Ești cumva un cititor care și-a petrecut cea mai mare parte a carierei livrești explorând potecile bine bătute ale ficțiunii contemporane sau ale nonficțiunii? Dacă răspunsul e afirmativ, probabil încă nu te-ai încumetat să pornești o călătorie plină de aventuri pe tărâmurile science fiction sau fantasy. Ei bine, află că o să ți se dea viața peste cap, căci aceste genuri oferă un tezaur de peisaje supranaturale, concepte care îți afectează felul în care percepi lumea și personaje îndrăznețe, atrase de necunoscut și locuri unde nici nu ai visat c-ai putea ajunge.
Top 5 cărți science fiction
Balada șerpilor și a păsărilor cântătoare de Suzanne Collins
Un prequel al trilogiei distopice Jocurile Foamei, acesta poate fi citit fără probleme înainte de seria originală. Îl urmărim pe Coriolanus Snow cu 64 de ani înainte devină antagonistul carismatic din Jocurile Foamei. Stilul alert, povestea intrigantă și măiestria cu care Suzanne Collins abordează subiecte socio-politice și condamnă violența fac din Balada șerpilor și a păsărilor cântătoare un bun punct de pornire în zona SF distopică. Bonus: pe 17 noiembrie apare în cinematografe ecranizarea cărții, așa că te îndemnăm să citești cartea înainte să vezi filmul.
Seria Copiii timpului de Adrian Tchaikovsky
Proaspăt laureată cu premiul Hugo 2023 pentru cea mai bună serie SF, Copiii timpului este primul volum al seriei, având în prim-plan explorarea spațiului, tehnologie avansată și viață extraterestră inteligentă (vorbim de niște păianjeni foarte deștepți, ok?). Talentul lui Tchaikovsky în a crea o lume intrigantă populată de personaje puternice și bine dezvoltate, dar și felul în care explorează idei inovatoare într-un mod facil, fac din această serie o alegere excelentă pentru cititorii noi de SF. Și, da, profităm de ocazie să vă invităm și la ultimul club de carte Armada din 2023, când vom dezbate fix această capodeperă! Mai multe detalii despre eveniment și tradiția clublui găsiți aici.
Eversiune de Alastair Reynolds
Pe principiul esențele tari se țin în sticluțe mici, Eversiune este un roman care se simte ca un puzzle numai bun de descifrat într-o după-amiază, având un pic peste 300 de pagini. Ritmul poveștii este alert, Reynolds fiind un scriitor versat în genul SF, iar elementele de space opera captivează cititorul de la primul capitol. Aventurile doctorului Silas Coade în căutarea unui artefact misterios străbat epocile, el fiind în fiecare expediție medicul echipajului, dar și singurul care pare să înțeleagă că aceste evenimente se tot repetă.
Proiectul Hail Mary de Andy Weir
Combinația dintre aventuri în spațiu, știință explicată într-un mod accesibil și personaje cu care îți este foarte ușor să empatizezi face din Proiectul Hail Mary o alegere excelentă pentru cititorii noi de science fiction. A fost premiat cu Goodreads Choice Awards pentru cel mai bun roman SF în 2021 și urmează să fie ecranizat de către MGM Studios, cu Ryan Gosling în rolul principal. Povestea lui Ryland Grace, un om de știință cu misiunea de a salva omenirea, este extrem de captivantă, iar felul în care Weir explică cu ușurință concepte științifice complexe folosindu-se de umor te determină să vrei să citești încă un capitol și apoi încă unul până realizezi că ai terminat cartea mai repede decât credeai. Proiectul Hail Mary se și ascultă pe audiotribe.ro!
Romanele grafice Dune
Ești curios să afli de ce Dune e considerat o capodoperă a genului ? Dacă te simți copleșit de lumea SF imaginată de Frank Herbert, atunci ai putea să citești adaptarea grafică a primului roman și să vezi ce părere îți face. Știm că e abia primul pas dintr-o cursă lungă, dar merită pe deplin sutele de pagini care o alcătuiesc. Seria lui Herbert cuprinde șase romane, iar universul său ficțional a continuat să fie dezvoltat de fiul său, Brian Herbert, și de scriitorul Kevin J. Anderson. Aceștia din urmă au conceput textele pentru romanele grafice Dune, care sunt ilustrate de Raúl Allén și Patricia Martín. Iar anul viitor oricum va vorbi toată lumea de Paul Atreides și viermii de nisip, căci partea a doua a filmului Dune, regizat de Denis Villeneuve, o să apară în cinematografe în primăvara lui 2024.
Top 5 cărți fantasy
Trilogia Farseer de Robin Hobb
Ucenicul asasinului este o alegere inspirată pentru cei neinițiați în povești fantasy datorită narațiunii concentrate pe personaje și ușurința prin care te pierzi în lumea vastă și bogat detaliată a celor Șase Ducate. Cu o măiestrie aparte în a contura o poveste captivantă, Robin Hobb – autoare prolifică a genului – îți face cunoștință cu FitzChivalry Farseer, un copil nelegitim de viță nobilă înzestrat cu abilități magice unice. Astfel, urmărești aventura lui ce ține vreme de trei volume într-un regat ce abundă în intrigă politică, trădări la nivel înalt și ființe enigmatice.
Enciclopedia spiridușilor de Heather Fawcett
Poate nu știai, dar cărțile fantasy nu sunt mereu pline de acțiune care te ține cu sufletul la gură și eroi care sunt gata să căsăpească monștri. Uneori avem parte de o poveste care se simte ca o cană fierbinte de ceai într-o zi friguroasă de iarnă. Enciclopedia spiridușilor, primul volum din seria Emily Wilde de Heather Fawcett este numai bun pentru cei care preferă o atmosferă tihnită și o incursiune în mintea personajului principal atunci când citesc un roman. Scris ca un jurnal care ne prezintă cercetările lui Emily Wilde cu privire la spiriduși și magia care îi înconjoară, romanul este situat într-un sat sărăcăcios din Norvegia. Spiridușii or fi ei răutăcioși și puși pe șotii, dar hotărârea protagonistei și a câinelui ei pe nume Shadow îi determină să își arate într-un final secretele.
Trilogia Culorile Magiei de V. E. Schwab
Dacă îți place să citești cărți care pornesc de la locuri reale, dar infuzate cu ceva magie, atunci trilogia lui Schwab este pentru tine. Scrisă cu un stil captivant, este o incursiune într-un multivers cu Londre paralele, fiecare cu propriul sistem magic și provocări. Kell reprezintă tipologia unui protagonist cu care empatizezi ușor și care te ajută să te conectezi cu povestea intrigantă din primul volum, Partea întunecată a magiei. Temele abordate sunt universale, despre putere, sacrificiu și linia subțire dintre bine și rău, și uite așa cu o astfel de carte genul fantasy nu pare atât de inabordabil.
Seria Școala Solomonarilor de Naomi Novik
Genul dark academia a căpătat multă popularitate în ultimii ani, iar dacă deja ai citit cărți din sfera asta, ce zici să încerci un roman fantasy care urmărește tineri la cursuri, formând prietenii și mâncând împreună la cantină? Doar că școala pe care o frecventează cu toții este de fapt magică, plină de monștri periculoși, iar elevii studiază vrăji de unii singuri, căci nu există profesori. Aceasta este premisa seriei lui Naomi Novik, iar primul volum, Educație fatală, îți face cunoștință cu Galadriel Higgins și încercările ei de a supraviețui într-o școală cu adevărat mortală.
Căderea dragonului de L. R. Lam
Probabil ai observat că în literatura fantasy găsești mai rar cărți care să nu facă parte dintr-o serie. Fenomenul se explică prin complexitatea creării unei lumi cu magie și creaturi fantastice. Cam greu să faci asta într-o singură carte! Ideal pentru cititorii noi de fantasy și nu numai, romanul lui L. R. Lam face parte din Solzii dragonului, o trilogie care îl urmărește pe hoțul Arcady și legătura pe care o formează cu dragonul Everen cu ajutorul unei vrăji experimentale. Odinioară, oamenii i-au trădat pe dragoni, le-au furat magia și i-au izgonit într-o lume aproape distrusă. Secole mai târziu, urmașii oamenilor se închină dragonilor ca unor zei îndepărtați. Doar că, spre deosebire de oameni, zeii nu uită. Și nu iartă.
Tweet