Astăzi, 13 ianuarie, ne aducem aminte de Valentin Nicolau, cel care în anul 1991 punea bazele editurii Nemira, un adevărat pariu cultural în acei ani, care a ajuns cu timpul una dintre cele mai longevive şi de succes edituri din România. La un an de la dispariția lui dintre noi, lecția lui de curaj, integritate şi profesionalism este una care continuă să ne inspire în fiecare zi.
A fost unul dintre primii editori care au susținut autorii români și a îngrijit mii de volume scrise de importanți scriitori străini care au fost astfel traduși pentru prima oară în limba română.
În tot acest timp s-a apropiat de literatură și de publicistică el însuşi, scriind poezie, teatru, cărţi pentru copii, eseuri. Piesele sale au fost puse în scenă de regizori importanți, în teatru și în televiziune.
În spațiul public rămân, totodată, aprecierea pentru activitatea lui de manager al Televiziunii Române, precum și numeroasele editoriale și articole de opinie care dau seamă de personalitatea efervescentă a lui Valentin Nicolau.
Valentin Nicolau s-a stins din viaţă în urmă cu un an, pe data de 13 ianuarie 2015, dar moștenirea lui este încă vie. Prin cărțile scriitorilor pe care i-a publicat și care se regăsesc în casele noastre, prin cărțile pe care le-a scris și prin noi, cei care îi continuăm visul.
“Cred că scriitorii, cineaștii, artiștii, oricare ar fi ei, trebuie să fie atenți la societatea în care trăiesc. Iar atunci când observă deraieri, trebuie să se repoziționeze și să-și asume din nou rolul de striga adevărul, de a solicita revolta semenilor împotriva răului. Atunci când apare pericolul, arta trebuie trezită la condiția ei de sirenă pentru conștiințe, mai puternică decât orice forță politică. Teatrul, cinematografia, literatura pot repune lucrurile în firescul lor, mai aproape de ce ar trebui să trăim, dacă ne-ar păsa ce trăim. Trebuie doar să-ți pese.” (extras din interviul cu Valentin Nicolau pentru revista Yorick din 14 ianuarie 2014).
Bibliografie:
Volume de teatru: „Poveşti din al nouălea cer”, „Taina îngerilor”, „Păstrează copia şi nu uita originalul”, „Oriunde mă duc numai de mine dau”(postum);
Volume de publicistică: „Dumnezeu e în sens invers”, „România feudelor târzii”;
Cărţi pentru copii: „Zina Benzina”, „Bronto, un dinozaur încă mic”, „Basmania. Răspântia gândurilor”;
Volumul de poezie: „Crapă lemnul şi ridică piatra”.
Tweet