Plăcerea lecturii de 31 ani – povestea pasiunii pentru carte – vezi timeline-ul aici.
În 1991, când societatea de-abia se trezea la viața în libertate de după Revoluție, Valentin Nicolau a avut curajul să intre pe piața editorială din România cu o editură privată: Nemira, numită după un munte din Carpații Orientali.
Prima carte publicată a fost clasicul Monte Cassino, de Sven Hassel, și s-a vândut în sute de mii de exemplare, mai multe decât putea visa. Urcarea muntelului metaforic începea.
Misiunea de atunci și de acum este să aducem povești puternice și idei provocatoare, să traducem cei mai populari și curajoși scriitori din lume, să promovăm generațiile noi de scriitori români. Totul sub aceeași linie roșie: Plăcerea lecturii. Deoarece credem cu tărie că literatura și educația modelează vieți, că libertatea de gândire și empatia sunt soluțiile pentru un viitor mai bun.
Nemira s-a consacrat pe piață cu primele cărți clasice de science fiction traduse în română: Visează androizii oi electrice, de Philip K Dick și seria Dune, de Frank Herbert, primele romane de Stephen King publicate în română, care au introdus generații întregi în aceste genuri care deschide mintea spre toate posibilitățile universului.
În paralel, Nemira a publicat mari autori străini foarte diverși precum John Kennedy Toole, Paulo Coelho sau Pascal Bruckner, iar astăzi, în colecțiile Babel și Damen Tango, sunt publicați autori premiați din toată lumea precum: Julian Barnes, Jhumpa Lahiri, Dinah Jefferies, Amor Towles, Linda Holmes, Tahar Ben Jelloun, Margaret Atwood și mulți alții.
Încă din 1994, Nemira a publicat și autori români, debutați aici și apoi consacrați cultural, ca Horia Roman Patapievici, Ioan Petru Culianu, Radu Aldulescu și mulți ani. Direcție continuată de-a lungul timpului și consolidată cu două colecții dedicate, n’autor pentru proză și Vorpal pentru poezie.
Până în anii 2000, Nemira avea mai multe direcții editoriale care răspundeau pasiunii pentru lectură a cititorilor de toate vârstele, inclusiv pentru cei mici cu editura Nemi pentru copii, unde publică scriitori străini consacrați și scriitori români precum Cristina Andone sau Simona Antonescu.
În 2009, Nemira a fost prima editură care a lansat ebooks în limba română pe piața din România.
În 2018, direcția editorială science fiction, fantasy și thriller e introdusă sub umbrela imprintului ARMADA, unde sunt publicați cei mai importanți scriitori ai momentului: George R.R. Martin, Stephen King, Suzanne Collins, Andrzej Sapkowski sau Diana Gabaldon sau clasici precum Frații Strugațki sau Ursula K. Le Guin.
În 2021, se extinde planșa editorială cu imprintul de non-ficțiune, Orion, care are cei mai pragmatici autori ai momentului: Trevor Noah, Karen Armstrong, Abigail Tucker, Marius Constantinescu, Alberto Manguel și mulți alții.
În 2022, Nemira lansează primul imprint de manga în limba română, NEZUMI, începând cu seriile Mireasa Străvechiului Mag și Regatele Ruinei.
Povestea Nemira nu înseamnă doar viziunea editorială și munca întregii echipe, cealaltă jumătate a poveștii e țesută în fiecare zi de cititorii noștri, strânși în comunitățile din grupurile de social media, de la care primim mereu impresii de lectură, poze, întrebări. Interacțiunea dintre editură și cititorii săi, prin intermediul cărților, completează o poveste de 31 de ani și ne oferă speranță pentru următorii 31 de ani în care ne propunem să îi ținem aproape și să îi surprindem constant.
De aceea în ultimii ani, Nemira a desfășurat multe campanii pentru cititori și lectură: campania video de încurajare a lecturii „Hai, citește”, Bursa de cititor Nemira (cărți pe viață pentru elevi), campania „Prima mea carte”, podcastul Books are magic, campania Citește-i zilnic copilului tău, de la Editura Nemi și Bookvertising, o campanie la scală largă pentru promovarea cititului.
Le mulțumim cititorilor că ne sunt aproape și le promitem să le fim alături încă 31 de ani de acum înainte, aducând în viețile lor plăcerea lecturii.
Tweet