Turneele n’autor: vino să te întâlnești cu scriitorii români în librăriile Cărturești din țară

Editura Nemira, alături de librăriile Cărturești, vă invită la turneul n’autor în mai multe orașe din țară și la Chișinău, prilej cu care vă puteți întâlni cu scriitorii Bogdan Munteanu, Mihaela Buruiană, Doru Preda, alături de Eli Bădică, coordonatoarea colecției de literatură română contemporană.

Veți putea sta la povești cu scriitorii despre cele mai recente volume publicate la editura Nemira: „Ai uitat să râzi”, „Pe cine iubești mai mult?”, „Mâine, când ne-am întâlnit”,  și veți avea parte de o sesiune de autografe la finalul evenimentelor.

Programul întâlnirilor:

Chișinău, 23 mai – Bogdan Munteanu, Mihaela Buruiană, Doru Preda

Ora 18:30, Cărturești Chișinău, Str. 31 August 1989, nr. 121, în incinta Muzeului Național de Istorie

Iași, 24 mai – Bogdan Munteanu, Mihaela Buruiană, Doru Preda

Ora 19:00, Librăria Cărturești Iași Palas

Cluj, 6 iunie – Mihaela Buruiană, Doru Preda

Ora 19:00, Librăria Cărturești Platinia, Calea Mănăștur 2-6

Timișoara, 7 iunie – Mihaela Buruiană, Bogdan Munteanu

Ora 19.00, Librăria Cărturești Piața Victoriei, str. Dr. Nicolae Paulescu nr.2

Oradea, 8 iunie – Mihaela Buruiană, Bogdan Munteanu

Ora 19:00, Librăria Cărturești Oradea din incinta Lotus Center, str. Nufărului nr. 30

Brașov, 9 iunie – Mihaela Buruiană, Doru Preda

Ora 18:30, Librăria Cărturești, Piața Sfatului nr. 20

Moderatoare: Eli Bădică, coordonatoarea colecției n’autor

Evenimentele sunt organizate de editura Nemira în parteneriat cu librăriile Cărturești.

Despre cărți

Ai uitat să râzi, de Bogdan Munteanu

Copii care descoperă cum „merge“ lumea, adolescenți care experimentează primele pulsiuni sexuale, tineri ori maturi surprinși în momente-cheie ale vieților lor și vârstnici care te primesc în intimitate. Stranietăți, farse, despărțiri, deziluzii, cumpene, stereotipii, neputințe, pseudo-reușite, rutine, tristeți, regrete, bravuri, violențe și mici aventuri. Povești care se leagă, care pun punctul pe i, care te țin constant într-un balans fin între râs și plâns, între tine și ceilalți.

„Bogdan Munteanu are o foarte bună ureche muzicală, ce înregistrează oralitatea cu specific dialectal și argotic, ochi cinematografic pentru naturalețea comportamentului și umor pe muchia dintre comedie și dramă. Ceea ce admir mai mult la acest prozator e că dezinvoltura, impresia de ușurință și plăcere cu care scrie camuflează o tehnică de virtuoz, îndelung exersată spre a provoca empatie. Nu e deloc ușor să dozezi perfect monologul, dialogul și stilul indirect liber, să găsești tăietura cea mai bună a finalurilor, să dai pe spațiu mic suflet unor personaje pe care cititorul să le vadă, să le audă, să le înțeleagă. Și mai e ceva specific lui Bogdan Munteanu: lumea prozelor lui e îmbrățișată cu o privire îmblânzită de tandrețe bărbătească (sau, mai curând, băiețească), niciodată sarcastică. De aceea volumul Ai uitat să râzi e atât de emoționant.“
Adriana Bittel

Pe cine iubești mai mult?, de Mihaela Buruiană

O geografie interioară a alegerilor

La intersecția dintre generații și perspective, dintre anii ’90 și prezentul actual, dintre primejdie și adăpost, blocuri și ulițe, frici și îndrăzneli, săli de clasă și terase, singurătate și comunitate, masculinitate și feminitate, Prinselea și agenda încărcată a unei zile, blândețe și cruzime, virtual și real, lumea așezată între coperte de Mihaela Buruiană se trăiește pur și simplu.  

„Un volum de proză scurtă sub semnul unei întrebări care planează deasupra fiecărui personaj, într-o formă (chiar și directă) sau alta, întrebare care, pe cât de uzuală ori puerilă poate părea, pe atât de spinoasă e. Pe cine iubești mai mult?, așadar, e o carte a alegerilor, a ezitărilor, a insinuărilor, a luptelor mocnite, a interiorităților, a fisurilor și a nuanțelor, a adevărurilor care mustesc dincolo de spațiile albe. O carte a granițelor, dacă vreți, numai că nu (doar) cele geografice, ci (mai ales) cele emoționale și mentale. O mișcare de revoluție nu a pământului, ci a poveștilor și a oamenilor, care se plimbă de colo-colo, prin propriile vieți și prin viețile altora. Un debut care, prin construcție, forță și stil, anunță o voce proaspătă și memorabilă în literatura română contemporană.“
Eli Bădică

Mâine, când ne-am întâlnit, de Doru Preda

Cât te poate schimba o poveste?

Robert, mutat de puțin timp în Puglia cu părinții săi, primește un colet care-l intrigă: câteva caiete îngălbenite de vreme, scrise de David, fostul său profesor de Qigong de la București. Cum relația lor nu fusese atât de apropiată încât să fi păstrat legătura după cursuri, tânărul decide să nu citească însemnările care par personale, ci s-o caute pe fiica acestuia și să ia o decizie împreună. Călătoriile – din Italia în România și viceversa, din prezent în trecut și înapoi ș.a.m.d. –, întâlnirea cu Francesca, parcurgerea paginilor care relatează povestea atipică de dragoste dintre Isabelle și David și alte istorii incitante vor schimba perspectivele tuturor celor implicați asupra destinului și alegerilor care contează în viață. 

 „Dacă ați citit volumul de debut al lui Doru Preda, Candido, știți deja rafinamentul cu care adaugă un strop de mister în cele mai simple întâmplări.

În romanul de față primim indicii încă din titlu, apoi descoperim o carte în care timpul ne joacă feste. O carte care nu se agață de prezent, nu se ascunde în trecut, ci ne captivează cu treceri fluide și regresii temporale în alte vieți, trăite sau imaginate. 
O căutare a identității și a dragostei, în care călătoriile în timp creează ancore pentru prezent.“
Anca Vieru

Despre autori

Bogdan Munteanu s-a născut în 1979, la Arad.
A publicat romanul Stai jos sau cazi (Nemira, 2022) și volumele de povestiri Ai uitat să râzi (Nemira, 2016; 2023, ed. revizuită și adăugită), Bine te-am rătăcit, Incognito (Limes, 2011) și Vals pe fire de păianjen (Limes, 2010). Scrierile sale au apărut în antologii și volume colective din România, Germania, Turcia, Serbia și Marea Britanie.
A moderat întâlnirile „Ce mai faci, scriitorule?“, organizate de librăria Cărturești. A fost curator al componentei „Poezie de stradă“, în cadrul programului cultural Memoriile Cetății.
A conceput proiectul „Semn de prim ajutor“, constând în realizarea și distribuirea a 12.000 de semne de carte cu instrucțiuni de prim ajutor în cazul unei crize de epilepsie.
Locuiește în Timișoara din 1997. Lucrează în domeniul IT.

Mihaela Buruiană s-a născut în 1980, la Focșani, și este licențiată a Facultății de Limbi Străine, secția Engleză-Franceză, modulul de traductologie, din cadrul Universității „Al. I. Cuza“ din Iași. E traducătoare literară (a tradus în jur de 50 de cărți de ficțiune și non-ficțiune, pentru adulți și pentru copii) și cititoare pasionată (despre lecturile ei mai povestește pe pagina de Facebook „Palimpsest“).

După mulți ani de citit, tradus și chiar scris despre cărțile altora, și-a făcut curaj să scrie propriile povești. A urmat câteva cursuri de creative writing și a publicat povestiri în „Literomania“, „Revista de povestiri“ și Revista „Familia“. Pe cine iubești mai mult?, apărut în colecția n’autor, este volumul său de debut.

Doru Preda s-a născut la București, este absolvent al FEICT din cadrul Academiei de Studii Economice. Până în 1990, a lucrat ca informatician. Între 1991 și 2015, a activat ca întreprinzător privat. Începând cu 2015, a frecventat atelierele de Creative Writing Sundays, organizate de Revista de Povestiri, în care i s-au publicat mai multe proze scurte. A participat la prima ediție a Turnirului Literar promovat de Cenaclul de la Roma, unde a câștigat Premiul de Popularitate.

A debutat cu volumul de proză scurtă Candido (ed. Nemira, colecția n’autor, 2019).

Din toamna lui 2018, locuiește în Brașov.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *