#ReadingChallenge iulie: cărți pe care le amâni de prea mult timp

Cititorii de cursă lungă se recunosc după câteva trăsături comune: au o listă interminabilă de cărți pe care vor să le citească, adoră să împărtășească cu alți cititori ce au mai citit și uneori se simt copleșiți de câte cărți noi apar. Pentru ei am lansat Reading Challenge, provocarea prin care citim lunar împreună o carte dintr-o anumită categorie. De ce? Pentru că am vrut să ne oferim un pic de structură în listele de To read de pe Goodreads, dar și să continuăm să încurajăm cititorii să iasă din zona lor de confort literar. Așa că hai să încercăm și alte genuri decât cele cu care suntem obișnuiți deja.

Am ajuns în luna iulie în care îți propun să citești o carte pe care o amâni de prea mult timp. Dacă n-ai reușit încă să găsești o carte pe gustul tău în această categorie, avem câteva recomandări pe care le poți citi pentru #ReadingChallengeNemira, de toate genurile, de la ficțiune istorică, la romance, la drama, la fantasy și la SF.

Recomandări de cărți pe care le amâni de prea mult timp

Umanii, de Matt Haig este o lectură plină de umor și compasiune care îți oferă o înțelegere profundă despre ce înseamnă să iubești și să fii om. În stilul caracteristic a lui Haig, afli povestea lui Andrew Martin, care într-o seară de vineri este găsit gol pușcă pe străzile din Cambridge. După acest incident, nu se mai simte în apele lui, nu-i mai convine nimic și ajunge să urască pe toată lumea. Toată lumea… exceptând Newton. Dar el este un câine. Ce a pățit Andrew de a ajuns să se simtă așa și poate Newton să-l ajute în vreun fel?

Viața secretă a lui William Shakespeare, de Jude Morgan te invită să îl cunoști pe marele scriitor din toate timpurile înainte să devină o legendă și să vezi cine este el cu adevărat. Jude prezintă viața lui Shakespeare într-un roman despre artă și dragoste, dar și care sunt diferențele între ficțiune și realitate. Lasă-l pe personajul „William Shakespeare” să te cucerească și să descoperi ce este în spatele cortinei.

Călătoarea, de Diana Gabaldon este o carte captivantă și emoționantă despre personaje de neuitat și detalii istorice savuroase. Claire Randall este o fostă soră medicală, care după întoarcerea din război, pleacă în luna de miere cu soțul ei. Dar un lucru magic se petrece și ea se trezește aruncată în… 1943. Regăsită în trecut, aceasta se confruntă cu conspirații, războaie, pasiuni, primejdii și multe lucruri care îi amenință viața. Dar în toată confuzia și zbuciumul creat, tânărul Jamie Fraser devine sprijinul pe care Clare l-a pierdut în viața anterioară.

Evvie Drake o ia de la capăt, de Linda Holmes este cartea care îți arată că dragostea apare neașteptat, chiar și în momentul când crezi că ai pierdut totul. Eveleth și-a pierdut partenerul de viață și acum singura ocazie când iese din casă este pentru micul dejun cu cel mai bun prieten al ei, Andy. Dean, fost jucător de baseball și un prieten foarte apropiat al lui Andy, nu mai poate juca la fel de bine și simte nevoia de o pauză. În momentul în care Dean se mută în spatele casei lui Eveleth, cei doi cad de acord: niciunul nu vorbește despre ceea ce îi doare. Dar regulile nu sunt mereu respectate și o prietenie subită se transformă în timp în… ceva mult mai complicat.

Bărbatul care nu a mai sunat, de Rosie Walsh este un roman sfâșietor despre întâlnirea subită dintre un bărbat și o femeie care petrec șase zile magice și se îndrăgostesc nebunește unul de altul. Când el pleacă într-o călătorie și promite că o să sune, ea este ferm convinsă că o să o facă. Dar telefonul nu mai sună. Și timpul trece și speră că totuși o să primească un semn de la el. Dar când se revăd, o barieră este între cei doi și aceea este adevărul.

Culoarul morții, de Stephen King prezintă povestea dureroasă a lui John Coffey și întâlnirea sa, mai puțin surprinzătoare cu corpul E al Penitenciarului Cold Mountain. Cei care merg până la capătul culoarului morții, de obicei nu se mai întorc, dar Paul Edgecombe e pe cale să descopere adevărul despre Coffey care o să-i răstoarne toate credințele.

Corabia magiei, de Robin Hobb este aventura perfectă dacă vrei să pleci cu pirații, pe valuri magice și corăbii vii. Bingtown este târgul unde se aduc mărfurile exotice, dar și corăbiile vii, făcute din lemn-vrăjitor, ce se desăvârșesc atunci când se trezesc la viață și devin conștiente. Pentru Althea Vestrit, corabia Vivacia este moștenirea ei. Pentru nepotul ei, Vivacia este o condamnare pe viață. Dar căpitanul Kennit are alte planuri: să captureze o corabie vie și să o facă să-l asculte. Povestea este plină de intrigi, conflicte de familie, lupte cu săbii și pentru propriile limite, cu un strop de magie.

Exalare, de Ted Chiang pune cele mai vechi întrebări: Ce este universul? Ce înseamnă umanitatea? Sub umbrela unor povestiri, autorul te pune pe gânduri și îți lasă imaginația să zburde în căutarea răspunsurilor. Prin prozele sale originale, provocatoare și memorabile redă o dilemă umană: confruntarea cu greșelile din trecut. Un om de știință care studiază ființele extraterestre face o descoperire șocantă. O singură privire într-un univers alternativ pune sub lupă liberul arbitru și alegerile noastre ca oameni.

Dacă ai acceptat provocarea noastră, nu uita să postezi și pe social media ce carte ai citit luna asta, folosind hashtag-ul #ReadingChallengeNemira!

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *