Cititorii de cursă lungă au câteva trăsături comune. Au o listă interminabilă de cărți pe care vor să le citească, adoră să împărtășească cu alți cititori ce au mai citit și uneori se simt copleșiți de câte cărți noi apar pe care vor să le devoreze. Cu ei în minte la început de an am lansat Reading Challenge, provocarea prin care citim împreună minim o carte dintr-o anumită categorie. De ce? Pentru că am vrut să ne oferim un pic de structură în listele de to read de pe Goodreads, dar și să continuăm să încurajăm cititorii să încerce poate alte genuri decât cele cu care sunt deja obișnuiți și, mai ales, să dezbatem împreună cărțile.
Iată-ne în martie, luna în care vă propunem să citim împreună o carte scrisă de un autor român. Am selecționat câteva volume din biblioteca noastră pe care le poți citi pentru #ReadingChallengeNemira– sunt de toate genurile, de la fantasy, la thriller, la poezie și distopie. Toate sunt potrivite pentru o persoană care este obișnuită să citească deja literatură română, dar și pentru cineva care dorește să încerce și nu știe de unde să înceapă.
Top 10 cărți scrise de autori români
Poezia Svetlanei Cârstean, Sînt alta, precum și celelalte cărți ale sale, dă dovadă de intimitate, prezentând mărturia feminității actuale în care orice femeie se va regăsi. Cu un mix de lirism și un stil realist, e una dintre volumele de poezie pe care mulți cititori de gen au așteptat-o.
Ca să rămânem în același registru poetic, recomandăm și noul volum de poezie al Simonei Popescu care păstrează originalitatea din prima carte mult îndrăgită de critici și cititori („Exuvii”, apărută pentru prima oară la Nemira în 1997). Cartea e o celebrare a diversității naturii, unde plantele și animalele sunt pretext pentru a explora vulnerabilitatea omului și etica relațiilor sale cu mediul înconjurător. E perfectă pentru cititorii care își iau energia și inspirația din natură, pe care o simți că a fost studiată îndeaproape și transpusă în versuri de către Simona Popescu.
Viața de apoi a poetului, de Andrei Crăciun, apărută în colecția n’autor, e o carte de o frumusețe copleșitoare, care scrie o pagină tulburătoare de literatură. Cartea înfățisează iubirea nemărginită pe care douăzeci de femei au purtat-o față de același bărbat, Alexandru, fost reporter, profesor, poet, călător neobosit și un mare absent. Acum el nu mai trăiește, iar cele douăzeci de foste iubite își înșiră amintirile care le-au rămas de la Alexandru. Care dintre ele se face vinovată de moartea poetului? Ce sugerează povestitorul? Alexandru are ceva de zis?
Statii, de Ramona Gabăr, cartea ideală pe care o poți citi chiar – ai ghicit – în stațiile de metrou sau autobuz, când ești în mișcare. Ea ne poartă prin diverse povestiri și ne învăluie în diferite tente exotice. Ramona Gabăr prezintă poveștile cu o naturalețe aparte, proza fiind plină de emoție și oferă șansa cititorilor să observe diferite personaje feminine surprinse în tranzit în diferite țări.
Omulețul din perete, de Marian Coman, intră în scenă pentru fanii genului horror și fantasy, dar și pentru cititorii care vor să evadeze printre paginile unor proze scurte pline de realism și mistere. Într-o mare de oglinzi și puzzle-uri, scriitorul a lăsat imaginația să curgă, depâșind granițele imaginabilului. Nici nu am vrea să spunem mai multe despre carte fără să simțim că oferim spoilere, așa că tot ce putem zice e că e genul de carte pe care să o descoperi singur/ă. Iar pentru o experiență total diferită, te încurajăm să asculți audiobook-ul minunat narat de către 14 actori.
Vene rare, de Flavius Ardelean, vine în compania romanelor fantastice literare cu o doză de realism și o nouă perspectivă asupra lumii înconjurătoare. Un miros pestilențial se răspândește brusc în camera unui scriitor și-i întrerupe lucrul la un nou roman, acaparându-l cu totul. În încercarea de a găsi sursa acestuia, autorul descoperă că și ceilalți vecini au ieșit la ferestre, căutând o explicație. Moartea Grecului, canonizat pentru dogma pe care o împărtășise, dar și pentru că trupul său neînsuflețit plutește, e doar începutul: de aici încolo, un univers – recognoscibil și totuși inedit – se deschide, în și printre blocuri, în apartamente, deasupra parcărilor, în viscerele subsolurilor. Iar Rana Rece, Mâța Oarbă Atotvăzătoare, Zeul de sub Biserica Invizibilă, Vene Rare, Inșii Incandescenți sunt doar câteva dintre personajele care desfășoară lumea aceasta hipnotizantă la picioarele cititorului.
Răzbunarea sluților, de Rodica Ojog-Brașoveanu, prezintă în stilul său caracteristic, plin de umor și satiră, natura umană – sluții încercând să își facă singuri dreptate, pe când frumoșii, cu aroganță, sunt în căutarea veșnică de lucruri materiale. Dacă soarta este nedreaptă cu tine, ce poți să faci? Nu ai cum să dai greș cu o carte scrisă de Rodica Ojog-Brașoveanu, cunoscută și ca Agatha Christie din România. La finalul ei nu doar că o să te simți ca un mic Poirot, dar o să ai și zâmbetul pe față!
Stai jos sau cazi, de Bogdan Munteanu, o carte despre epilepsie care se cere citită dintr-o răsuflare, dar mai ales despre cum umorul rămâne singura apărare a personajului principal, Ciprian. În cea mai nouă carte de Bogdan Munteanu, sunt povestite și tratate cu umor șuișurile și coborâșurile și modul cum poate o persoană să trăiască cu un diagnostic incurabil.
Copiii Ecosistemului, de Ilinca Mănescu, redă prin cuvinte încărcate de emoție trăirile și viața unei protagoniste queer în viitor. Sub forma unei distopii, Nora se confrunta cu lucruri brutale de-a lungul vieții și, prin curaj, reușeste să treacă mai departe.
Exodul mieilor, de Irina Georgescu Groza, redă în proza sa, cu detaliile istorice de rigoare, una dintre situațiile pe care le întâlnim și în vremurile de azi: rătăcirea și nevoia de refugiu în vremuri instabile. Aceasta îmbrățisează într-o lectură concisă, călătoriile, sentimentele de dragoste și poveștile personajelor care trec prin episodul Dictatului de la Viena.
Teo de la 16 la 18, de Raluca Nagy spune povestea lui Teo care trece prin experiențe extraordinare, fiecare lucru accelerându-i și mai mult planurile vieții. Ele – iubiri, abuzuri, căsătorie, suferință, supraviețuire și planul profesional, se îmbină într-o povestire complexă, excentrică și tulburătoare, sub umor și devine o înțelegere a vieții reale.
Tu ce autor român ai ales pentru luna martie?
Dacă ai acceptat provocarea noastră, nu uita să postezi și pe social media ce carte ai citit luna asta, folosind hashtag-ul #ReadingChallengeNemira!
Tweet