Probabil că ai primit de nenumărate ori acest sfat: nu te atașa de personaje! Așa cum era de așteptat, ai ignorat „avertismentul”, ți-ai cumpărat toate volumele din serie, iar timp de două zile ai dispărut între coperte, unde niciodată nu te-ai aflat în siguranță. Ai încercat să te distanțezi de personaje și să nu te implici emoțional. Ai încercat să te agăți de un adevăr crud și nedrept, că totul este ficțiune și nimic nu te va impresiona. Ai trișat și ai mințit cu nerușinare, așteptând capitolul-salvator, acel plot twist care avea să îți confirme că toți au supraviețuit și că autorii (încă) au suflet.
Din păcate, dorința nu ți-a fost întotdeauna îndeplinită. Ai suferit, ai plâns, poate că ai și țipat de supărare și de neputință. Chiar și așa, trebuie să recunoști că nu regreți zilele în care ai citit ore în șir, capitol cu capitol, volum cu volum, devorând cuvintele autorilor. Te-au trădat și te-au înșelat, asemenea personajelor care ți-au ținut companie, dar te-au vrăjit prin talent, imaginație și devotament.
Acum că ai descoperit că Binele nu învinge întotdeauna Răul, iar limita dintre cele două concepte nu mai este atât de vizibilă, îți propunem 6 serii de neratat, perfecte pentru binge reading!
Nu este o surpriză că prima serie pe care o recomandăm este Cântec de Gheață și Foc. Conspirații, trădări, numeroase alianțe și secrete ce unesc Cele Șapte Regate într-o rețea ingenioasă de urzeli și intrigi unde sunt atrase, voluntar sau nu, toate zecile de personaje ce au reușit să ne îngrozească, uimească sau șocheze cu faptele lor. George R.R. Martin este un autor necruțător, așa că dacă încă nu ai citit seria sau nu te-ai uitat la serial, dacă spoilerele te-au evitat și lumea îți este necunoscută, pregătește-te să descoperi o serie-fenomen ce nu va avea milă de sufletul tău (fragil) de cititor!
Mercenari, criminali de război, asasini, specialiști în otrăvuri, vrăjitori, pușcăriași și sălbatici. Rar se întâmplă să găsești un personaj „gri” în operele lui Joe Abercrombie. Bunătatea este considerată o slăbiciune, iar valoarea fiecărui personaj este măsurată prin armele pe care poate să le mânuiască și numărul crimelor comise. Într-un univers în care nimeni nu este în siguranță și ura este sentimentul predominant, moartea nu este întotdeauna cea mai înfricoșătoare pedeapsă. Nebunia și tortura se strecoară în inimile și trupurile protagoniștilor, iar violența devine repede singurul răspuns acceptat. Orice ai face, nu încălca Prima lege.
Când oamenii sunt condamnați să asiste la „stingerea” planetei… te aștepți la ce e mai rău. La revolte și represalii, la acțiuni violente și nașterea unei noi credințe. Unii refuză să își accepte soarta și aleg să lupte pentru salvarea umanității, chiar dacă sunt conștienți de apocalipsa iminentă. Robert Charles Wilson ne uimește în Turbion prin stilul ingenios și ideile originale, prin deznodământul inteligent și numeroasele sacrificii și compromisuri ce reflectă speranța omenirii în existența unui viitor. Poate că nu o să fie mai bun, dar au nevoie de o certitudine: viitorul trebuie să existe.
În Silozul, bestseller internațional, Hugh Howey construiește un univers distopic înfricoșător, în care locuitorii unei lumi postapocaliptice comunică cu exteriorul doar prin intermediul unui ecran, fără posibilitatea de a părăsi silozurile în care locuiesc. Aici trăiesc o viață plină de reguli și legi nescrise, de secrete și minciuni. Toți trebuie să se supună, dar unii, cei mai periculoși, îndrăznesc să spere și să viseze, infectându-i pe ceilalți cu optimismul lor. Pedeapsa pentru ei e simplă și fatală: sunt lăsați să iasă afară. Juliette Nichols este una dintre aceste persoane. Poate ultima.
Stephen King este sadic, nemilos și crud. E zgârcit cu informațiile și iubește jocurile de memorie, ghicitorile și discrepanțele temporale. Îi accepți condițiile și provocările, însă nu pentru că nu ai de ales, ci pentru că te vei strecura în ka-tet-ul lui Roland, ultimul Pistolar. O să fii intrigat de protagoniști, de dramele lor și de secretele pe care le împărtășesc în jurul focurilor de tabără, la popasurile ce marchează drumul lor spre Turnul Întunecat.
Nu avem parte de eroi sau antagoniști. Personajele nu pot să fie etichetate sau restrânse la o singură categorie. Sunt minunat de complexe, de imprevizibile și de instabile. Sunt personaje rupte de normalitate, ce îmbrățișează abstractul, întunericul și necunoscutul. Nu le poți iubi sau detesta, nu poți să lupți împotriva lor sau să le accepți toate deciziile. Dar asta nu te va împiedica să te atașezi de Roland, Eddie, Jake și Susannah. Și să te temi pentru ei.
Meleaguri exotice, orașe clădite pe stâlpul credinței și o religie controversată. O formă diferită de magie, periculoasă și interzisă în anumite ținuturi, care are puterea de a atinge și de a distruge chiar și mintea celui mai cumpătat dintre slujitorii săi. Cu seria Vise Întunecate, N.K. Jemisin a sfidat limitele genului fantasy și ne-a oferit o duologie superbă, intrigantă și complexă, de-a lungul căreia cititorii vor simți tristețe, speranță, dorință, mânie, deznădejde și bucurie. Și nu neapărat în această ordine.
Tweet