O călătorie magică prin Scandinavia: Enciclopedia spiridușilor

Într-o lume plină de tehnologie și distracții fără de sfârșit, există o apariție fermecată care face ravagii în inimile și mințile cititorilor de pretutindeni: făpturile vrăjite. Fie că vorbim de spiriduși sau zâne, aceste creaturi vechi de când lumea și-au țesut magia prin tapiseria folclorului și a mitului. Află că acum au parte de o renaștere modernă, captivându-ne imaginația și amintindu-ne că magia se găsește chiar la marginea realității noastre. Ce spui de un fantasy academic despre o profesoară morocănoasă, spiriduși greu de prins și un sătuc uitat de lume în nordul îndepărtat? Ei bine, Heather Fawcett explorează toate acestea în noua ei carte publicată în imprintul Armada, Enciclopedia spiridușilor, primul volum din seria Emily Wilde.

Documentare asiduă

Fawcett era deja o autoare consacrată de cărți pentru copii și adolescenți când s-a apucat să scrie romanul ei de debut pentru un public adult despre o enciclopedie fictivă. Ea a fost inspirată de o carte din viața reală de Katharine Briggs, un compendiu despre spiriduși din folclorul britanic și alte bestii fantastice. De asemenea, o admiră mult pe autoarea Susanna Clarke și stilul epistolar pe care aceasta l-a abordat în cartea Piranesi, apărută tot în imprintul Armada.

Documentarea minuțioasă pe care Heather Fawcett a depus-o pentru crearea lumii lui Emily Wilde și a rivalului ei academic, Wendell Bambleby, se reflectă în paginile Enciclopediei spiridușilor. Folclorul din Scandinavia a fost o resursă bogată pentru autoare, abundând în povești cu elfi, troli, spiriduși și alte creaturi supranaturale. Ljosland este o insulă imaginară mică de lângă coasta Norvegiei, aflată aproximativ la aceeași latitudine ca Islanda pe o hartă a globului pământesc. Geografia unică a acestei regiuni pare a fi reală, doar că există… spiriduși magici. Iar aceștia sunt răutăcioși și puși pe șotii, exact cum apar în basmele copilăriei. Dar ei nu o sperie pe Emily Wilde, protagonista noastră.

Creaturi mitice și academicieni devotați

Profesoară la Cambridge pe la începutul anilor 1900, Emily Wilde este un personaj principal atipic: nu-i place compania celorlalți oameni, preferând să se înconjoare de cărți, de câinele ei, Shadow, și de poveștile despre Poporul Fermecat. Savantă genială și cercetătoare meticuloasă, ea scrie prima enciclopedie dedicată spiridușilor și este nevoită să facă cercetare pe teren tocmai în Scandinavia. Romanul este alcătuit din jurnalul ei, în care se străduiește să-și noteze cu obiectivitate observațiile în legătură cu Poporul Fermecat și sătenii inabordabili din Harfnsvik. Lucru ce devine haios atunci când nu reușește să facă asta, mai ales când vine vorba despre fermecătorul ei colegul Bambleby și ușurința cu care el reușește să cucerească sătenii.

Vocea lui Emily este distinctă și îți este ușor să empatizezi cu ea. Chiar și din observațiile ei empirice reies indicii despre felul în care se simte, iar stilul de scriere din Enciclopedia spiridușilor reflectă modul în care ar vorbi un academician inapt din punct de vedere social. Notele de subsol creionează și mai bine lumea magică a spiridușilor, amintindu-ne că scopul principal al documentărilor pe teren făcute de Emily este, în primul și-n primul rând, ca să poată termina enciclopedia într-un timp util. Inițial, relația ei cu zăpăcitul Bambleby este una de rivalitate academică, dar aceasta se transformă într-o prietenie timidă și poate în ceva mai mult, rămâne să citești ca să afli cum evoluează cei doi.

Atmosfera tihnită din Enciclopedia spiridușilor te învăluie precum o pătură pufoasă într-o seară friguroasă de iarnă. Cartea ne demonstrează că genul fantasy nu este reprezentat numai de cărți pline de acțiune palpitantă și eroi pregătiți să se lupte cu monștri mari și fioroși, ci și de romane mai intime, în care petreci mult timp în mintea personajului principal. În 2024 autoarea Heather Fawcett va continua seria Emily Wilde cu volumul următor, în care Wendell Bambleby ajunge să joace un rol mai mare decât în prima carte, iar cititorii o să o poată observa pe Emily în habitatul ei natural: biblioteca universitară din Cambridge.

Așadar, dacă îți place să citești cărți despre o lume creată cu măiestrie pe scheletul trecutului nostru, care abundă atât de mult în spiriduși magici încât pot fi cercetați științific, Enciclopedia spiridușilor este potrivită pentru tine. Heather Fawcett ne-o portretizează pe Emily Wilde drept o profesoară inteligentă și determinată, care încearcă să cerceteze tocmai aceste ființe fermecate în timp ce se străduiește să-și ignore (uneori fără succes) rivalul academic. Dar noi vedem că, în adâncul sufletului, ea-și dorește de fapt să facă ceea ce visează orice introvertit: să citească o carte bună în timp ce se cuibărește lângă câinele ei loial.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *