Bine ați venit, dragi membri ai echipajului Armada, la o călătorie captivantă printre paginile cărții „Omul pictat”, de Peter V. Brett! În această serie specială de interviuri, vom pătrunde în lumea magică a universului fantasy imaginat de Brett, descoperind perspective și idei de la cititori pasionați din comunitatea noastră. Prin intermediul unor conversații sincere cu trei membri ai grupului de Facebook Armada, vom explora ce i-a atras la această poveste fermecătoare, ce le-a plăcut cel mai mult la ea și de ce o recomandă din toată inima colegilor de echipaj de pe nava Armada.
În primul interviu din serie, am discutat cu cititoarea Camelia Pruteanu!
1. Ce te-a atras inițial la „Omul pictat”?
Reclama făcută de Armada și Marian Coman. Nu auzisem de serie, dar descrierea de la voi a fost interesantă și mi-a atras atenția pentru că părea o lume cu totul nouă în universul fantasy.
2. Romanul prezintă o lume unică, plină de demoni și glife magice. Ce părere ai avut despre construcția universului lui Peter V. Brett?
Mi-a plăcut universul creat de Peter V. Brett, deși mi se pare că în primul volum prezintă pe scurt și nu prea intrăm în lore foarte mult. Este greu să faci ceva care să pară cu totul original, pare sa fi fost inspirat de „Dune”, „Wheel of Time”, un pic și de „Urzeala tronurilor”, dar cartea are un aer nou.
3. Una dintre temele centrale ale cărții este lupta împotriva întunericului și a fricii. Cum te-ai conectat cu această temă și crezi că a fost bine pusă în practică în poveste?
Tema întunericului și a fricii este foarte bine reprezentată și o simți pe tot parcursul cărții, populația din Thesa este una subjugată și nu există cu adevărat oameni liberi. Bănuiesc că aceasta va fi tema centrala, libertatea de sub miezingi, de sub frica, etc. Și Omul pictat este un personaj la fel de captiv ca restul, prins de obsesia lui.
4. Personajele din „Omul pictat” trec printr-o creștere și dezvoltare semnificative pe parcursul narațiunii. A existat vreun personaj care ți s-a părut deosebit de convingător sau ușor de empatizat?
Leesha mi-a plăcut foarte mult pentru că este unul dintre primele personaje feminine întâlnit într-un roman fantasy de genul acesta (din ce am citit eu) care are rol principal de la început și are calea ei bine trasată. Nu este un simplu actor în rol secundar, sprijin pentru erou, care ajunge într-un final să aibă o voce. Mi-a plăcut cum este scrisă, dar nu am înțeles de ce a trebuit să avem episodul cu violul. Partea aceasta mi se pare ca fost exact un clișeu pentru ce pățesc personajele feminine în genul acesta de lume/cărți și cred că putea să nu existe acest episod – nu ar fi afectat cu nimic dezvoltarea/maturizarea ei.
Mi-a plăcut mult și de bătrâna Bruna și demonul cu un braț care îl urmărește pe Arlen (m-a amuzat mult și mă atașasem de el).
5. Ce elemente ale stilului de scriere al lui Brett ți-au ieșit în evidență atunci când ai citit?
Ritmul romanului este foarte alert și te ține conectat la poveste. Am apreciat foarte mult că, deși alternăm între puncte de vedere, trecerea se face după ce acțiunea în care este implicat personajul s-a încheiat.
6. De ce ai recomanda primul volum al seriei „Demon” și altor membri ai echipajului Armada?
Aș recomanda seria pentru că este o lume nouă, bine conturată și imagnată, cu personaje de care te atașezi și care te fac să îți dorești să vezi cum se termină povestea lor. De asemenea, îți trezește apetitul să afli mai multe despre această lume, să o înțelegi, să vezi care este povestea cu războiul împotriva miezingilor.
Tweet