Scriitoarea Raluca Nagy va fi prezentă la Bruxelles pentru evenimentele din jurul Premiului Uniunii Europene pentru Literatură

Raluca Nagy, nominalizată cu „Teo de la 16 la 18” (Nemira, 2021) la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (EUPL) 2022, va fi prezentă la Bruxelles la începutul lui decembrie pentru o serie de evenimente dedicate autorilor ediției de anul acesta.

Prima întâlnire la care va participa scriitoarea română la Bruxelles va avea loc pe 5 decembrie lalibrăriaLibrebook (128 Chaussée de Wavre, Ixelles), de la 18:30  (CET). Raluca Nagy va discuta, împreună cu autorul georgian Iva Pezuashvili, câștigătorul EUPL 2022, despre cărțile lor și cariera de scriitori. Conversația va fi în limba engleză.

A doua zi, pe 6 decembrie, după un atelier în timpul căruia se vor întâlni reprezentanți ai Comisiei Europene, editori și câștigători precedenți ai premiului cu autori ai ediției de anul acesta, va avea loc la Flagey Cultural House (Place Sainte-Croix 1050 Bruxelles) un eveniment de amploare: European Stories – Travelling with European authors (Povești europene – Călătorind cu autori europeni).

Seara de marți, 6 decembrie, va începe la 18:30 (CET) cu patru serii de lecturi în paralel ale celor zece autori EUPL 2022, reunite tematic („Călătorind prin povești”, „Privind societatea”, „Dificultățile vieții” și „Chestionând valorile”). Raluca Nagy va citi din „Teo de la 16 la 18” în limba română în cadrul celui de-al treilea panel, „Dificultățile vieții”, alături de Kjersti Anfinnsen (Norvegia) și Jacobo Bergareche (Spania). Lecturile vor fi urmate de scurte conversații. De la 19:30, pe scena Flagey, după cuvinte de întâmpinare ale oaspeților de onoare – Mariya Gabriel (Comisarul european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret), Sabine Verheyen MEP (Președinte al Comisiei pentru Cultură și Educație a Parlamentului European), Sonia Draga (Vicepreședinte al Federației Editorilor Europeni) și Jean-Luc Treutenaere (Co-președinte al Federației Librarilor Europeni și Internaționali) –, scriitoarea română va fi prezentată pe larg publicului, alături de ceilalți nouă scriitori ai ediției de anul acesta, și va(/vor) dialoga cu jurnalistul Joris Vergeyle. De la 21:00, cei prezenți la eveniment vor fi invitați la o recepție.

Raluca Nagy va fi însoțită la Bruxelles de Eli Bădică, editoarea cărților sale, apărute în colecția n’autor de literatură română contemporană a editurii Nemira.

De curând, scriitoarea română a fost intervievată de jurnalistul Andrew Singer la radio Trafika Europe, într-un podcast despre EUPL 2022. Acesta poate fi ascultat (în limba engleză) aici.

De asemenea, Raluca Nagy a fost invitată să participe cu un mesaj video la European Day of Languages 2022 (Ziua europeană a limbilor, organizată de Delegația Uniunii Europene în Armenia, în colaborare cu Fundația ARI), cu tema „The Language of Solidarity” (Limba solidarității). Video-ul poate fi urmărit aici.

Despre evenimente

Evenimentele de la Bruxelles sunt organizate de consorțiul format din Consiliul Scriitorilor Europeni, Federația Editorilor Europeni și Federația Librarilor Europeni și Internaționali, cu sprijinul Comisiei Europene (prin Europa Creativă – programul Creative Europe al Uniunii Europene).

Despre Raluca Nagy

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropoloagă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei sau eseuri în majoritatea revistelor culturale din România. A contribuit cu proze scurte la volumele colective Scrisori din Cipangu. Povestiri japoneze de autori români (Editura Trei, 2016), Nume de cod: Flash fiction. Antologie Literomania de proză scurtă (coord. Adina Dinițoiu, Raul Popescu, Editura Paralela 45, 2019) şi Izolare (coord. Alexandra Rusu, Editura Nemira, 2020). A publicat povestiri în revista Iocan (2016, 2019), Revista de Povestiri (2017, 2018) – ale cărei ateliere de scriere creativă le-a urmat – şi LiterNautica (2020).

Un cal într-o mare de lebede (Editura Nemira, 2018), primul său roman, a obţinut premiile pentru debut „Sofia Nădejde“ şi Observator cultural și a fost nominalizat la Festival du Premier Roman de Chambéry, Franța.

Cea de-a doua carte, Teo de la 16 la 18, a fost nominalizată la Premiile „Sofia Nădejde” (2021), la Premiul Național de Proză „Ziarul de Iași” (2022) și la Premiile „Observator cultural” (2022). De asemenea, a fost nominalizarea României la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură 2022.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *