins din viaţă, în 2008. În 1998 a primit distincţia de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic, în anul 2000 regina i-a conferit titlul de Sir, iar în 2005 a căpătat cel mai important titlu civil din Sri Lanka: Sri Lankabhimanya. A primit de asemenea Premiul UNESCO-Kalinga pentru popularizarea ştiinţei în 1961, a fost nominalizat la premiile Oscar în 1969 pentru scenariul filmului Odiseea spaţiala 2001, scris împreună cu Stanley Kubrick, şi la Premiul Nobel pentru Pace, 1994.

Premii şi distincţii SF: SFWA Grand Master, trei premii Hugo şi Nebula, câte un premiu Campbell Memorial, Locus, British SF, International Fantasy, Jupiter, Geffen, precum şi două premii Seiun.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *