Trilogia noastră de articole în care îți dezvăluim rețeta Armada se completează azi cu ultima parte, și anume secunzii echipajului, generația nouă de autori care dau un ton fresh cărților care se scriu acum în lume. După ce ți-am spus despre The Big 7 și Marii Clasici, e timpul să îți pui pentru ultima dată echipamentul de explorator și să te lași fermecat de acești zece autori care încheie trilogia aniversară de articole scrise pentru a sărbători munca depusă zi de zi vreme de cinci ani în cadrul imprintului Armada.
De la corăbii magice la Panem. Autorii care modelează literatura speculativă modernă
Sub suprafața literaturii speculative moderne are loc o revoluție tăcută. În timp ce lumea se minunează cu privire la ultimele descoperiri științifice, un grup select de autori construiesc preocupați cărțile clasice ale viitorului. Poveștile lor sunt portaluri către lumi necunoscute, unde magia, știința și extraordinarul sunt la ordinea zilei. De-a lungul timpului, genurile science-fiction, fantasy, horror și thriller au oferit unele dintre cele mai bune opere de ficțiune, iar următorii autori au îmbogățit literatura la rândul lor și sunt pe cale să devină Future Classics.
Cunoscută drept o figură legendară a romanelor fantasy moderne, Hobb te-a vrăjit cu personajele sale bine conturate precum Fitz și Althea, ambigue din punct de vedere moral și lumea bogat detaliată din trilogiile Farseer și Corăbiile însuflețite. Complexitatea cărților ei și abilitatea de a crea tensiune și sacrificiu în narațiune adaugă un strat de autenticitate care te atrage, făcând poveștile ei diferite de basmele tradiționale cu eroi, magie și Ilene Cosânzene.
Scriitoare prolifică a genului fantasy, ai făcut probabil cunoștință cu ea prin intermediul cărților din seria Școala Solomonarilor. Abilitatea lui Novik de a reimagina într-un mod feminist povestea clasică a lui Rumpelstiltskin în Argintul preschimbat, un roman atmosferic unde magia și banii se întrepătrund demonstrează talentul ei într-ale cuvintelor, iar în O educație fatală te-a transportat alături de El Higgins într-o școală magică unde pericolul pândește la orice colț. Împletind elemente ale folclorului est-european cu personaje feminine îndrăznețe, Novik a reînvigorat literatura fantasy și și-a stabilit o voce puternică în rândul autorilor contemporani ai genului.
Îl știi probabil pentru cărțile lui hard SF și space opera, iar printre ele se numără trilogia Spațiul Revelației și Eversiune care au extins granițele literaturii speculative. Imaginile cosmice evocate de Reynolds îți taie respirația, iar aventurile spațiale întortocheate și conceptele tehnice pline de imaginație l-au propulsat spre statutul de viitor clasic al SF-ului.
Îți amintești de Katniss Everdeen și de meme-urile de pe Internet cu „Mă ofer ca tribut!” care au început prin 2012, odată cu ecranizarea cărții Jocurile Foamei? Trebuie să-i mulțumim lui Suzanne Collins pentru explozia distopică de acum un deceniu, pornită odată cu seria ei fenomen Jocurile Foamei, o trilogie definitorie pentru genul SF Young Adult, dar și prequel-ul Balada șerpilor și a păsărilor cântătoare ce a devenit și film, cu data de lansare noiembrie 2023. Protagonista ei irezistibilă și capricioasă, Katniss, dar și cercetarea amănunțită a temelor socio-politice prezente în țara ficțională Panem nu doar te-au făcut să devorezi cele trei cărți, dar te-au făcut și să te gândești la violența societății și alte probleme contemporane. Tocmai de aceea Collins și-a marcat locul ca Future Classic Armada.
Sigur ți-a captivat mintea combinația intrigantă dintre fantasy și horror ale acestei autoare. Seria Culorile Magiei îl are drept protagonist pe enigmaticul Kell și urmărim călătoriile sale prin Londre magice de diferite culori, în timp ce Schwab abordează teme complexe prin prisma personajelor sale. Invocarea luminii, prima parte a seriei, s-a bucurat de succes în rândul criticilor și al cititorilor de toate vârstele. Să ne lăudăm un pic: la Armada am reeditat primele trei volume cu niște coperte absolut superbe.
Pe tărâmul literaturii thriller ai întâlnit-o pe Sarah Pearse, între tenebre și mistere de rezolvat imediat cum deschizi cartea. Garantăm că Sanatoriul și Refugiul te aruncă în cele mai intrigante povești, alături de minunata Elin Warner, detectiv de meserie. Cu pericolul la orice colț și tensiunea în crescendo care îmbibă lectura, ai parte de o experiență care te ține cu sufletul la gură până la ultima pagină.
Uneori ai parte de scriitori care combină SF-ul și fantasy-ul cu o ușurință de invidiat. Tchaikovsky este unul dintre puținii care reușesc acest lucru în seria Copiii timpului, abordândsubiecte precum evoluția, teoria relativității și ciocnirea dintre civilizații diametral opuse în cel mai captivant mod posibil. În cărțile sale precum Copiii timpului și continuarea Copiii distrugerii te ia de mână și te duce într-o călătorie de neuitat prin Univers și realități alternative, prezentându-ți subterfugiile inteligenței extraterestre și esența a ceea ce înseamnă să fii om.
Ai cunoscut-o prin poveștile ei de groază, dătătoare de palpitații și pline de suspans psihologic. Te-ai minunat că însuși Stephen King i-a recomandat cărțile. Vorbim de nimeni alta decât C. J. Tudor, al cărei debut literar Omul de cretă a devenit bestseller internațional. În Fetele care ard fantomele trecutului au de rezolvat răfuieli vechi și nu-și pot găsi odihna, la fel cum nici tu nu poți să adormi după ce citești cărțile ei. Atmosfera amenințătoare prezentă în toate operele ei o fac o adevărată stea în ascensiune în literatura horror contemporană.
Este mintea din spatele thrillerelor psihologice moderne, cu un talent aparte pentru a pătrunde în cele mai întunecate și tainice locuri ale minții tale. Personajele sale, adesea detectivi fără tragere de inimă, parcurg labirinturi de secrete, povești personale tulburătoare și motive ascunse, doar pentru a descoperi că cele mai înșelătoare mistere sunt cele îngropate în adâncul lor. În cărți precum Misterul ulmului și Căutătorul Tana French te învită într-o atmosferă apăsătoare, în care singurul lucru mai captivant decât să rezolvi un mister este să te confrunți cu proprii demoni interiori.
Un autor de categorie grea al literaturii grimdark fantasy, Abercrombie te-a șocat cu narațiunile captivante, personajele multidimensionale și lumi violente. Reîntoarcerea sa pe tărâmul din seria Prima Lege cu Un strop de ură demonstrează puterea lui incomparabilă în a creiona o poveste fresh în genul fantasy, unde nu este loc pentru eroi, ci pentru lupte sângeroase, ură și o picătură de magie. Cărțile lui pun sub semnul întrebării noțiunile convenționale despre bine și rău, injectând o realitate crudă și ambiguitate morală cu care nu poți decât să rezonezi profund.
În marea tapițerie a literaturii speculative, acești autori vizionari sunt firele care urzesc poveștile viitorului, niște adevărați Future Classics. Astfel încheiem ingredientele rețetei Armada, de care te bucuri tu, Cititorul nostru, când ai poftă de ceva intergalactic, magic sau înspăimântător.
Tweet