60 de ani de la naşterea lui Douglas Adams

Douglas Adams (11 martie 1952 – 11 mai 2001) a fost un scriitor şi dramaturg englez. S-a născut în Cambridge, Marea Britanie şi a decedat la vârsta de 49 de ani, în California, Statele Unite ale Americii.

În anii de şcoală, era cunoscut atât pentru fizicul său deosebit (la vârsta de doar 12 ani avea 1,83 m), cât şi pentru scrierile sale, fiind singurul elev care a reuşit să primească nota maximă pentru creativitate litereră de la un anumit profesor. Şi-a adus aminte de acest lucru pentru tot restul vieţii, în special în momentele când s-a lovit de blocajul scriitoricesc.

Datorită unui eseu despre poezia religioasă, în care vorbes despre The Beatles şi William Blake, a intrat la Colegiul St. John, Cambridge. A absolvit în 1974 cu o diplomă în literatura engleză.

Ca scriitor, s-a făcut remarcat în special datorită seriei science fiction Ghidul autostopistului galactic. Ghidul a apărut iniţial ca un serial radiofonic (1978), apoi a fost adaptat şipentru alte formate: spectacole de teatru, o serie de cărţi, un serial de televiziune, un joc pentru calculator, benzi desenate etc.

Fiind modificate destul de mult pentru fiecare nouă adaptare, versiunile urmează aceeaşi intrigă, dar sunt de multe ori diferite. În primul roman, apărut în 1979, personajele vizitează legendara planetă Magrathea, sediul industriei prăbuşite a construcţiilor de planete, şi fac cunoştinţă cu Slartibartfast, un proiectant de coaste marine, realizator al fiordurilor Norvegiei.

Din arhive, el extrage şi relatează povestea unei rase de fiinţe pan-dimensionale şi hiperinteligente care a construit calculatorul “Deep Thought” pentru a calcula răspunsul la întrebarea supremă despre viaţă şi univers.

Proiectul meu favorit era să scriu ceva care să combine comedia şi genul science fiction; această obsesie mă ducea la disperare şi mă înfunda în datorii. Nimeni nu era interesat de proiectul meu. Într-un târziu a apărut un om, un producător de emisiuni de la BBC, pe nume Simon Brett, care avea aceeasi idee, să combine comedia cu genul science fiction“, mărturiseşte Douglas Adams.

Douglas Adams obişnuia să dea nişte petreceri grozave. Anul acesta, familia, prietenii şi fanii săi vor organiza o petrecere uriaşă pentru el.

În 1994, la cea de a patruzeci şi doua aniversare a sa, Adams a fost invitat de David Gilmour cânte împreuna cu Pink Floyd la chitară. Fratele vitreg al lui Adams a auzit un zvon despre o înregistrare video de atunci şi, în urmă cu o lună, a găsit-o, astfel încât va putea fi vizionată de ziua scriitorului.

1 Comentariu

  1. Bogdan 12/03/2012 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *