Este început de weekend și să vizionezi un film bun este obligatoriu.
Nemira vine în ajutorul tău cu o listă a celor mai bune ecranizări inspirate de cărțile tale preferate. Sunt sigură că ți s-a întâmplat să citești o carte bună și să îți imaginezi ce actori ar da viață personajelor, cum ar arăta decorurile și care ar fi viziunea regizorului. Filmele pe care vi le propunem au reușit să păstreze atmosfera cărților, realizând producții demne de Oscar-uri.
10. Dracula, de Bram Stoker.
Rolul lui Dracula este jucat de inegalabilul Bela Lugosi în ecranizarea din 1931. Deși anumite părți ale romanului au fost excluse, filmul a ieșit mai înfricoșător decât cartea în sine. Meritul este al regizorului Tod Browning.
9. Moby Dick , de Herman Melville
În 1956 John Huston a regizat filmul cu același nume, reușind să redea măiestria cu care Melville a construit bătălia dintre om și creatură. Un film puternic și prin prezența lui Gregory Peck în rolul lui Ahab.
8. Somnul de veci, de Raymond Chandler
Regizorul Howard Hawks i-a ales pe Lauren Bacall și Humphrey Bogart să joace în ecranizarea romanului lui Chandler, iar alegerea a fost una ideală. Narațiunea tip labirint, deși greu de urmărit, este un adevărat exercițiu pentru spectatori.
7. Legături periculoase, de Pierre Choderlos de Laclos
Stephen Frears a reușit să surprindă spiritul poveștii lui Laclos și atmosfera secolului al XVII-lea. Glenn Close și John Malkovich transformă cele 118 minute ale peliculei într-un adevărat spectacol de manipulare și intrigi.
6. Tăcerea mieilor, de Thomas Harris
Thriller-ul psihologic al lui Jonathan Demme nu mai are nevoie de prezentare. Antiteza dintre Jodie Foster în rolul vulnerabilei Clarice Starling și Anthony Hopkins întruchipând criminalul perfect a redefinit în totalitate dinamica polițist-criminal. Cu siguranță un film pe care îl poți revedea.
5. Leopardul, de Giuseppe Tomasi di Lampedusa
Filmul reprezintă o analiză a codului de onoare aflat în permanentă schimbare cu ajutorul lui Burt Lancaster și Claudiei Cardinale. Spectaculos și numai bun de lung filmul lui Luchino Visconti.
4. Doctor Zhivago, de Boris Pasternak
Omar Sharif, Julie Christie și Alec Guinness dau viață personajelor romanului, sub bagheta regizorului David Lean. Filmul a redat imaginea Rusiei în perioada revoluției, marcând neliniștile politice ale vremii.
3. The Shining, de Stephen King
Stanley Kubrick, Jack Nicholson și Stephen King. Un trio de succes, un film care îți amintește de frica de întuneric.
2. La răscruce de vânturi, de Emily Bronte.
O poveste clasică, sub îndrumarea regizorului William Wyler. Merle Oberon în rolul lui Cathy și Laurence Olivier jucându-l pe Heathcliffe. Nu ai nevoie de mai multe detalii.
1. Marile speranțe, de Charles Dickens
Un film care nu dezamăgește. De la alegerea actorilor John Mills și Alec Guinness și până la imaginea vilei Satis, nicio altă ecranizare nu a reușit să surprindă măiestria lui Dickens.
Vizionare plăcută!
Tweet
Cum se poate un astfel de top fara:Stapanul Inelelor,Harry Potter,Twiligt,Sherlock Holmes,Robin Hood,Mandrie si prejudecata si de anul acesta Jocurile foamei si Printesa Martiana(john Carter)…sau daca tot ati facut top cu filme din sec.20:Ben Hur,Quo Vadis,Spartacus,Ziua cea mai lunga,Tunurile din Navaronne,Unde se avanta vulturii,Pe aripile vantului,Dune,Ultimul Mohican si Cei 3 Muschetari!De ce ar trebui sa tinem cont?!Rating IMDB sau numar de exemplare vandute…
Dune la categoria ‘asa nu’.
De ce la ‘asa nu’?Pt ca au fost slabe ecranizarile sau pt ca nu v-au placut cartile?
Sunt si eu curios cine va avea curajul sa faca un serial TV dupa Dune dar incepand cu ‘Jihadul Butlerian’ nu cu cartea propriu-zisa!Acum cand calitatea serialelor TV o depaseste mult pe cea a filmelor(cu mici exceptii)ar fi singurul serial in stare sa detroneze ciclul lui GRRMartin!
Personal cred ca sunt cele mai complexe universuri create vreodata!
Si eu sunt un fan al seriei Dune insa ecranizarile au fost dezamagitoare. Primul Dune cel din ’84 in regia lui David Lynch nu a fost chiar rau desi a fost adaptat cam mult, insa cele ce au urmat au facut o proasta propaganda cartilor. Poate cel ce ar trebui sa apara in 2014 va fi altceva… sa speram
LORD OF THE RINGS 😀 nu cred ca trebuie sa lipseasca.
După cum a spus autoarea articolului, citez “Filmele pe care vi le propunem au reușit să păstreze atmosfera cărților”, se referă strict la câteva cărți care au o adaptare aproape perfectă. Nu sunt sigur că Stăpânul Inelelor este o carte atât de extraordinară. Încă cred că dacă n-ar fi existat filmele, nu s-ar mai fi bucurat de un asemenea succes. Dar pentru cei care chiar vor să citească o cartea a cărei adaptare este aproape identică, vă recomand Urzeala Tronurilor.
Multumesc pt recomandare!Le-am citit pe toate 5 titluri din serie si in romana si in engleza si pot sa va spun ca serialul nu respecta intru totul linia romanelor!Atmosfera da si recunosc ca d-abia astept sezonul 3!Daca mi-ati fi citit comentariul cu atentie ati fi observat ca am intrebat de criteriul pe baza caruia s-a facut topul…Ce credem noi este irelevant!Premiile primite spun totul!Si mai am ceva de adaugat:Cititi Hobbitul si Stapanul Inelelor pt ca sunt de departe cele mai bune romane ale lui JRRTolkien si apoi mai discutam!Sincer,sunt profesor de engleza si am citit si vazut toate titlurile propuse si multe altele pe care am uitat sa le mentionez!Din nefericire nu castig atat de mult ca sa pot sa-mi cumpar toate cartile pe care mi le-as dori!
@ANDU Chiar vorbesti serios sau esti ironic? Consider ca Lord of the Rings a pastrat mai bine firul narativ al cartilor decat A Ganme of Thrones si nu am niciun fel de dubiu in privinta asta.
Game of Thrones este un serial, nu cred ca il putem pune in aceasi oala 🙂 dar asta este doar parerea mea.Iar in ceea ce priveste succesul cartilor(pana la aparitia filmelor) scrise de Tolkien, eu zic sa te mai informezi.
Oameni buni,va dati seama ca va certati pe 2 din cele mai valoroase ecranizari si saga ‘ever’???!!!Doar ca una e film si alta TV series…ca sa nu mai vorbesc de carti!Ideea e ca nu erau in top nici una nici alta.Cat despre firul narativ amandoua il pastreaza la fel de ‘bine’,deh sunt americani doar(unde sunt Tom Bombadil in LOTR si Meera Reed in AGOT?)Sfat pentru cei in dubiu:Cititi-le ca se merita fiecare pagina!!!
@Baba Novak, din cate ai văzut, comentariul a fost făcut din perspectiva mea. Asta însemnând că mie poate să-mi placă sau nu Stăpânul Inelelor și după cum s-a văzut, mi-am exprimat preferința pentru Urzeala Tronurilor (pentru că mie asta mi-a plăcut). Referitor la top, este aproape imposibil să realizezi așa ceva, într-un top limitat de doar 10 poziții. Sunt atât de multe cărți publicate, atât de multe filme inspirate din cărți, încât numai o persoană care a analizat fiecare carte-film, în parte, să realizeze un astfel de top. Și sunt sigur că până și acea persoană ar avea dubii după ce l-ar fi terminat. Oricum, spor la citit, oricare ar fi preferințele. 🙂
p.s. Luca Sprime, poți să-mi lași și mie adresa de mail? Dacă nu vrei să o faci publică, dă click pe numele meu și după aceea lasă un comentariu oriunde pe blogul meu, am să știu eu de la cine e și nu am să-l păstrez privat.
Despre ecranizarile dupa romanele lui J.Steinbeck, banuiesc ca nu poate fi vorba, nu ?
Doar pastreaza intru totul, firul naratiunii.Daca asta e “legea” dupa care un film trebuie inclus printre cele mai bune. “Oameni si soareci” nu se abate nicicum de la litera scrisa iar “Fructele maniei” e o capodopera.