Povestea Nemira a început acum 31 de ani și, până astăzi, aproape 23 de milioane de cărți au ajuns în bibliotecile cititorilor. Plăcerea lecturii e o poveste pe care o scriem împreună, zi de zi, cu fiecare pagină citită de voi.
În 31 de ani preferințele de lectură au trecut prin schimbări, modificarea preferințelor de lectură în unele cazuri, fidelitate fermecătoare în altele sau pur și simplu noi și noi generații de cititori, fiecare cu autorii preferați.
Nu putem să facem un top „de calculator” al celor mai iubite cărți Nemira și al celor mai îndrăgiți autori din acești 31 de ani, orice selecție e subiectivă, modelată după fiecare cititor în parte. Dar putem să sărbătorim împreună trecând în revistă câteva dintre cărțile și seriile care au avut cei mai dedicați cititori de-a lungul vremii, autorii cu adevărate baze de fani hard core.
Prima carte publicată cu sigla Nemira, în 1991, a fost Monte Cassino, de Sven Hassel. Seria lui de 14 romane despre război, supraviețuire, prietenie, a fost un succes fulminant atunci și rămâne în continuare o descoperire pentru numeroși cititori. Sven Hassel este un evergreen necesar, pentru că istoria ne învață să nu ne repetăm greșelile.
Toate generațiile de 35-55 de ani de azi au amintiri despre seriile și autori science fiction și fantasy publicate la Nemira în anii ’90, cu acele coperte originale, care ieșeau în evidență în orice librărie și invitau la imaginație și aventură.
DUNE, de Frank Herbert, este una dintre „ștampilele” Nemira, acea poveste cu care editura noastră e asociată atât de des. O poveste vizionară, care transcende cu adevărat anii și generațiile, fiind la fel de interesantă la apariție cum este și azi. Dovadă și o nouă ecranizare realizată de Denis Villeneuve, care a fost lansată în octombrie 2021.
Urzeala tronurilor, de George R. R. Martin, este altă serie fenomen care și-a găsit cititori dedicați de la început în România, apoi din ce în ce mai mulți entuziaști după serialul HBO. Cărțile și serialul au bătut toate recordurile posibile și, dacă consumi social media sau cultură pop și nu știi povestea, probabil pierzi enorm de multe referințe. Martin a reușit să stimuleze imaginația a milioane de oameni din întreaga lume și continuă să fie descoperit de alți noi și noi cititori români.
Stephen King este cu siguranță unul dintre acei scriitori-monument ai epocii noastre. Este prolific, scrie extraordinar de bine și convingător, aproape toate romanele lui sunt ecranizate și este declarat maestrul incontestabil al suspansului, fie că e în proze realiste, unde explorează întunecimile din ființa umană, fie în proze unde suprarealismul & horror-ul sunt grefate pe povești extrem de verosimile. Toate romanele lui sunt bestsellere, încă de la primele publicate la Nemira în anii ’90, clasicele Shining și Carrie.
Doi autori intrați în portofoliul Nemira ating deja cotele de popularitate ale lui Martin sau Frank Herbert: e vorba despre Andrzej Sapkowski, cu seria Witcher, și Diana Gabaldon, cu seria Outlander. Witcher este, la fel ca Urzeala tronurilor, un fenomen global, un autor polonez care scrie atât de convingător încât a spart „canonul” literaturii fantasy de limbă engleză; la succesul cărților au contribuit considerabil succesul jocului video și al serialului realizat de Netflix. Outlander este un cu totul alt tip de fantasy: o poveste care pornește de la un pretext supranatural, călătoria în timp, ca apoi să vireze spre istorie și poveste de dragoste, cu detalii atât de bine țesute și personaje atât de fermecătoare încât are fani dedicați care citesc fără pauză miile de pagini.
Un alt bestseller Nemira, de data asta din zona non-ficțiunii, este Născut în afara legii, de Trevor Noah: este povestea unui băiețel poznaș care se transformă într-un tânăr neliniștit, în timp ce se străduiește să se regăsească într-o lume în care el nu ar fi trebuit să existe.
Schimbând către zona de science fiction, extrem de îndrăgite au fost și romanele scrise de una dintre cele mai lăudate scriitoare, Ursula K. Le Guin, o personalitate care face parte din colecția ARMADA Clasic, cu titluri precum: Deposedații, Sfâșierea cerului și Lumii îi spuneau pădure.
Din seriile de autor de la Nemira, Julian Barnes este unul dintre cei mai prolifici și cameleonici. Sentimentul unui sfârșit a câștigat Booker Prize și asta i-a stabilit locul în canonul scriitorilor britanici contemporani. Barnes are talentul de a se „juca” în fiecare carte cu granițele dintre ficțiune și nonficțiune, dintre un stil romanesc și un stil eseistic, cu glose despre gestionarea pierderii, despre doliu, despre cuplu și dragoste, dar și despre pasiunea lui pentru cultura franceză.
Matt Haig este și el printre preferații absoluți ai cititorilor români: un autor polifonic, cu romane, cărți pentru copii, dar și eseuri foarte sensibile și revelatorii despre gestionarea depresiei, a stresului și a presiunii venite dinspre lumea hiperdinamică în care trăim. Face parte din categoria acelor scriitori „inspiraționali” și orice scrie vine din sinceritate, cu marca inconfundabilă a autenticității.
O bijuterie literară care își găsește în fiecare an mii de cititori entuziaști este Doamna England, de Stacy Halls: noua Hilary Mantel. Nu există familie perfectă. Ea ar trebui să știe cel mai bine. Dar cum poate împiedica istoria să se repete?
Din colecția Babel de literatură străină contemporană, printre preferați se numără Amor Towles, cu Regulile Jocului, Min Jing Lee, cu Pachinko sau Stefania Auci, cu Iarna Leilor.
Din seria de ficțiune pentru femei, un hit absolut printre cititoare a fost romanul O vară italiană, de Rebecca Serle, o poveste de iubire în toate formele ei. Dar preferata absolută din colecția Damen Tango este scriitoarea Natasha Lester, autoare de romane istorice cu povești care redau cele mai mari eroine.
Printre cărțile de nonficțiune publicate la Nemira de-a lungul vremii, cele mai recente „hituri” au fost autobiografiile unor titani ai lumii artistice: Charlie Chaplin, Anthony Quinn, Andrei Tarkovski (din colecția Yorick), precum și cărtea de pop-science din imprintul Orion, cea a lui Abigail Tucker, Gene de mamă sau lectura deliciu a lui Marius Constantinescu, Cafe Gourmand.
Peste 150 de titluri noi publicate în fiecare an, peste 1500 de autori în portofoliul Nemira and counting – listele de mai sus sunt o simplă trecere în revistă a preferaților voștri, din care lipsesc inevitabil zeci de nume și titluri. Pentru că povestea continuă și o scriem împreună.
Tweet