Cât de bine îl cunoști pe Stephen King?

Astăzi, pe 21 septembrie 2022, îl sărbătorim pe Stephen King! Maestrul horror-ului este unul dintre cei mai apreciați autori ai momentului și împlinește 75 de ani!

Dar până atunci, un mic intro despre scriitor, pentru cine nu îl cunoaște atât de bine.

Stephen King s-a născut în Portland, Maine, în 1947 și este cel de-al doilea fiu al lui Donald și Nellie Ruth Pillsbury King. Când avea doi ani, tatăl său și-a abandonat familia, astfel că micul Stephen King a avut o copilărie grea, marcată de repetate mutări dintr-un oraș în altul. Stephen King a îndrăgit matineele anilor ’50, unde se proiectau în special filme de groază și SF.

În 1960, Stephen King l-a descoperit pe H.P. Lovecraft, care a avut o influență decisivă asupra carierei sale. Acesta a fost momentul în care marele autor a început să scrie povești la o mașină de scris căreia îi lipsea tasta „N”, pe care o vom întâlni mai târziu în Misery.

Între 1962 și 1966 a frecventat Liceul Lisbon Falls, iar între 1966 și 1970 a urmat cursurile Universității Maine din Orono.

În această perioadă a lucrat la biblioteca facultății și a publicat primele sale povestiri în revista Maine Campus, unde a ținut și o rubrică permanentă. În iunie 1970 a obținut licența în literatura, un certificat de profesor de liceu și o diplomă pentru elocuțiune și artă dramatică.

În 1971 s-a căsătorit cu Tabitha Jane Spruce, viitoarea scriitoare și poeta T. King, cu care a avut trei copii. O vreme a trăit într-o rulotă și a lucrat într-o spălătorie industrială, apoi a devenit profesor de engleză la Hampden Academy, Maine.

În aceea perioadă, Stephen King a dus o viață grea, plină de lipsuri, care-l va duce la alcoolism. A început să scrie Carrie, dar fiindcă romanul nu avansa deloc, l-a aruncat la gunoi. Soția sa însă, care nu se îndoia de talentul lui, a recuperat manuscrisul și l-a convins să-l ducă la bun sfârșit.

În 1973 declicul s-a produs: concernul editorial Doubleday a acceptat spre publicare Carrie, iar New American Library a cumpărat drepturile ediției de buzunar cu suma record de 400 000 de dolari.

În 1975 familia să și-a cumpărat prima casă la Bridgton, Maine, iar Stephen King a publicat Salem’s Lot. Din acest moment Stephen King își va consacra viața exclusiv creației literare și, într-o mai mică măsură, producției cinematografice. Aproape toate romanele lui au fost ecranizate.

De asemenea, Stephen King acorda permisiunea studenților la regie să adapteze povestirile sale pentru suma simbolică de un dolar. Stephen King a doborât toate recordurile de vânzare și a primit numeroase premii.

La Editura Nemira au apărut numeroare romane scrise de Stephen King, iar în ARMADA vom continua să reedităm cărți publicate deja, dar cu coperte și traduceri noi.

Quiz: Tu cât de bine îl cunoști de Stephen King?

1. Care e romanul său de debut?

„Carrie”

„Cimitirul animalelor”

„Despre scris”

2. Ce roman a luat premiul International Thriller Writers Award în 2012?

„JFK. 11/22/63”

„Doctor Sleep”

„IT”

3. Care este prima carte semnată sub numele de Richard Bachman?

„Rage”

”The Running Man”

”The Long Walk”

4. Ce carte nu își aduce aminte Stephen King să o fi scris?

„Frumoasele adormite”

„Apocalipsa”

„Cujo”

5. În ce film apare Stephen King ca actor și în ce rol?

„IT”

„Shawshank Redemption”

”In the tall grass”

6. Care este cartea care nu îi place lui Stephen King din cele scrise de el?

„Anotimpuri diferite”

„Apocalipsa”

„Carrie”

7. În ce romane găsești ca personaje principale copii?

„Străinul”

„Un basm”

„Misery”

8. Care este romanul preferat al lui Stephen King?

„Culoarul morții”

„Povestea lui Lisey”

„Cimitirul animalelor”

9. În „Străinul” și în „Un strop de sânge” reîntâlnim ce personaj mult iubit?

”Holly Gibney”

„Bill Hodge”

”Roland Deschain”

10. Ce roman a scris Stephen King împreună cu fiul său Owen King?

„Străinul”

„Institutul”

„Frumoasele adormite”

Răspunsurile corecte sunt:

  1. Carrie
  2. JFK. 11/22/63
  3. Rage
  4. Cujo
  5. IT
  6. Carrie
  7. Un basm
  8. Povestea lui Lisey
  9. Holly Gibney
  10. Frumoasele adormite

Tu ce scor ai avut?

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *