5 ani de n’autor: Cristian Englert și Ana Donțu

Cinci ani de n’autor!
Cinci ani de povești scrise de autori români.
Pagini întregi citite, împărtășite, editate, modificate, reeditate din universul literaturii române contemporane.

Îi sărbătorim pe toți alături de voi! Cu această ocazie, coordonatoarea colecției, Eli Bădică, le-a dat autorilor o temă aniversară: să scrie un text despre n’autor ca personaj  de 5 ani și să aleagă o melodie drept coloană sonoră.

Să descoperim împreună ce a ieșit, alături de Cristian Englert și Ana Donțu!

Cristian Englert, autorul „Piramida

Nu știu câtă vreme a trecut, dar urcușul nu se mai termină. Panta crește și descrește, soarele dogorește, apoi coboară în spatele peretelui și dispare. Ici și colo mă izbește câte o pală de vânt și de fiecare dată trebuie să mă lipesc de zid ca să nu mă fure ca pe o frunză. Găsesc piatra fisurată de care pomenise documentul, o împing cu piciorul, și cât ai zice pește mă strecor înăuntrul tunelului. Desfac frânghia. De acum cobor către inima piramidei, pe care anticii au făcut toate eforturile să o protejeze. Însă m-am antrenat pentru asta toată viața mea, așa că reușesc să depășesc pe rând sulițele, scheletele, valurile de scarabei, avalanșa de bolovani… Sunt stors de puteri când pătrund, în sfârșit, în sala de dimensiunea unei catedrale. În centrul ei, pe un piedestal de piatră, mă așteaptă marele diamant Root-i-Uan, strălucind cu puterea a o mie de sori. Pășesc spre el, cu inima mai-mai să-mi sară din piept. Întind mâna să-l apuc… „N’au, iar mi-ai luat sticla de parfum?” Vocea, venită parcă de pretutindeni, mi-a zguduit încrederea. Strâng diamantul între degetele tremurătoare, îl apropii ușor de nas (căci tare bine mai miroase!), apoi îi răspund spășit marii preotese, care uite că iar m-a prins: „Nu, mami. În sufragerie ai căutat-o?” După aceea îi fac diamantului cu ochiul, știind că mâine vom avea o nouă aventură împreună.

Preocupat sa retraiasca istoria Olandezului zburator, CRISTIAN ENGLERT a colindat neobosit tari si continente, iar in clipa de fata visele sale orbiteaza in spatiul cosmic. De formatie inginer de aeronave, cu specializari in software si robotica, lucreaza in prezent la Agentia Spatiala Europeana in Noordwijk, Olanda.

Toata viata sa a incercat sa gaseasca un echilibru intre preocuparile stiintifice si cele literare. Primele povestiri si romane a inceput sa le scrie in jurul varstei de unsprezece ani, insa si-a facut debutul publicistic de-abia in anii liceului. A continuat sa publice in ziare si reviste, iar la jumatatea anilor 1990 a infiintat primul ziar romanesc integral virtual, Vocea Patriotului Nationale. In 2001, si-a publicat primul roman, numit Candidat la crima, la Editura Pandora.

Mutandu-se pe alte meridiane, s-a simtit dator sa-si incerce mana in limba engleza. Rezultatul – un numar de povestiri publicate in ziare si reviste, plus un roman pentru tineret numit Gamma Group. Chiar daca engleza ii este o unealta confortabila, precizie, nerv si inspiratie tot in vocabularul limbii romane cauta. Dovada: ultimul sau roman, Piramida.


Ana Donțu, autoarea „Varșava

sunt locuitorul scoicii de râu

de cinci ani mă plimb pe ape galben-albastre

știu dinainte tot ce se va întâmpla

soarele va răsări și va apune de multe ori

până când râul se va revărsa în mare

iar atunci voi fi stihia galben portocalie

care va trece dintr-o scoică în alta

dintr-un animal fantastic în altul

Ana Donțu (n. 1 decembrie 1985, Republica Moldova) a absolvit Facultatea de Antropologie la Chișinău și Facultatea de Litere și Arte a Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu. În 2015, a fost printre cei șase tineri scriitori selectați pe lista lungă a Concursului internațional „PEN New Voices“. Volumul său de debut în poezie, Cadrul 25 (Casa de Editură Max Blecher, 2015), a apărut ca urmare a câștigării Concursului Național de Poezie „Aurel Dumitrașcu“ pentru debut în volum, organizat de Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț. A fost distinsă cu premiul „Tânărul poet al anului 2015“ la Gala Tinerilor Scriitori, organizată de Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Sibiu, Premiul Revistei „Accente“ și Premiul Național „Iustin Panța“. Grupaje de poeme din Cadrul 25 au fost traduse în engleză, suedeză, germană și franceză. Varșava este volumul său de debut în proză.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *