Cu oarecari întârzieri, îmi face o deosebită plăcere să vă anunţ noutăţile lunii aprilie. Unele au venit deja de la tipar, altele abia au plecat, dar le iubim la fel de mult pe toate 🙂
În colecţia Nautilus, luna aprilie aduce un adevărat regal:
- Dan Simmons – Hyperion, primul volum din cea mai aşteptată serie SF: Hyperion Cantos. Ei bine, după ani de aşteptare, IT’S HERE! (adică… o să fie!)
- Orson Scot Card – Amintirea Pamantului, primul volum dintr-o nouă serie intitulată INTOARCEREA ACASA
- Marion Zimmer Bradley – Doamna din Avalon al treilea volum din seria Avalon (în pregătire sunt următoarele două volume – doar atât, să nu întrebaţi când 😀 )
Suspans, în dulcele stil clasic:
- Rodica Ojog-Braşoveanu – Letopiseţul de argint, ultimul volum (care mai lipsea din noua ediţie) al seriei de romane istorice Logofatul Andronic
- Chelsea Quinn Yarbro – Palatul, al doilea volum al seriei celebre Contele de Saint-Germain, o piatră de temelie a literaturii “de groază”
În seria de autor Stephen King, cu siguranţă ştiţi deja despre
- Duma Key, ultimul roman al maestrului; eu nu mai zic nimic, am încercat să vă conving încă de la primul post (e chiar primul meu post pe blogul Nemira). Vă reamintesc şi de postul lui Mircea, în caz că l-aţi ratat.
- Nina Bouraoui – Înainte de bărbaţi, primul roman tradus în limba română al controversatei autoare franceze recompensate cu premiul Renaudot în 2005 pentru Mes mauvaises Pensées (în pregătire).
În Bonton a debutat în forţă o nouă serie despre care am mai vorbit şi aici:
- Antony Miall & David Milsted – Ghidul xenofobului: englezii
- Drew Launay – Ghidul xenofobului – spaniolii
- Stefan Zeidenitz & Ben Barkow – Ghidul xenofobului – germanii
- Nick Yapp; Michael Syrett – Ghidul xenofobului – francezii
- Stephanie Faul – Ghidul xenofobului – americanii
- Aviv Ben Zeev – Ghidul xenofobului – israelienii
Nemira Damen Tango găzduieşte:
- A.S. Byatt – Pasiune, un roman premiat cu cele mai mari două premii de limbă engleză de pe continentul… insular: Man Booker Prize şi Irish Times International Fiction Prize, ambele în 1990. declarat unul dintre cele mai bune romane ale secolului XX conform celebrei reviste Time. Lectură obligatorie, fără discuţii.
- Suzanne Collins – Jocurile foamei. Aţi citi deja recomandarea tuşei Vero, iar cartea vine cu recomandări extraordinare şi de la ea de-acasă (în fapt, e cea mai impresionantă listă pe care am văzut-o până acum): bestseller internaţional tradus în 32 de limbi, şi : Publishers Weekly’s Best Books of the Year:Children’s fiction, New York Times Notable Children’s Book of 2008, An American Library Association Top Ten Best Books for Young Adults Selection, Kirkus Reviews Editor’s Choice, 2008, A Horn Book Fanfare, School Library Journal Best Books of 2008, A Booklist Editors’ Choice, LA Times Favorite Children’s Books, 2008 Barnes & Noble Best Books of 2008 For Teens and Kids, Borders Best Books of 2008: Teens, Amazon Best Books of 2008: Top 100 editors’ pick, Amazon Best Books of 2008: Top 10 Books: Teens
Colecţia Totul despre:
- Ambika Wauters – Totul despre homeopatie. Mica enciclopedie (Silviu, de exemplu, spune că nu foloseşte decât remedii homeopate, de aceea nu răceşte; eu, de cealaltă parte, folosesc medicamentele convenţionale – doar atunci când răcesc, dar din greu. El le foloseşte tot anul. Nu ştiu dacă are legătură cu cartea, era doar o discuţie.)
- Simon Brown – Totul despre feng shui. Mica enciclopedie (deja au început să se deplaseze lucrurile la mine în casă. Sfat pentru bărbaţi: dacă vă iubiţi casa aşa cum e, nu lăsaţi cartea să cadă în mâinele soţiei)
- Emil Pavelescu – Pictor de simboluri, un album deosebit de pictură naivă
- Eduard Mircea Uzunov – Pariul proprietatii. Ghidul investiţiei imobiliare inteligente
- Costan Mândrilă – Mesia a sosit la Vatra Dornei
S-ar părea că totuşi criza nu e chiar aşa de gravă (sper să nu “cobesc”, cum se spune). Şi cât timp veţi cumpăra cărţi, nici o să fie 😀
Tweet
@Vlad: Intr-adevar, de toate (dar numai lucruri bune) pentru toti! Am o nedumerire totusi: De ce Pasiune a aparut in Nemira Damen Tango si nu in Babel? Pare ca se adreseaza mai mult publicului feminin si nu cred ca e asa. In felul asta era sa ratez si Madonele din Leningrad (am “recuperat-o” abia luna trecuta).
@IB: astea tin mai mult de bucatarie interna, dar daca intrebi… sa detaliez un pic.
Sa facem o paralela cu cetatenii unor tari. Colectiile par a avea granite precis delimitate, asemeni statelor, iar cartile sunt ca cetatenii lor care au o anumita nationalitate. Dar cetatenii pot circula liber intre state; mai mult, se pot stabili in alta tara, pot dobandi nationalitate dubla sau chiar isi pot schimba nationalitatea.
Adesea, o carte se poate integra in 2 colectii diferite, mai ales lucrarile la limita genurilor sau cele care sfideaza genurile (astea din urma ajung de obicei in afara colectiilor 😀 ).
E si cazul cu “Pasiune”, care e high literary fiction (Babel) dar si poveste de dragoste (Damen Tango) si partial roman istoric. Exista mai multe constrangeri cu care editorul trebuie sa jongleze atunci cand alcatuieste planul editorial (stabileste termene, incadrarea in colectie, tiraje etc.). Fiecare colectie are o anumita cadenta care trebuie respectata, de aceea daca ar fi intrat in Babel alte titluri gata terminate ar fi trebuit sa fie puse pe lista de asteptare. Damen Tango nu e colectie de chick-lit, sa fim bine intelesi: desi apar si romane de dragoste mai usurele, apar si romane high lit fiction care ar fi intrat la fel de bine in Babel (exact ce spuneai de Madonele). In plus, Damen are si un public mai numeros. Dupa cum vezi, o serie de factori ne-au facut sa ajungem la concluzia ca e mai bine din mai multe punct de vedere sa fie integrata in Damen Tango.
Nu trebuie sa ne cantonam in colectii, ele trebuie sa ne ajute sa recunoastem anumite trasaturi. Cam la fel se intampla si cu multe carti SF&F aparute in Nemira Junior: multi nu le “repereaza” doar pentru ca e alta sigla si alta haina, ceea ce e gresit dupa parerea mea.
@Vlad: Multumesc pentru detaliere. De la povestea cu Madonele ma uit atent la toate noile aparitii.
@IB: sper ca informatiile sa fie utile cititorilor si ei sa inteleaga mai bine cum se petrec lucrurile in editura, ce se poate ce nu se poate etc. Daca mai sunt cazuri cand nu reusim sa comunicam adecvat ce e cu o carte si ce vrea ea, poti sa intrebi direct pe blog si raspundem cu drag, pana la urma pentru asta e platforma.
Madonele din leningrad e intr-adevar o carte deosebit de frumoasa, e literatura de prima mana (si in nici un caz nu e “romanta pentru dame”).
@Vlad: Imi face placere sa recunosc ca sunteti editura cu care comunic cel mai bine. Ar avea si altii de invatat de la voi…
@Vlad: Si daca tot am vorbit de buna comunicare, si pentru ca nu mai retin daca am intrebat sau nu (semne de batranete), iata despre ce e vorba: A.J. Hartley are noutati: What Time Devours si Act of Will. Sunteti pe fir?
bravo nemira…frumoase titluri……hyperion am citit toata seria in franceza si engleza :)…dar de abia astept sa o recitesc in romana….