wikiSF, varianta color

Aş începe prin a vă spune o poveste, dar încep aşa: prima carte pe care am citit-o la o vârstă fragedă era un SF. Avea un format mic, de buzunar, nu avea mai mult de 140 de pagini (coperta era verde) şi spunea povestea unui drac şi a unui om care naufragiază pe o planetă pustie. Aş vrea să găsesc această carte şi să o recitesc. Ştie cineva despre ce carte este vorba sau cine a scris-o? Ei bine, despre această întrebare vreau să vă vorbesc. Să mergem întâi la poveste. 🙂

wikiSF

Eram in primul an de facultate, abia venisem în Bucureşti pentru studii, şi unul dintre profesorii pe care i-am găsit aici ne-a recomandat o enciclopedie electronică. Îmi amintesc foarte bine contextul tehnologic în care ne aflam atunci. În 2002 destul de puţini dintre noi aveau calculatoare, mesajele instantanee erau ca nişte telegrame morse, iar oamenii care foloseau netul mai mult pentru a scrie mail-uri puteau să aştepte şi câte o săptămână până să răspundă cineva din celălalt capăt al ţării. În internet-cafe-uri internetul rula cu intermitenţe, pe nişte browsere ale căror nume le-am predat de mult uitării. Şi lista poate continua; nu insist, ştiţi ideea. 🙂

Profesorul nostru ne recomanda entuziast wikipedia. Tocmai se lansase. Ne spunea că este o enciclopedie online la care putea să contribuie oricine avea un calculator conectat la internet (ba chiar ne-a invitat şi pe noi să scriem) şi că în curând vom avea cea mai importantă enciclopedie scrisă vreodată, că ea va fi electronică, gratuită şi larg accesibilă. Nu înţelegeam cât se va întinde peste timp acest „în curând”, dar mărturisesc că eram rezervat în ce priveşte şansele de reuşită ale proiectului. Mă îndoiam că wikipedia ar putea să înlocuiască un Larousse, mă îndoiam că oamenii care ar scrie acolo ar putea să furnizeze conţinut de calitate, de încredere adică. Probabil eram ancorat prea mult în context.

Între timp însă profesorul respectiv mi-a devenit îndrumător pentru lucrarea de licenţă, eu am început să lucrez în online, wikipedia a sărbătorit deja nouă ani de la înfiinţare şi mi-am dat seama de ce a funcţionat atît de bine acest sistem participativ. Cred că succesul wiki în domeniul curiozităţii umane a fost dat de contribuţia noastră. Este drept că doar 4% dintre vizitatori scriu efectiv la acestă enciclopedie, însă restul validează conţinutul chiar şi numai pentru că revin pe site când au nevoie de o informaţie. Iar succesul wikipedia poate fi explicat simplu: o persoană interesată, să spunem, de literatură SF citeşte, recomandă şi editează paginile care îl pasionează cel mai mult. Este puţin probabil să vorbească despre grădinărit, spre exemplu. Abaterile sunt rare şi sunt compensate de activitatea editorilor wiki. Discuţia este mai lungă; cert este că folosirea platformei a luat amploare, iar conţinutul este de calitate. Numai în 2007 enciclopedia noastră avea peste nouă milioane de pagini în întreaga lume. Iar asta înseamnă foarte mult. Imaginaţi-vă acum un Larousse având atâtea pagini. Ar încăpea in biblioteca voastră? Ce raft (ştiinţifico-fantastic) l-ar putea susţine?

Şi acum obiectul muncii.

Când m-am alăturat echipei de la Nemira, Silviu Toma, de care sunt sigur că vă amintiţi cu plăcere, mi-a predat cheile mai multor site-uri bune. Am găsit un magazin virtual pus la punct, blog-urile Nemira, o revistă veritabilă de literatură SF şi multe altele. Una dintre cele mai mari bucurii am avut-o însă când am descoperit proiectul wikiSF. Mi-am spus atunci că vreau ca povestea asta să meargă mai departe. De ce? În ce mă priveşte, la mijloc sunt motive personale. Unul este că m-am ataşat de ideile profesorului de care vă spuneam. Altul este că îmi doresc ca următorii copii care se trezesc într-un univers fascinant cum este cel al literaturii SF sau fantasy să găsească uşor cărţile, ideile şi autorii de care au nevoie şi care le-ar putea schimba la un moment dat modul de a vedea lucrurile, viaţa.

Totodată, pentru că mă bucură avansul tehnologic din ultimii ani, posibilitatea de a comunica rapid, de a lucra în echipă folosind platforme întocmai ca acest blog, vreau să continuăm împreună ideea unei enciclopedii româneşti dedicate literaturii SF, fantasy şi horror, a unei literaturi SF libere, deschise publicului larg, să încurajăm cititul acelor genuri literare care suscită imaginaţia peste limitele tehnologiei actuale şi care a făcut posibile inclusiv proiecte precum wikipedia şi, de ce nu, precum wikisf.

Ce vă propun, mai exact.

Am mutat recent wikisf din vechea sa locaţie pe un domeniu special dedicat: www.wikisf.ro. Săptămâna trecută am lucrat la noua sa imagine (colorând sigla, spre exemplu :P), am făcut update-uri la unele pagini şi am conceput bannere care să vă ajute să navigaţi uşor dintr-un site într-altul. Vrem să facem şi câteva widget-uri pentru blogurile celor mai pasionaţi dintre voi, dar mai durează puţin, aşa că rămâneţi aproape şi ţineţi firul întins. 🙂

Apelul meu este simplu. Avem la dispoziţie o platforma. Ne dorim ca wikiSF să fie în continuare un organism viu, pluricelular, capabil să meargă şi să crească pe cont propriu, în acelaşi ritm cu literatura pe care ne place să o citim. Invitaţia mea către voi are aşadar trei componente. Să descoperiţi, să contribuiţi şi să dezvoltaţi wikiSF. Vă aparţine.

15 Commentarii

  1. Mihai-Dan Pavelescu 23/03/2010 Reply
  2. Sorin Manica 23/03/2010 Reply
  3. Mihai-Dan Pavelescu 23/03/2010 Reply
  4. Sorin Manica 23/03/2010 Reply
  5. Jen 23/03/2010 Reply
  6. Jen 23/03/2010 Reply
  7. Cosmin 23/03/2010 Reply
  8. Sorin Manica 23/03/2010 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *