Promoţia din această săptămână este dedicată colecţiei Nautilus! Toate titlurile colecţiei au reduceri de până la 55%, SF-uri şi fantasy-uri cunoscute deja de fanii genului, dar şi cărţi mai noi, apreciate internaţional. Ca de obicei, dăm startul promoţiei cu o listă de recomandări. Ştim că mulţi dintre voi urmăriţi şi ecranizările cărţilor noastre (unii poate doar filmele şi serialele), aşa că, de data asta, vom face o listă cu cele mai populare cărţi Nautilus care au fost ecranizate. Să începem!
Urzeala Tronurilor, de George R.R. Martin
Cartea care a început totul… Cel mai popular serial la ora actuală, cel mai premiat la Emmy şi cel mai piratat, mult iubit de fani, Urzeala Tronurilor a pornit de la cartea cu acelaşi nume, scrisă de GRRM. Probabil că cei mai mulţi dintre voi deja nu mai au nevoie de introducere, dar ştim că sunt câţiva fani care abia acum descoperă Westeros-ul şi în paginile cărţilor.
Într-un ţinut în care verile pot dura ani în şir şi iernile o viaţă, primejdia se arată la orizont. Vine iarna şi pe plaiurile îngheţate de la nord de Winterfell forţe întunecate şi stranii îşi adună puterile în spatele Zidului ce protejează întregul regat Westeros. în mijlocul conflictului se află familiile Stark şi Lannister, iar membrii celor două duc o luptă continuă pentru putere.
Un tărâm al extremelor, de la fortăreţele de piatră ale iernii, la castelele belşugului şi ale verii, în care lorzi şi prinţese, soldaţi şi vrăjitori, asasini şi bastarzi iubesc, se luptă şi uneltesc pentru a supravieţui. Între intrigi şi comploturi, tragedie şi trădare, victorie şi teroare, soarta familiei Stark, a aliaţilor ei şi a inamicilor atârnă de un fir de păr, în timp ce toţi încearcă să câştige cel mai periculos joc dintre toate: urzeala tronurilor.
Outlander, de Diana Gabaldon
Un alt serial popular la ora actuală este Outlander, bazat pe seria Dianei Gabaldon, care începe cu romanul Călătoarea. În această toamnă va apărea şi a treia carte din serie!
Anul 1945. Claire Randall, fosta sora medicală, se întoarce din război şi pleacă cu soţul într-o a două lună de miere. Dar o stâncă magică descoperită într-un loc misterios o transformă într-o călătoare în timp, care se trezeşte brusc într-o Scoţie măcinată de luptă, în Anul Domnului… 1743.
Azvârlită într-un alt secol de forţe pe care nu le înţelege, protagonista trebuie să înfrunte conspiraţii şi primejdii care îi ameninţă viaţa… şi îi pun la încercare inima. Destinul i-l scoate în cale pe tânărul războinic James Frazer şi Claire trebuie să aleagă între fidelitate şi dorinţă, între doi bărbaţi, între două vieţi.
Omul din castelul înalt, de Philip K. Dick
A fost primit şi cu laude, dar şi critici, însă până la urmă, serialul bazat pe romanul cunoscutului scriitor SF şi-a găsit un public. Philip K. Dick este poate unul din cei mai ecranizaţi autori, lângă Stephen King şi cu siguranţă cel mai ecranizat autor SF. Serialul produs de Amazon păstrează atmosfera istoriei alternative scrise de PKD, dar se abate destul de mult de la povestea originală, evident, pentru a duce acţiunea mai departe. Şi iată că, recent, am văzut şi primul trailer pentru al doilea sezon, care merge dincolo de ultima pagină a romanului.
Ce mai este real în această lume în care forţele Axei au câştigat cel de-Al Doilea Război Mondial? Poate doar romanul unui obscur autor de science fiction care, pierdut într-o margine de America pacificată de japonezi, imaginează o istorie paralelă, în care aliaţii au învins.
Solaris, de Stanislaw Lem
Solaris pătrunde în bezna şi în slăbiciunile din sufletul omului cu o putere hipnotizantă.
Cartea a avut parte de două ecranizări, una regizată de Tarkovsky acum 44 de ani, cealaltă în 2002, cu George Clooney în rol principal. Ambele ecranizări reuşesc să surprindă faţete diferite ale cărţii, dar se rezumă la filosofie sau dramă. Centrul romanului este nepuţinta omului de a accepta neobişnuitul şi îngrădirea acestei înţelegeri, cauzată de raţiune.
Explorare filosofică a limitelor omului, Solaris este unul dintre cele mai importante romane SF din toate timpurile. Comunicarea, mai ales aceea dintre specii diferite, generează o poveste spectaculoasă, care începe cu studierea suprafeţei oceanice a planetei Solaris. Realităţile şi dimensiunile lor depăşesc ştiinţa, scriitorul polonez oferind o meditaţie consistentă şi o ficţiune fascinantă de peste o jumătate de secol.
Jocul lui Ender, de Orson Scott Card
Poate una din cele mai subapreciate ecranizări recente, Jocul lui Ender încearcă să urmeze fidel linia cărţii şi reuşeşte destul de bine să facă asta, ajutat şi de o distribuţie cu nume precum Harisson Ford şi Sir Ben Kingsley, iar efectele speciale transformă scenele de acţiune din carte într-un deliciu pentru fanii SF.
Pământul este atacat din nou. Gândacii extratereştri se încordează pentru o ultimă lovitură. Supravieţuirea rasei umane atârnă de descoperirea unui geniu militar care îi poate învinge o dată pentru totdeauna. Dar cine este el?
Ender Wiggin. Geniu. Neîndurător. Viclean. Un maestru în strategie şi tactică. Şi un copil în acelaşi timp. Copilăria lui Ender se termină atunci când, recrutat de guvern pentru a fi antrenat în armată, ajunge în noua să casă: Şcoala de Luptă. Chiar şi între recruţi de elită, Ender se arată a fi un geniu între genii.
Menţiuni:
Ready Player One, de Ernest Cline – în curând într-o ecranizare de Steven Spielberg, dedicată geekşilor, precum romanul.
Fata cu toate darurile, de M.R. Carey – ecranizat într-un film britanic cu lansare limitată, dar care are deja laude printre fanii filmelor cu zombie, surprinzând, aşa cum face şi cartea, aspecte mult mai profunde.
Tweet
Sfarsitul copilariei după Arthur C. Clarke
Solaris si Jocul lui Ender le-am vazut! Si am citit si cartile. Pe celelalte nu cred.