Antologia SF Electric Dreams, bazată pe povestirile lui Philip K. Dick, a avut premiera pe 12 ianuarie

MV5BNGY4OTBiMTktMDM4Zi00MjVhLTgyNjctOGYzNGM5YzBlMjU5XkEyXkFqcGdeQXVyNjI4OTg2Njg@._V1_

Pe 12 ianuarie a avut loc premiera internațională a mult așteptatului serial-antologie Electric Dreams, bazat pe operele celebrului scriitor Philip K. Dick. Isa Dick Hackett, fiica scriitorului, este producător executiv; Electric Dreams reprezintă al doilea proiect al Isei de adaptare a prozelor lui pentru publicul larg, după The Man in the High Castle.

Vă amintim cele mai cunoscute ecranizări ale operelor lui Philip K, Dick: Blade Runner (1982, bazat pe Visează androizii oi electrice?), Total Recall (1990, bazat pe povestirea We Can Remember It For You Wholesale), Minority Report (2002, bazat pe povestirea The Minority Report), A Scanner Darkly (2006, bazat pe romanul A Scanner Darkly).

Cele zece episoade ale antologiei au drept sursă de inspirație povestirile scrise de Philip K. Dick la mijlocul anilor ‘50, fiind folosite ca puncte de pornire pentru explorarea diferitelor scenarii, prin intermediul cărora protagoniștii ajung să pună la îndoială veridicitatea propriilor realități.

Încă de la premiera primelor episoade în 2017, pe Channel 4 (în Marea Britanie, antologia a avut premiera pe 17 septembrie), criticii au descoperit numeroase asemănări între Electric Dreams și Black Mirror, motivul fiind prezența numeroaselor obsesii și teme preferate de Philip K. Dick în producția Netflix: etica utilizării sau creării inteligenței aritificale, nesiguranța obsesivă a personajelor cu privire la realitatea lumii în care trăiesc, teama că descoperirile și invențiile moderne vor contribui la alterarea fundamentală a creatorilor, punând în pericol viitorul omenirii.

Din distribuție fac parte Richard Madden (Game of Thrones), Anna Paquin (True Blood), Bryan Cranston (Breaking Bad), Steve Buscemi (Boardwalk Empire), Benedict Wong (Marco Polo).

lead_960

 

Despre Philip K. Dick:

  • La începutul anilor 1950, a început să scrie texte science-fiction, iar în 1952 şi-a publicat prima povestire în revista Planet Stories.
  • Cu ajutorul lui Anthony Boucher, editor şi mentor, a început să publice povestiri într-un ritm susţinut.
  • Între 1955 şi 1970, a scris în medie două romane pe an şi a publicat peste o sută de povestiri.
  • Mare parte a ficţiunilor sale se desfăşoară în California, iar Philip K. Dick a folosit idei din cabalism, budism, gnosticism şi taoism, dar a utilizat în acelaşi timp elementele science-fiction clasice de tipul roboţilor, navelor spaţiale, extratereştrilor şi fenomenelor de tip extrasenzorial.
  • În decursul vieţii, scriitorul a fost privit cu respect de fanii SF şi de colegii de breaslă, deşi n-a ajuns niciodată să egaleze vânzările celor mai populari scriitori science-fiction americani ai epocii.
  • A fost recompensat cu Premiul Hugo în 1963 pentru romanul Omul din castelul înalt, Premiul John W. Campbell Memorial în 1975 pentru Curgeți, lacrimile mele, zise polițistul.
  • În memoria sa, în 1983 a fost înfiinţat premiul care-i poartă numele, ce recompensează cea mai valoroasă carte SF publicată pentru prima dată în SUA ca original în paperback (iniţiatorul premiului, Thomas M. Disch a dorit să-l onoreze pe Dick care şi-a publicat în această formă majoritatea romanelor).

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *