În urmă cu un an şi mai bine era destul de dificil să porţi o discuţie despre e-book readere pe tehnologie e-ink în România. Nu pentru că nu ar fi existat asemenea dispozitive în ţara noastră. Doar că erau văzute ca o simplă curiozitate iar posesorii lor erau asimilaţi „mofturoşilor” sau „fiţoşilor”.
Lucrurile s-au schimbat radical. În acest moment piaţa de profil din ţara noastră începe să se diversifice într-un ritm destul de înalt. Dacă în vara trecută exista un singur model disponibil (nu mă refer la cele „aduse” la bucată din diferite locuri) iată că acum avem de ales dintre trei utilitare de acest gen. Fiecare cu plusurile sau cu minusurile sale.
Veţi spune că trei modele sau trei mărci disponibile înseamnă mult prea puţin. În termeni absoluţi poate. Dar dacă judecăm piaţa prin viteza cu care evoluează schimbările, lucrurile stau diferit. Şi este abia începutul. Cred că vom asista, în următoarea perioadă, la un boom comparabil dacă nu mai mare cu cel înregistrat atunci când a apărut în România pentru prima dată telefonia mobilă digitală.
Pe măsură ce piaţa se va diversifica vor apărea, aşa cum este şi firesc, ierarhizări şi clasamente ale bookreaderelor, în funcţie de servicii, de calitatea afişării sau de perioada de încărcare. Prin urmare va fi necesar un „ghid” destinat celor care doresc să achiziţioneze un asemenea utilitar. Prezentările făcute unor mărci sau tipuri de e-book readere în diferite locuri sunt de multe ori păreri personale (şi de aceea partizane) care au fost emise fără a avea termeni de comparaţie. Foarte rar am descoperit păreri neutre, obiective, care judecau produsul doar în funcţie de anumiţi parametri.
Din acest motiv, viitorul posesor de „cititor de carte digitală” va trebui să fie atent şi să pună în balanţă o serie întreagă de date: este bookreaderul condiţionat de o anumită librărie? Poate „citi” doar câteva formate sau are o „acoperire” largă a acestora? Are o conectivitate diversificată (doar usb sau şi wi-fi)? Ce capacitate de stocare îmi este necesară? Şi aşa mai departe.
Aşa cum spuneam, lucrurile sunt abia la început. Şi, uneori, la început, dintr-o ofertă încă săracă, este posibil ca un produs să agaţe cititorul cu câteva cârlige, dar în realitate să fie un produs puternic limitat de către producătorii săi.
Ne propunem ca pe viitor să vă oferim date comparate între produsele existente pe piaţa românească. Vom face acest lucru pentru o cât mai bună informare a cititorilor noştri, astfel încât atunci când vor lua decizia de a cumpăra un asemenea utilitar să o facă în deplină cunoştiinţă de cauză.
Tweet
Subiectul e interesant și întrebarea din titlu va deveni probabil din ce în ce mai întâlnită. Aștept cu nerăbdare împlinirea promisiunii din paragraful de final.
Recunosc, nu știu care sunt acele trei dispozitive de care pomeniți (bănuiesc totuși că unul ar fi EvoBook-ul și altul Kindle, sau vreun Sony? Sau nu).
Mi se pare normal ca majoritatea comentariilor legate de eReaders să fie “păreri personale”. În măsura în care acest lucru este posibil, cumpărătorul alege ceea ce-l face să se simtă bine. Există zeci de pagini unde poți afla ce face un Kindle și diferența între Nook și Nook Color, și asta e bine și necesar. Însă la fel de important este când un blogger în care am încredere îmi spune cum s-a simțit cu gadget-ul în mână, cât de ieftin arată plasticul de deasupra sau, dimpotrivă, cât de elegant și finisat pare. Și asta e mai greu de obiectivizat (la urma urmei, ce mi se pare mie urât e poate idealul altcuiva). Însă e o informație prețioasă, mai dificil de obținut doar privind la pozele lucioase din reviste sau de pe net.
As an aside, cred că limitele legate de format vor deveni din ce în ce mai puțin importante (mă gândesc acum la .azw), datorită ofertei importante de cărți, presiunii cumpărătorilor și ingeniozității utilizatorilor. 😛
Ar fi si mai interesant de aflat cand Nemira va publica Stephen King,
Neal Asher, Arthur C. Clarke, George R.R. Martin, Orson Scott Card etc in format electronic?
@George: sper sa venim cat mai curand cu un raspuns la intrebarea ta 🙂
@Tini: Fireste ca parerile sunt, in general, enunturi “personale”. Ideea era ca foarte multe sunt prea personale 😉
Voi incerca sa prezint cititoarele cat mai neutru cu putinta. Iar daca nu voi reusi sa fiu atat de neutru pe cat imi doresc (deh, nimeni nu-i perfect) mizez pe ajutorul vostru sa ma corectati 🙂
Buna initiativa, abia asteptam urmarea 😉
Buna ziua,
eu folosesc un NOOK cumparat din SUA. Sunt foarte multumit de el.
Criteriile de alegere au fost pur estetice dar am citit si citeva review-uri.
Este usor de folosit, odihnitor, compact si incapator, foarte elegant si … pare superior celorlalte ereeder-e in plus are usb si wifi dar wifi este conditionat doar de Barnes&Nobles.
Citeste toate formatele ( cu exceptia word) .
Personal as face si abonamente la ziare electronice ( daca ar exista posibilitatea) din Romania asa cum poti de pe Barnes & Nobles.
Va multumesc pentru rabdare.
Stiu ca ma repet.
Nu tipul eBook Reader-ului conteaza.
Conteaza sa gasesti legal eBooks (carti in format electronic)
Nemira a promis, dar a ramas la stadiul de promisiune, celelalte edituri comercializeaza eBooks in formate care nu pot fi citite pe eReadere (doar pe computere).
Singura sursa ar fi cartile pirat, dar si aici editarea lor s-a blocat la anii trecuti.
Nu mai gasesti carti scrise recent.
Sunt dezamagit total.
@warry: Conteaza ce bookreader ne alegem. Spre exemplu, putem alege un model cu optiuni limitate de “citire” a cartilor digitale si constatam apoi ca degeaba am dat banii pe el sau ca, prin alegerea pripita, ne-am restrans puternic zona din care am fi putut sa ne alimentam cu carti.
Nemira nu numai ca a promis, dar chiar ofera carti digitale. Astfel ca nu vad temeiul dezamagirii dumneavoastra. Poate ne explicati si noua despre ce este vorba in fapt. Si poate ca vom gasi apoi o solutie la ceea ce va nemultumeste.
Am eBook Reader Sonny PRS 505.
Nu e color, e ceva mai lent dar pana imi cumpar un Pad e perfect.
Accepta orice format, cu exceptia pdf-urilor codate de la editura Adevarul.
Cat despre ebooks nu ati mai editat nimica de o luna.
Sndra Bellonii e anuntata de doua luni si nu ati reusit sa o editati.
Am cumparat tot ce am gasit ca sunt cat de cat interesante (asta inseamna vreo 6..7 carti).
Dupa comentariile citite toata lumea asteapa pe marii maistrii SF-ului.
Majoritatea cartilor publicate sunt de editori romani care nu prea au cautare.
Noi vrem pe scriitorii universali moderni.
Asta e tendinta pietei.