Nemira la Gaudeamus: peste 500 de titluri în portofoliu, multe noutăţi şi la fel de multe lansări!

Gaudeamus 600p400

Dragi prieteni, dacă există vreun alt ideal căruia îi suntem fideli, în afară de sloganul deja cunoscut al editurii noastre – “plăcerea lecturii” -, acela este de a ne întrece pe noi înşine cu fiecare ocazie.

Şi pentru că cel mai important eveniment editorial al anului, Târgul de carte Gaudeamus, este o astfel de ocazie, venim în întâmpinarea cititorilor noştri cu 11 lansări, un portofoliu de peste 500 de titluri, dintre care nu mai puțin de 30 proaspăt ieșite de la tipar.

Iată evenimentele Nemira la care sunteţi aşteptaţi cu toţii în cadrul acestei ediţii a Târgului de carte Gaudeamus, în ordinea desfăşurării lor:

JOI, 20 noiembrie

18.00-.18.30: Lansare de carte şi sesiune de autografe Du-te departe de mine, de Gabriel Gafiţa
Invitaţi: Mircea Martin, Adrian Cioroianu

Du-te departe de mineUn tată duplicitar şi fost agent secret perpetuează minciuna chiar față de ființa la care ține cel mai mult, naiva și vulnerabila sa fiică. El dorește s-o protejeze cu orice preț de lumea degradată care o înconjoară. În acest efort al său discret, dar nemilos, metodele întrebuințate nivelează binele și răul, care ajung să nu se mai deosebească. Dar nu este nicidecum singurul care acţionează astfel: şi alţii se reinventează pe stil nou, şi alţii îşi tratează trecutul selectiv, şi alţii se pregătesc să lovească dur din umbră. Realitățile României post-decembriste rămân  mai departe confuze, lipsite de repere morale și de speranță.

VINERI, 21 noiembrie

13.00-13.30 – Standul invitatului de onoare, al Federaţiei Ruse: Lansare de carte Munca actorului cu sine însuşi (volumul al II-lea), de Konstantin Sergheevici Stanislavski
Invitaţi: Monica Andronescu, regizorul Victor Ioan Frunză, actorul George Costin, profesoara Antoaneta Olteanu, Valentin Nicolau, Raluca Rădulescu

Munca actorului vol. 2Volumul, în traducerea Ralucăi Rădulescu, este tradus pentru prima oară integral în limba română, completând astfel marea opera scrisă semnată de Stanislavski şi punând la dispoziţie cititorului, într-o ediţie profesionistă, laboratorul intim al creaţiei şi gândirii sale, ce au avut o influenţă fără egal asupra artei teatrale. Este, prin urmare, momentul să descoperiţi această lucrare în care celebrul autor acuza promiscuitatea şi lipsa de principii care au făcut ca teatrul să decadă, aceleaşi motive, de altfel, care împiedică această artă să ocupe poziţia înaltă şi rolul semnificativ la care are dreptul în viaţa comunităţii.

17.00-17.30: Triplă lansare de carte şi lectură din 111 cele mai frumoase poezii de Petru Creţia, Cezar Ivănescu, Ştefan Augustin Doinaş
Invitaţi: Ion Bogdan Lefter, Lucian Vasilescu, Lectură de Ada Condeescu

111 poezii x 3Apreciata colecție 111 cele mai frumoase poezii a Editurii Nemira, în care au apărut deja autori precum Nichita Stănescu și Emil Brumaru, propune o triplă lansare. Astfel, iubitorii acestor nume importante se vor putea reîntâlni cu opera exegetului sobru al bucuriei, poetul aureolat de o melancolie luminoasă care a fost Petru Creția, dar și a cunoscutului membru al Cercului literar de la Sibiu, teoreticianul esteticii baladei în poezie Ștefan Augustin Doinaș. Cât despre Cezar Ivănescu, poate cel mai frumos lucru care s-a spus despre poezia acestuia a fost că „pare preparată în laboratoarele de alchimie poetică din Evul Mediu. Și totuși, nu este demodată. Ne atrage deopotrivă prin vechime și prin noutatea ei radicală.”

SÂMBĂTĂ, 22 noiembrie

11.30-12.00: Lansare de carte şi sesiune de autografe Însemnările damei de silicon, de Dănuţ Ungureanu
Invitaţi: Dan Mircea Cipariu, Horia Gârbea

Insemnarile damei de siliconTrecand cu lejeritate de la fantasy şi literatură de anticipaţie la aşa-numita literatură mainstream, Dănuţ Ungureanu face în acest volum o radiografie necruţătoare a societăţii româneşti. Bineînţeles, zona de actualitate nu poate fi satirizată fără a fi aşezată în contextul general, global chiar, drept care autorul merge până acolo încât să creeze emisiunea „Urzeala divelor”. Aluzie, evident, la Urzeala tronurilor, serialul cel mai cunoscut din lume. „Câţi n-au căzut în urzelile astea? întreabă el. „Senatori şi deputaţi, miliardari, interlopi îndrăgiţi, miniştri, manelişti de mare cultură, judecători, baroni judeţeni, fotbalişti super-tatuaţi, bancheri, primari… O mulţime, un popor. ”

12.00-12.30: Lansare de carte şi sesiune de autografe Sindromul Quijote şi alte ficţiuni rebele, de Mircea Opriţă
Invitat: Cătălin Badea Gheracostea

Sindromul QuijoteCititorii se vor putea bucura de asemenea de apariția unui nou volum semnat de Mircea Opriță – Sindromul Quijote și alte ficțiuni rebele. Acesta adună între coperțile sale povestirile scrise după anul 2000, pe care scriitorul mărturisește că a decis să le publice ca urmare a faptului că „prietenii săi și le aduc aminte și astăzi“. Cât despre sine, acesta declară că „a rămas tot cel de odinioară, dar ele, povestirile, sunt altfel. Dacă tot ne-am asumat misiunea de a trimite mesaje în viitor, e cazul să le decupăm mereu din orizontul prezentului. Iar aici multe ne enervează, multe ne amuză, iar unele ne fac în continuare să visăm. Așa merg lucrurile – cum spunea un coleg mai în vârstă, de pe alte meridiane. Textele de față sunt răspunsul meu optimist privitor la faptul că lucrurile chiar merg”.

12.30-13.00 Lansare Almanahul Anticipaţia 2015

Anticipatia 2015Una dintre cele mai așteptate noutăți editoriale de către iubitorii de science-fiction și comunitatea științifică, este în sfârșit aici: Almanahul Anticipația 2015 revine cu aceeași informație de calitate cu care ne-a obișnuit: literatură speculativă la cel mai înalt nivel, articole de știință fără egal în mediul editorial din România, interviuri cu scriitori și personalități ale lumii științifice dintre care amintim nume ca: Aurel Cărășel, Viorel Pîrligras, Oliviu Crâznic, Dănuț Ungureanu, Rachel Swirsky, Sofia Samatar, Aliette de Bodard, dar şi mulţi alţii. „Gândim în viitor”, sloganul Anticipaţia şi în acelaşi timp îndemnul făcut de această publicaţie tuturor cititorilor, este o promisiune îndeplinită încă o dată.

13.00-13.40: Lansare, lectură şi sesiune de autografe Basmania, Răspântia gândurilor (cartea 1), de Valentin Nicolau, în prezenţa autorului şi a graficianului Tudor Popa
Vor citi actorii Coca Bloos si Marius Manole

Coperta BasmaniaÎn câteva cuvinte (nu foarte multe, pentru că trebuie să aveţi şansa de a descoperi cartea), Basmania este o lume asemănătoare celor create de J.R.R. Tolkien, C.S. Lewis și J. K. Rowling, înglobând atât teme și elemente ale mitologiei și gândirii universale cât și motive și personaje autohtone. Mecanismul literar pornește de la o temă cunoscută, în cazul de față cea a dispariției lumii basmului din cauza oamenilor care nu mai vor să viseze pentru că nu mai cred în basme și eroi. Spațiul Basmaniei este o lume a spiritului ale cărei personaje seamănă cu oamenii sau mai exact invers, fiindcă suntem avertizați chiar de la început că dictonul „precum în basme așa și pe Pământ“ nu are și reciproca valabilă. Locuind în spirit, basmanii trăiesc, de fapt, în timp și nu în spațiu, iar ei există în măsura în care gândesc și sunt gândiți, conform devizei „Cred, deci exist!“

13.45-14.15: Lansare de carte Scrisori nedesfăcute, de Nicu Alifantis
Invitaţi: Emil Brumaru, Valentin Nicolau

Scrisori nedesfacuteUn alt eveniment important este reeditarea unui volum de poezii cu atât mai special cu cât vine din partea unuia dintre cei mai cunoscuți cantautori români – Scrisori nedesfăcute, de Nicu Alifantis. Apărut inițial într-un moment dificil al vieții acestuia, cartea a cunoscut ulterior succesul editorial, poate firesc având în vedere că vigoarea textuală și curajul liric se îmbină cu gingășia și blândețea specifice muzicii sale. Citadinul poeziei este reprezentat de apologia noului secol, de resemnare față de tehnologie, dar asta nu înseamnă că Nicu Alifantis este un revoltat împotriva vremurilor. Dimpotrivă, în această epocă a vitezei în care se simte alienat, el răzbate în ciuda oricărei opreliști, fără a fi însă o ardere completă a conceptelor, ci o distrugere și reclădire a acestora pe bazele unor valori perene, cum ar fi sinceritatea, respectul, iubirea și corectitudinea.

17.15-17.40: Lansare de carte şi sesiune de autografe Abonatul nu poate fi contactat, de Cristina Andrei
Invitaţi: Luiza Barcan, Cristian Bădiliţă

Abonatul coverAbsolventă de Filologie, cu ani mulţi – peste două decenii – şi fructuoşi în TVR, Cristina Andrei debutează cu un roman, o privire temerară despre straturile sociale suprapuse, pe care le ştie foarte bine ca jurnalistă. Cu un puternic simţ al detaliului, cu o uimitoare capacitate de a construi dialoguri veridice, autoarea îşi urmăreşte personajele, începând  din Vinerea Mare şi până la Înviere. Personajele sunt îndărătnice, nu acceptă uşor minunile, unii mai şi dispar – . Cei amărâţi şi pustiiţi ard, deseori, mai repede decât lumânările, aşa că doar şansa existenţei unui prozator precum Cristina Andrei îi mai poate scăpa de uitare şi indiferenţă.

17.40-18.15: Lansare de carte şi sesiune de autografe ACOLO, de Lavinia Bârlogeanu
Invitaţi: Carmen Muşat, Ovidiu Şimonca, Luiza Barcan, Claudia Vîlceanu, Odilia Roşianu

AcoloImagine vie a puterii unei anime capricioase și devastatoare, această carte fascinantă reprezintă o incursiune în profunzimile sufletului unui bărbat trecut de tinereţe, Marc, și în viața lui tulburată de apariția unei tinere, Theresa, care pretinde că iubește atât de mult pictura, încât pare să sfârșească prin a nu mai distinge delirul imagistic de realitate. Fermecată de anumite picturi, inventează căi de explorare a unor lumi paralele, contorsionate, întrepătrunse cu viaţa ei de zi cu zi. ACOLO și aici se suprapun într-o arhitectură etajată, cu planuri întrepătrunse, în care Theresa se comportă în tablou ca în realitate și ia realitatea drept tablou. Cum reușește să-l atragă și pe Marc în acest joc, sau delir, sau univers paralel? Ce urmări are această evaziune din real asupra Marthei, soția lui Marc?

DUMINICĂ, 23 noiembrie

13.00-13.30: Lansare de carte şi sesiune de autografe Atlantida, de Antoinette Wornik
Invitaţi: Ana Nicolau şi Laura Câlţea

AtlantidaAşa cum sugerează şi titlul, primul roman al autoarei Atoinette Wornik şi în acelaşi timp primul volum al seriei Lumi la răspântie, este o imersiune într-o lume ascunsă şi misterioasă ce rezonează în subtext cu zonele insondabile ale psihicului uman. În acelaşi timp suntem puşi în faţa unor personaje memorabile, ce au de înfruntat obstacole fără precedent, dar şi abisuri interioare aproape insurmontabile pentru a-şi atinge scopurile. Dacă Cireşarii ar fi fost gândit ca un roman fantasy young-adult, probabil că rezultatul ar fi fost apropiat de ceea ce este Atlantida, de Antoinette Wornik. O carte de neratat.

14.00: Sesiune de autografe Nicu Alifantis

Vă aşteptăm la ediţia 2014 a Târgului de carte Gaudeamus!

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *