3 cărți despre cărți – #decitit în luna în care sărbătorim #WorldBookDay

Dacă pe 23 aprilie sărbătorim cu toții Ziua Internațională a Cărții, atunci noi zicem că întreaga lună aprilie e dedicată cărților, bibliotecilor, librăriilor și nu în ultimul rând, aprilie e despre plăcerea lecturii.

Vrem să vă punem în brațe și direct pe noptiera de lângă canapea, 3 cărți diferite pentru 3 stări diferite. Dacă vrei să te afunzi în biblioteci și dacă vrei o carte pe care să o citești cu creionul în mână, atunci „Sfârșitul bibliotecii mele” e pentru tine.

Dacă vrei o lume fantasy, plină de misiuni și aventuri literare, „Biblioteca invizibilă” e escapada perfectă.

Și dacă ești curios de ce se întâmplă în culisele editoriale și dacă ești pregătit să pleci într-o investigație literară presărată pe alocuri cu momente care îți vor fura un zâmbet, atunci e musai să descoperi „Misterul lui Henri Pick”.

Cine nu ar vrea să citească 3 cărți diferite despre… cărți? Deloc asemănătoare, fiecare în parte are farmecul ei și merită citită pe îndelete.


Sfârșitul bibliotecii mele, de Alberto Manguel

O carte despre cărți, despre plăcerea lecturii în toate formele ei, despre biblioteci pierdute și recâștigate. O carte care îți oferă câteva ore frumoase de bucurie literară și pe care o parcurgi cu creionul în mână, nu cumva să ratezi un citat frumos.

Mi-am aranjat biblioteca în funcție de propriile nevoi și prejudecăți.


Misterul Henri Pick, de David Foenkinos

O carte comedie, care dezvăluie ce se întâmplă în culisele editoriale și care îți arată cum intervine literatura în viețile oamenilor. Și aceasta e despre cărți și biblioteci și mai ales despre manuscrise nepublicate. Într-o astfel de bibliotecă a manuscriselor „ratate”, o tânără editoare găsește o capodoperă scrisă de un anume Henri Pick, despre care nu știm foarte multe lucruri decât că era pizzar și că în viața lui (privată sau publică), nu a scris mai mult de o listă de cumpărături.

Cum ar fi putut el, însă, să scrie o capodoperă literară în plin secret? Să fi avut el o existență secretă? În căutarea autorului necunoscutului, stins din viață, o anchetă literară plină de suspans se transformă pe negândite într-o comedie pe care nu o poți lăsa din mâini. Te vei trezi că o să chicotești alături de personaje și că până la final îți vei da seama că un roman poate să dea peste cap viața cititorilor săi.

Își întâmpina fiecare cititor cu o atenție deosebită, ascultându-l cu luare-aminte pentru a-i croi un itinerar personal prin cărțile propuse. După părerea lui, important nu era să îți placă să citești, ci mai degrabă să găsești cartea care ți se potrivește. Oricine poate adora lectura, cu condiția să pună mâna pe un roman bun, care să-i placă, să i se adreseze și de care să nu se mai poată dezlipi.


Biblioteca invizibilă, de Genevieve Cogman

O lume fantasy, plină cu rafturi, cărți, ediții rare de volume, papirusuri. O aventură în care te îmbarci, plină de misiuni aparent imposibile și de secrete pe care le descoperi treptat.

Irene este un agent special al Bibliotecii, organizația secretă care strânge cele mai importante cărți din toate universurile paralele. Alături de Kai, enigmaticul ei ucenic, este trimisă într-o Londră infestată de haos, unde legile naturale sunt modificate de supranatural și magie. Misiunea lor? Să recupereze o variantă unică a poveștilor Fraților Grimm.

Ajunși acolo, Irene și Kai sunt prinși într-un labirint de pericole, indicii contradictorii, societăți secrete, dragoni, vampiri, reptile din metal și roboți controlați prin magie. Nu doar viețile lor și reputația Bibliotecii sunt în pericol, ci realitatea însăși.

Nu era nimic greșit în curiozitatea cu privire la felul în care se termina o poveste, în fond. Era Bibliotecară – făcea parte din fișa postului. Și nu dorea să dobândească marile secrete ale necromanției și nici vreo altă cunoștință despre magie. Își dorea doar ceea ce-și dorise mereu: o carte bună de citit.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *