4 ani de la moartea scriitorului Arthur C. Clarke

Sir Arthur C. Clarke (16 decembrie 1917 – 19 martie 2008) a fost un foarte cunoscut scriitor de science fiction, inventator şi futurolog britanic. Pentru o lungă perioadă de timp, Clarke, Robert A. Heinlein şi Isaac Asimov au fost cunoscuţi drept “Cei Trei Titani ai Literaturii Science Fiction“.

S-a născut în Minehead, Somerset, Anglia. A fost crescut la fermă şi îi plăcea să îşi petreacă timpul observând stelele şi citind reviste pulp science fiction americane vechi. După ce a absolvit cursurile Huish Grammar School, a intrat în Consiliul de Educaţie, ca auditor de pensii.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a servit în Royal Air Force ca specialist de radar. În 1945, a propus un sistem de comunicare prin satelit, datorită căruia a câştigat Medalia de Aur Franklin Institute Stuart Ballantine în 1963.

După, a urmat cursurile Colegiului King din Londra, iar, între 1947-1950 şi în 1953, a fost preşedinte al British Interplanetary Society.

În 1953, în timpul unei călătorii în Florida, Clarke a cunoscut-o pe Marilyn Mayfield, o mama divorţată în vârstă de 22 de ani. Cei doi s-au căsătorit după puţin timp, dar, după numai şase luni, s-au despărţit. Divorţul a fost definitizat abia în 1964 şi nu s-a mai recăsătorit.

Între 1937-1945, a publicat câteva povestiri în diferite reviste, dar prima sa lucrare “profesională” a apărut în 1946 în Astounding Science Fiction şi se numea Loophole. Prima sa vânzare a fost Rescue Party, publicată în acelaşi an.

A emigrat în Sri Lanka în 1956 în special datorită interesului său pentru scufundări şi, în acelaşi an, a descoperit ruinele templului antic Koneswaram.

Pentru serviciile deosebite aduse literaturii şi ştiinţei, în 1998 Regina Elisabeta a II-a i-a oferit titlul de Sir. De asemenea, în 2005 a primit cel mai înalt titlu al statului Sri Lanka, pentru contribuţia sa deosebită la progresele importante în domeniul comunicaţiilor şi tehnologiei spaţiale la nivel mondial, dar şi pentru dragostea pe care a arătat-o insulei.

A scris peste 30 de romane, 17 de colecţii de povestiri, peste 100 de nuvele şi povestiri scurte şi peste 30 de cărţi de non-ficţiune. S-a făcut cunoscut în special datorită romanului science fiction 2001: Odiseea spaţială, publicat pentru prima dată în 1968, după apariţia filmului cu acelaşi nume. Povestea romanului se bazează pe povestirea scurtă Sentinela, scrisă în 1948 şi publicată în 1951, sub numele Sentinel of Eternity.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *