În romanul Ulysses, James Joyce face următoarea afirmaţie: “O bună provocare ar fi să poţi străbate Dublin fără a trece printr-un pub”. Metoda irlandeză tradiţională pentru rezolvarea acestei “ghicitori” este de a traversa Dublin şi a intra în fiecare pub întâlnit în care să bei o halbă. În acest fel nu vei “trece” de fapt, niciodată, printr-un pub.
Aşa cum există, de exemplu, călătorii ghidate de anumite “ţinte”, cum ar fi cele gastronomice sau vestigiile antice, există şi “motive literare” care ne pot determina să vizităm un oraş. Pentru pasionaţii de literatură poate fi o senzaţie deosebită să bea o halbă cu bere într-un pub irlandez în care Joyce însuşi s-a refugiat cândva în faţa unei halbe pentru a-şi găsi inspiraţia.
Iată, aşadar, o listă cu astfel de oraşe (lista a fost întocmită de revista National Geographic Traveler):
- Edinburgh, Scoţia. Atmosfera oraşului, care a inspirat mai mult de 500 de romane, îşi păstrează încă vie tradiţia scrisului – de la versurile poetului de secol XVII Robert Burns la scrierile unor contemporani ca Alexander McCall Smith şi Ian Rankin. Se pot vizita acele locuri specifice din cartea Inspector Rebus a lui Rankin sau Trainspotting a lui Irvine Welsh. De asemenea, nu trebuie ratat Muzeul Scriitorilor, situat într-o clădire din secolul al XVII-lea, sau expoziţiile dedicate lui Burns, Sir Walter Scott şi Robert Louise Stevenson.
- Dublin, Irlanda. În capitala irlandeză, cuvântul scris este la fel de cinstit ca şi o halbă de Guinness. Vă puteţi alătura dezmăţului din Pub-ul Literar al Dublinului, unde ghizi plini de vervă servesc anecdote antrenante în tavernele unde Joyce şi alţi romancieri îşi căutau inspiraţia. Puteţi merge, singuri, pe urmele personajului Leopold Bloom din Ulysses, având la dispoziţie un ghid audio sau print. Muzeul Scriitorilor din Dublin reprezintă un festin al bogatei şi variatei moşteniri literare a ţării, cu rădăcinile în poezia irlandeză şi poveştile celtice. Teatrul Abbey, fondat de poetul W.B. Yeats în 1903, e încă foarte activ, punând în scenă piese clasice şi contemporane. Nu părăsiţi oraşul fără a vă lăsa fascinaţi de manuscrisul iluminist Book of Kells, creat de călugării celţi în jurul anului 800 şi găzduit de Vechea Bibliotecă din Trinity College.
- Londra, Anglia. A înşira distracţiile şi locurile literare ale Londrei, ar putea umple o carte mai lungă decât cele şapte volume ale lui Harry Potter. Pentru început, porniţi în una dintre antrenantele Plimbări Londoneze – mai mult de o sută sunt oferite săptămânal, printre care Londra lui Shakespeare sau Dickens. Nu rataţi nici Pub-ul Literar Londonez. De asemenea, trebuie să priviţi de aproape Bard’s First Folio (manuscrisele lui Shakespeare) de la British Library, neobişnuite prin faptul că nestematele literare sunt la vedere, nu ascunse într-o criptă, cum se obişnuieşte. Pentru fanii Sherlock Holmes, există un itinerariu pentru a păşi pe urmele celebrului detectiv. Dacă vă place mai suavul James Bond, atunci opriţi-vă la Dukes Bar, ale cărui cocktail-uri l-au inspirat pe Ian Fleming să facă din ele băutura distinctivă a agentului 007.
- Paris, Franţa. Ridicaţi-vă în vârful picioarelor şi lăsaţi o urmă de ruj pe piatra funerară a lui Oscar Wilde din cimitirul Père-Lachaise. Dramaturgul irlandez, al cărui mormânt e un magnet pentru bocitorii zeloşi, a fost unul dintre mulţii scriitori expatriaţi care şi-au găsit inspiraţia şi bucuria de viaţă în Oraşul Luminilor. Cei cu aspiraţii literare îşi pot finisa propria capodoperă la masa celebrei cafenele Les Deux Magots din St. Germaine pe care o frecventau Hemingway, Sartre, Camus, Picasso sau pot explora, cu ajutorul Plimbărilor Pariziene, partea literară a Cartierului Latin, locul în care a locuit, pentru scurtă vreme, Hemingway. Scriitori francezi au, desigur, locul lor de onoare, cu casele-muzeu, cum ar fi cele dedicate lui Victor Hugo şi Balzac. Bibliofilii se vor simţi la ei acasă în hotelul Le Pavillon des Lettres unde, fiecare din cele 26 de camere e dedicată unei litere a alfabetului, reprezentând câte un scriitor celebru.
- Sankt Petersburg, Rusia. Cel mai vestic oraş al Rusiei are o parte întunecată a istoriei sale literare. Aici puteţi merge pe urmele celebrului criminal dostoievskian din Crimă şi Pedeapsă – Raskolnikov, de la reşedinţa sa până la bătrâna cămătăreasă cu Turul pe jos al Petersburgului (te poţi duce singur sau există un forum unde găseşti tovarăşi de excursie pentru a împărţi costurile). Desigur, se poate vizita casa lui Dostoievski unde acesta şi-a petrecut ultimii ani din viaţă, dar şi locul în care a scris Fraţii Karamazov (sinteza finală a operei sale). Un alt celebru literat al locului a fost Puşkin, al cărui apartament a fost transformat în Muzeu Memorial. La fel ca şi personajul din Evgheni Oneghin, Puşkin şi-a găsit finalul într-un duel. În apropierea apartamentului, se află Cafeneaua Literară, locul unde Puşkin a cinat pentru ultima dată.
- Stockholm, Suedia. Inventatorul Alfred Nobel a pus Stockholm pe harta literară a lumii, datorită premiului care-i poartă numele. În locul în care se desfăşoară Premiile Nobel se află restaurantul Stadshuskällaren, unde vizitatorii pot savura gustările servite la cele mai recente dineuri Nobel. Dacă preferaţi ceva mai puţin elitist, luaţi ghidul Millenium Tour al Muzeului Oraşului, pentru a vedea locurile descrise în bestseller-ul lui Stieg Larsson. Înainte de hackereriţa cu dragonul tatuat, eroina Stockholm-ului era personajul ficţional Pippi Longstocking, din cărţile pentru copii. O statuie din parcul Tegnérlunden îl onorează pe creatorul acesteia.
- Portland, Oregon (SUA). Fără ajutorul unei harţi colorate, clienţii s-ar rătăci cu uşurinţă printre stivele de cărţi de la Powell’s City of Books. Întins pe o suprafaţă de 5.500 de metri pătraţi, este cel mai mare magazin de cărţi vechi şi noi din lume, ce conţine peste un milion de volume. Hotelul din apropiere (Heathman Hotel) oferă un pachet – Books by Your Bedside – ce include un tur personal al bibliotecii locului, cu 4.000 de volume alcătuite, în întregime, din cărţi semnate de autori găzduiţi, tomuri în hardcover, lumini pentru cititul în călătorii (mici lămpi), privilegii de împrumut noaptea. Pentru o imersie literară şi mai profundă, vedeţi ce e programat în seriile Portland de Arte şi Lecturi (septembrie-mai): o tradiţie a locului, unul din cele mai mari evenimente de lecturi publice din ţară, atrăgând performeri grei ca Annie Proulx (Premiul Pulitzer şi National Book Award, autoare a Brokeback Mountain) şi Sebastian Junger (autor al bestseller-ului The Perfect Storm).
- Washington, D.C. Începeţi descoperirea zonei literare a capitalei SUA la Biblioteca Congresului, fondată în anul 1800, fiind şi astăzi cea mai mare bibliotecă a lumii. Un tur ghidat gratis al acestui grandios edificiu pune în lumină importanţa sa literară şi arhitecturală, oferind o privelişte a Sălii Centrale de Lectură cu ale sale ferestre colorate, marmură şi picturi murale. Un tur audio gratis, oferit de Fundaţia pentru Arta Poetică, vă va conduce prin locuri asociate cu Walt Whitman, Langston Hughes şi alţi poeţi ce şi-au găsit inspiraţia în capitala americană. La magazinul indie de cărţi Politics and Prose, puteţi participa la o discuţie de grup despre cărţi, sau lua parte la evenimentele cu autori. Magazinul- cafenea Kramerbooks este deschis non-stop vinerea şi sâmbăta. Alegeţi ceva de citit în pat, cum ar fi The Camel Club, un thriller al autorului David Baldacci şi a cărui acţiune se petrece în Washington.
- Melbourne, Australia. Fondat ca un avanpost de frontieră în anul 1835, Melbourne a înflorit în timpul goanei după aur victoriene, iar de atunci s-a transformat cu succes în capitala culturală a Australiei. Treceţi pe la Biblioteca de Stat a Victoriei, construită la jumătatea secolului al XIX-lea şi declarată de către preşedintele fondator ca fiind liberă pentru toţi cei peste 14 ani, cu condiţia “să aibă mâinile curate”. Puteţi vedea expoziţii în trei galerii diferite, asista la o conferinţă în cadrul Centrului Wheeler sau vă puteţi minuna în camera arcuită, în formă de octogon La Trobe Reading Room, îmbodobită cu citate din scriitori faimoşi. Exploraţi “Melbourne by the Book”, într-o excursie pe jos şi căutaţi prin considerabila piaţă de cărţi de sâmbătă din Fed Square. Când veţi simţi nevoia unui răgaz, Narrelle M. Harris – autoarea aplicaţiei pentru mobil “Melbourne Literary”- recomandă pub-ul Drunken Poet, pe pereţii căruia sunt aliniate portrete ale lui Oscar Wilde şi ale altora.
- Santiago, Chile. Veneratul poet al naţiunii, Pablo Neruda, cunoscut pentru versurile sale romantice, se întâlnea în secret cu amanta şi muza sa, în casa lui, numită La Chascona. Albastru-strălucitoare la exterior şi galbenă în interior, casa se află pe dealul zonei Bellavista, ce poate fi explorată cu tururile La Bicicleta Verde. Chile mai onorează un alt câştigător al Nobelului – poeta Gabriela Mistral – cu murale complexe în parcul Cerro Santa Lucia, dar şi cu chipul ei aflat pe bancnota de 5.000 de pesos. Preţurile exorbitante la cărţile noi în Chile au dus la consolidarea unei pieţe de publicaţii second-hand. Cercetaţi cu atenţie ofertele din târgul de weekend ţinut pe strada Lastarria, de lângă Museo Nacional de Bellas Artes, sau vizitaţi numeroşii comercianţi de lângă micul centru comercial, aflat la intersecţia Bd. Providencia şi Str. Miguel Claro. Bibliofilii ar trebui să se îndrepte către una dintre cele câteva sucursale ale biblitecii Café Literario, incluzând un sediu în Parcul Balmaceda, ce cuprinde 30.000 de cărţi.