5 ani de n’autor: Liviu Ornea și Florin Chirculescu

n’autor, colecția de literatură română contemporană coordonată de Eli Bădică, împlinește 5 ani.
Au fost 5 ani plini de povești autentice, care deschid drumuri și în care ne-am (re)descoperit în fiecare zi!

În tot acest timp, am publicat 30 de cărți noi și 4 reeditări, am adunat 7692 de pagini n’autor în total și avem deja 7 n’autori care au publicat al doilea titlu în colecție.

Pentru a sărbători cum se cuvinte, i-am provocat pe autorii români să scrie un text despre un personaj pe nume n’autor care împlinește 5 ani & să adauge o piesă muzicală potrivită.

Iată cum a ieșit, alături de Liviu Ornea și Florin Chirculescu!

Liviu Ornea, autorul „Viitorul anterior” și „Viața ca o glumă proastă

La ora zece, Nautor a ieșit din casă, ca în fiecare duminică. Bucur, un ciobănesc mioritic, stătea tolănit la umbră. „Dacă Bucur are trei ani și tu ești cu doi ani mai mare, cîți ani ai tu?”, îl întreba tata, dar degeaba, că el știa, „Cinci!”, pe el nu-l putea păcăli. Nautor își înfigea degetele în blana mițoasă a lui Bucur și încerca să i se urce-n cârcă, dar Bucur nu se lăsa călărit, se scutura și băiețelul cădea berbeleac în iarbă, apoi se ridica și-o lua de la capăt chiuind. Din cimitirul de peste drum se auzea părintele Gherasim cântând Veșnica pomenire. Lui Nautor îi plăcea glasul părintelui Gherasim și, când se făcu liniște, aplaudă fericit.

Liviu Ornea (n. 1960) e matematician, profesor al Universității din București și cercetător la Institutul de Matematică al Academiei Române.

A publicat peste 80 de articole de geometrie diferențială, două monografii de specialitate și două cursuri universitare, a conferențiat și a făcut cercetare în numeroase institute și universități din lume.Volume de eseuri: Varietăți conexe (Curtea Veche, 2008), Bifurcații (Curtea Veche, 2014), Un matematician la teatru (Tracus Arte, 2014). Traduce cu plăcere din limbile franceză și italiană literatură, istorie, dar și filosofia și istoria matematicii. A debutat în proză cu Viitorul anterior (Nemira, 2020). Viața ca o glumă proastă este primul său roman, nominalizat la Festival du Premier Roman de Chambéry 2023.


Florin Chirculescu, autorul „Greva păcătoșilor” și „Solomonarul

Nausicaa azvârli mingea dup-o fată, dar n-o nimeri și mingea căzu în apă. Speriate, soațele ei țipară, trezindu-l pe Enautóor, care, buimac, încă învăluit în somn, stătu îngândurat și-și zise:
„Ah, unde sunt, ce țară-i asta, ce oameni sunt pe-aici? Obraznici, răi, sălbatici ori primitori de oaspeți? Parc-aș fi auzit un chiot de femei, de zâne trăitoare pe plaiuri înalte, pe pajiști mereu verzi… Să fie oameni grăitori pe-aproape? Să-ncerc să văd cu ochii mei”.
Așa vorbind, ieși de sub tufiș. Frângând o ramură frunzoasă și-ascunse goliciunea și-ntocmai ca un leu hrănit pe munte, încrezător, bătut de ploi, de vânt, dădu buzna spre fetele cu plete mândre. Să-i zici ceva, să-l cerți? Vai, nu, căci îl îngenunchease foamea, nevoia, ce alta să fi făcut?
Nausicaa se înspăimântă: i se păru că vede un tâlhar, un vagabond, sluțit de sărătura mării. „Fugiți!” strigă și fetele se repeziră care-ncotro, cu ochi speriați, pe malul prelungit de stânci. Doar Nausicaa stătu locului, oblu: o-nsuflețise Minerva, desfricoșând-o dinadins. Enautóor se socoti o clipă, privi la lungile picioare ale copilei, la ochii ei frumoși. Și-acum, ce fac? se întrebă. Ce fac?
Zâmbind, vorbi cu glas blajin: „Oh, vin de departe, de pe tărâmuri ce ieri, azi, mâine au murit, mor, vor muri, și sunt în fața ta, fiindcă mă vezi tu; altminteri, am murit, mor, voi muri, iar tu și soațele tale, mai vii astăzi decât Oceanul și Cerul, muze îmi sunteți pe-acest tărâm. Rogu-te, frumoasă fată, fă-mi rost de veșminte, du-mă-n cetatea ta, arată-mi ținutul! Să-mi fii Euridice, numai ia-o înainte, ca nu care cumva să te pierd din ochi, și-ți jur că după ce-ți voi vedea lumea, săraci, bogați, hoți, regi, negustori, câmpii, munți și orașe, păduri, râuri, corăbii, țărani și meșteșugari, voi povesti totul pe cât pot de bine, astfel încât tu, ai tăi, ba chiar și pământurile tale, să nu cadă nicicând pradă umbrei”.

(adaptat după Odiseea, cântul VI, tradus de George Murnu)

Florin Chirculescu (de profesie chirurg toracic) s-a născut la București în 1960. A debutat cu proză scurtă în anul 1993, în revista SF JSF. A câștigat Premiul pentru Debut European la Euroconul de la Glasgow din 1995, dupa care Marele Premiu al Editurii Nemira din 1997 pentru romanul Să mă tai cu tăișul bisturiului tău, scrise Josephine, tipărit la aceeași editură. De-a lungul anilor, au urmat alte distincții. A colaborat cu varii ziare și reviste, unde a publicat nuvele și povestiri, și a fost redactor-șef al revistei Nautilus. Cu pseudonimul Sebastian A. Corn a semnat volumele: 2484 Quirinal Ave (Nemira, 1996), Să mă tai cu tăișul bisturiului tău, scrise Josephine (Nemira, 1998), Cel mai înalt turn din Babylon (Nemira, 2002), Imperiul Marelui Graal (Diasfera, 2006), câștigător al Premiului Vladimir Colin în 2006, Vindecătorul (Cartea Românească, 2008), Skipper de interzonă (Millenium, 2012), Ne vom întoarce în Muribecca (Nemira, 2014), Iovik (Millenium, 2014), Eucronoza și alte nuvele (Millenium, 2017). Greva păcătoșilor sau apocrifa unui evreu este prima operă de ficțiune pe care a semnat-o cu numele său real. Romanul a fost nominalizat în 2018 la Premiile Observator Cultural, Premiile Radio România Cultural și Premiul Național de Proză Ziarul de Iași. În 2022, publică Solomonarul, un roman despre un altfel de Eminescu, prins într-o revoluție fără început și sfârșit.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *