Vrăjitorul Terry Pratchett a plecat dintre noi

Îndrăgitul scriitor britanic Terry Pratchett s-a stins din viaţă joi, 12 martie, la 66 de ani. În 2007 a făcut public faptul că suferă de o formă de Alzheimer, dar aceasta nu l-a făcut să se retragă, înfrânt, ci dimpotrivă, a devenit un susţinător activ al investiţiilor în cercetarea şi dezvoltarea tratamentelor pentru această boală, a făcut documentare despre evoluţia bolii şi, în ultimii ani, s-a exprimat în favoarea morţii asistate.

Autorul Lumii Disc a fost cel mai bine vândut scriitor britanic din anii 90, cu peste 65 de milioane de cărţi vândute în întreaga lume. În 1998 a fost făcut Ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic „pentru servicii aduse literaturii”, iar în 2009 a fost ridicat la rang de cavaler. De-a lungul carierei a luat toate premiile importante de literatură şi fantasy, printre care British Science Fiction, Locus sau British Book. Poate mai mult decât oricare alt autor fantasy, Pratchett a intrat în conştiinţa populară fiindcă literatura lui a diseminat în toate formele de pop&urban art: radio, televiziune, film, teatru, bandă desenată, jocuri video şi pe consolă etc.

Succesul lui vine din faptul că a reuşit să revoluţioneze genul fantasy printr-o infuzie generoasă de umor negru, ironie, postmodernism şi mult meta-text, sancţionând toate locurile comune ale genului şi ale vieţii, în general.

Lumea fantezistă şi plină de umor pe care a creat-o Pratchett rămâne moştenirea lui cea mai de preţ, împărtăşită de milioane şi milioane de cititori. La Editura Nemira este în pregătire romanul scris împreună cu Stephen Baxter, The Long Earth – o infinitate de universuri paralele posibile, o infinitate de scenarii pentru omenire.

Terry Pratchett 600p400

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *