Voi la ce festivaluri de literatura v-ati duce anul acesta?

festivaluri de literaturaLa inceptul anului se numara evenimentele. Pentru aceia dintre noi atinsi de virusul cititului compulsiv, intrebarea este Cine imi da autografe si anul acesta, dupa micile marturisiri livresti la fata locului? Iar cand vine vorba despre festivalurile dedicate bookaholicilor, intrebarea este: Cate volume imi incap in bagaj?

Un festival dedicat literaturii este mai mult decat o intalnire cu autorii preferati. Devine un spatiu unde cei care isi pun intrebari despre umanitate, despre angoasele sociale si despre instrainarea in multime, pot respira. Cartile schimba arhitectura emotionala a spatiului urban. Cafenele, strazi si cladiri ramase multa vreme anonime capata o noua identitate. Devin locuri de intalnire si atelierele miscarilor avangardiste. Locuri de pelerinaj si de confluente etnice. Iar, daca xenofobia mai are scapari cotidiene, in lumea cartilor nu exista imigranti ilegali, ci doar exilati subversivi, ce nu mai pot scrie in tara natala. Toti sunt primiti pe baza unui pasaport cultural garantat de aparitia unor mijloace de comunicare ce anuleaza prejudecati si granite.

Obisnuim sa ne dam intalnire intr-o agora virtuala si sa ne refugiem cu ochii atintiti in biblioteca unui smartphone pentru a scapa de plictiseala din autobuz. Cartea este un must-have, un accesoriu nelipsit al omului urban sofisticat si boem. Marile edituri scot editii de buzunar si faciliteaza aplicatii livresti pentru gadgeturi. De ce ne-am mai duce la un festival de literatura ? Pentru ca vrem sa calatorim si sa ne vedem live artistii favoriti, sa cautam modele si sa stergem kitsch-ul de pe cuvantul star.

Nu stiu altii unde vor sa ajunga anul acesta, dar eu imi voi permite sa visez. Poate va dau si voua niste idei.

Festivalul de literatura de la Praga

Praga este unul dintre cele mai vizitate orase. Intre 14 si 18 aprilie, Praga devine inima literaturii. Tema de anul acesta este Viitorul. “Only the future exists”, o afirmatie la care vor medita participantii, o provocare pentru cei preocupati de reciclarea unor clasici uitati si o incurajare pentru cei care nu vor sa citeasca decat opere avangardiste. Cat de prafuit a devenit futurismul secolului trecut? Ce temeri ne aduce viitorul? Raspunsurile vin de la autorii invitati: John Ashbery, Anita Desai, Hanif Kureishi, Juan Goytosolo, Hamdy el-Gazzar, Duo Duo, Antonio Lobo Antunes, Arnon Grunberg, Patrik Ourednic, Jerome Rothenberg, Gunduz Vassaf, Jan Erok Vold, Martin Vopenga.

Festivalul de literatura de la Berlin

Multiculturalismul este cuvantul care descrie cel mai bine Festivalul de la Berlin. Arabia, India, Europa de Vest si de Est, America Latina… toate si-au trimis cei mai rasfoiti ambasadori. Fiecarui spatiu cultural ii este dedicata o sectiune speciala in cadrul festivalului.

Daca vei citi lista participantilor, vei descoperi si nume despre care nu ai auzit prea multe pana acum. Fiecare editie este o revelatie pentru iubitorii literaturii exotice, ai autorilor ce imbina traditia povestirilor cu talc si temele arzatoare ale istoriei vazute prin ocheanul provocarilor aparute in spatiile cosmopolite.

Printre autorii care au reprezentat Romania sunt: Gabriela Adamesteanu, Norman Manea, Radu Aldulescu, Mircea Cartarescu, Alexandru Ciubotariu, Filip Florian, Matei Florian, Cosmin Manolache, Maria Manolescu, Zsolt Lang, Constantin Abaluta, Constantin Virgil Banescu, Daniel Banulescu, T.O. Bobe.

Scriitorii si jurnalistii prezenti sunt invitati pentru a discuta si despre schimbarile sociale din Europa de Est, in sectiunea Reflectii.

Pentru cinefilii interesati de viziunea regizorului asupra cartilor preferate, festivalul are o sectiune speciala- Literatura si Celuloid. Alte sectiuni sunt dedicate literaturii pentru copii si memoriilor.

Festivalul de literatura de la Jaipur

Daca esti fascinat de India, ai bani pusi de-o parte si planuri de calatorie pentru luna ianuarie, atunci nu trebuie sa-ti scape orasul Jaipur, incarcat de bijuterii culturale. Grabeste-te sa-ti cumperi biletul, ca festivalul bate la usa bibliotecii. Intre 20 si 24 ianuarie, bookaholici aflati mereu in asteptarea unor traduceri menite sa-i aduca pe scriitorii indieni mai aproape se vor putea intalni cu autori precum Tarun Tejpal si Anuradha Roy.

Festivalul de la Jaipur este unul dintre cele mai mari evenimente culturale din Asia, intr-o perioada in care scriitorii acestui continent castiga tot mai multi cititori si premii internationale.

Acestea sunt festivalurile la care m-as duce eu. Pe voi care v-au tentat?

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *