5 scenarii (post) apocaliptice din cărţi

apocalipsa

Sfârşitul lumii a devenit un subiect popular în cărţi şi filme. Deşi pare un element modern, există o lungă tradiţie literară în ceea ce priveşte apocalipsa, de la marele potop din Biblie sau din Epopeea lui Gilgameş, ambele vechi de mii de ani şi până la cele mai noi şi mai cunoscute poveşti din prezent.

Dar ce ne atrage totuşi la acest fenomen? De ce atât de fascinant sfârşitul lumii? Am putea spune că tocmai modul în care apocalipsa transformă lumea şi umanitatea sau felul în care personajele reacţionează şi relaţionează cu noul status quo. De foarte multe ori este interesat să vedem cum societatea încearcă să îşi păstreze vechile valori şi principii sau cum se schimbă radical faţă de ceea ce ştim noi acum. Acesta este poate cel mai fascinant aspect al poveştilor postapocaliptice: momentul în care descoperi cât de mult diferă viaţa din acel scenariu cu viaţa noastră de acum.

Scriitorii îşi folosesc din plin imaginaţia când vine vorba de apocalipsă şi ne intrigă atât cu lumile pe care le creează, cât şi cu personajele ale căror poveşti le descoperim. Iată 5 scenarii apocaliptice foarte diferite, care ne arată cât de departe poate ajunge imaginaţia scriitorilor în acest fenomen.

Robopocalipsa, de Daniel H. Wilson

Într-un viitor nu atât de îndepărtat, roboţii ne-au făcut viaţa mult mai uşoară: ne curăţă bucătăriile, ne conduc maşinile şi luptă în războaie în locul nostru – până când această tehnologie avansată se întoarce împotriva celor pe care îi servea. Controlată de o inteligenţă artificială numită Archos, reţeaua globală de maşinării de care lumea noastră a ajuns să depindă devine subit cel mai mare duşman al ei. La Ora Zero – momentul în care roboţii atacă – rasa umană este aproape anihilată. Pe măsură ce supravieţuitorii se adună, umanitatea se solidarizează pentru prima dată în încercarea de a riposta.

Dr. Bloodmoney, de Philip K. Dick

Printre supraviețuitorii dintr-o lume care suferă consecințele anihilării nucleare, o lume în care mutanții fac norma, se află Dr. Bloodmoney. Și el e vinovat pentru tot în această comedie neagră, animată de o întreagă galerie de personaje bizare.

Un mutant cu puteri telekinetice, un DJ într-un satelit ce circulă neobosit, un fizician megaloman, care a contribuit semnificativ la distrugere acționează într-o lume dominată de rău. Și totuși, în sclipitorul roman al lui Philip K. Dick se simte speranța în specia umană…

Transformarea, de Justin Cronin

O poveste post-apocaliptică în care omenirea este ameninţată de vampiri, iar întunericul este cel mai periculos duşman.

Proiectul NOE, un experiment secret, o ia razna în clipa în care se răspândește din greșeală un virus care transformă ființele umane în altceva – ceva ucigător, ceva indestructibil. Amy, o fetiță de șase ani, supusă și ea experimentului, e salvată de un agent FBI, împreună cu care fuge în munți, departe de lume și de urmările dezastruoase ale Proiectului NOE. Transformarea imaginează o lume credibilă, dominată de frică și de nevoia de supraviețuire. E foarte posibil ca soarta omenirii să fie în mâinile unei fetițe. Mizând pe o viziune ambițioasă și pe un stil puternic, romanul lui Justin Cronin spune o poveste tulburătoare despre catastrofă și supraviețuire, despre sacrificiu și speranță.

Fata cu toate darurile, de M.R. Carey

Alert, dramatic şi emoţionant, Fata cu toate darurile este un roman distopic care depăşeşte clişeele poveştilor cu zombie. Nimic nu este ceea ce pare, iar răsturnările de situaţie sunt greu de prevăzut.

Melanie este o fată specială. Dr. Caldwell o numeşte „micul nostru geniu“, dar ea nu ştie de ce. În fiecare dimineață, Melanie așteaptă cuminte în propria celulă să fie luată și dusă la clasa ei. Atunci când Sergentul Parks vine după ea, arma lui este întotdeauna încărcată și îndreptată spre ea cât timp doi dintre oamenii lui o imobilizează într-un scaun special. Ea nu crede că oamenii o plac prea mult. Glumește cu ei că nu îi mușcă, dar ei nu râd deloc. Melanie iubește școala. Adoră să învețe despre adunări și silabe și despre lumea care există în afara clasei și a celulelor în care trăiesc copiii. Câteodată ea îi povestește învățătoarei favorite toate visurile pe care le are pentru când va crește mare și va explora lumea.

Omul pictat, de Peter V. Brett

Am trecut deja prin scenariile apocaliptice clasice: războaie nucleare, zombie, viruşi, dar cum ar fi ca sfârşitul lumii să vină dintr-o sursă magică?

Omenirea a ajuns prizoniera unor creaturi ivite din adâncurile pământului când apune soarele, care distrug tot ce le iese în cale până în zori. Atunci soarele le alungă în văgăunile din care au apărut. Se întunecă şi cei câţiva supravieţuitori se ascund în spatele unor simboluri magice, a căror putere se pierde în negura timpurilor. Arlen, Leesha și Rojer visează la o lume în care oamenii nu se vor mai ascunde în spatele zidurilor şi simbolurilor magice și toți trei au ceva de adus în lupta împotriva miezingilor.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *