Află mai multe despre cel mai nou roman semnat de Stephen King

Niciodată Stephen King nu a publicat o carte care să-și dezamăgească cititorii. La începutul pandemiei, marele maestru a fost întrebat: „Ce ai putea scrie care să te facă fericit?”. Iar el a oferit un răspuns pe măsură, cu noul său roman fantastic Un basm.

Întorcându-ne în mult iubitul univers al lui Stephen King, ne întâlnim cu Charlie Reade, un adolescent obișnuit, care, când era mic, și-a pierdut mama într-un accident de mașină. Puștiul a rămas cu tatăl său, care după moartea soției, s-a refugiat în băutură, ajungând în punctul de a-și pierde locul de muncă și de a-i face fiului său promisiuni deșarte, cum ar fi „de mâine o să mă las de băut”.

Sătul de lupta cu părintele său și de promisiuni nerespectate, tânărul își găsește alinarea în cineva divin, pe care îl imploră să-i ajute tatăl: „Dacă tu, oricine-ai fi, faci asta pentru mine, o să fac și eu ceva pentru tine”. Din acest moment, viața celor doi ia o întorsătură fericită: tatăl lui Charlie începe să meargă la întâlnirile Alcoolicilor Anonimi și să își pună viața în ordine, găsindu-și chiar și un nou loc de muncă. Uluit de cele întâmplate, Charlie se simte dator înzecit, așa că se implică în diverse acțiuni civice: înlăturarea gunoiului de lângă autostradă, strângerea de donații pentru UNICEF și voluntariat pentru campania electorală.

Într-o zi, întorcându-se de la școală, Charlie trece pe lângă o casă în stil victorian, de un „cenușiu de mâță vagaboandă“, cu acoperișul deformat și cu semnul CÂINE RĂU pe poarta ruginită. Aude un scheunat înăbușit și, curios din fire, se cațără pe gardul instabil. Ajuns în fundul curții, găsește o cățelușă care suferă de artrită și pe stăpânul ei, Howard Bowditch, care tocmai își rupsese piciorul. Howard este dus la spital de urgență, iar cățelușa sa, Radar, rămâne în grija lui Charlie pe durata spitalizării.

Dar acesta este un roman marca Stephen King, totuși, ceea ce înseamnă că domnul Bowditch nu este deloc așa cum pare, deși, încă din primele pagini, cititorul poate descoperi anumite indicii. În curtea lui există un șopron, iar acolo se ascunde intrarea într-un univers greu de imaginat.

Un basm trezește un sentiment de familiaritate tuturor cititorilor care cunosc opera lui Stephen King: unul dintre elementele comune este curiozitatea nemărginită de care Charlie dă dovadă încă din primele pagini, lucru pe care îl constatăm și în „IT”, în „Talismanul” și în seria „Turnul Întunecat”. Rezolvarea situațiilor cu care se confruntă este strâns legată de modul în care se comportă. Dacă face o mișcare greșită, ce se va întâmpla?

Charlie, care este un puști foarte inteligent și curajos pentru cei 17 ani ai săi, își croiește un drum mai adânc în această lume nouă, pentru a afla ce se ascunde în „Fântâna Secată”. Pe parcurs, acțiunea îi induce cititorului trăiri contradictorii. Atmosfera e înfricoșătoare, iar sentimentul de descurajare se amplifică neîncetat. Pentru a folosi unul dintre cuvintele preferate ale lui Lovecraft, lucrurile care se întâmplau acolo erau nebunești. Astfel basmele și groaza lovecraftiană se împletesc, iar Charlie își dă seama de prăpastia dintre magia basmului, unde există ceasuri solare care întorc timpul, și realitate.

Un basm este un roman clasic King, atemporal, terifiant, care reușește să pună în evidență hotarul dintre copilărie și viața de adult.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *