Editura Nemira lansează în luna iubirii romanul Cum să oprești timpul, de Matt Haig, o poveste nebunească și dulce-amară despre cum te poți pierde și regăsi, despre iminența schimbărilor și despre zecile de vieți de care ai nevoie ca să înveți cum să trăiești cu adevărat.
Matt Haig este autorul bestsellerului Reasons to Stay Alive și al altor cinci romane extrem de bine primite, precum The Radleys și Umanii (Nemira, 2016).
Despre Matt Haig și operele sale:
1. Este dependent de Twitter. Scrie foarte des, iar postările sale nu se rezumă doar la cărți și la viața sa personală, ci cuprind o gamă largă de teme și de probleme: rasism, terorism, boli mintale. „Postez mai des când am în lucru un roman… oricum, sunt foarte zăpăcit și îmi pierd repede concentrarea”, a declarat Matt Haig pentru The Guardian. „Cred că Twitter este opusul unei cărți. O carte este un loc atât de sigur pentru minte, un loc în care te strecori și în care nu ești nevoit să interacționezi din prima. Pe de altă parte, Twitter, pentru mine, este un răspuns impulsiv și imprudent.”
2. În 2015 a publicat romanul Reasons to Stay Alive, care a stat aproape un an în top 10 pe toate listele de bestsellere, o poveste despre problemele sale cu depresia, la vârsta de 24 de ani, și despre eforturile lui ulterioare de a se vindeca. Chiar dacă volumul atinge un subiect sensibil, Haig discută și povestește despre dificultățile întâmpinate, atât cu depresia, cât și cu anxietatea, îmbinând umorul și glumele cu sfaturi pertinente și o sinceritate debordantă.
3. Ca autor de cărți pentru copii și adolescenți, a câștigat Blue Peter Book Award, Smarties Book Prize și a fost de trei ori pe lista scurtă pentru Medalia Carnegie. Volumele lui au fost traduse în peste 30 de limbi.
„Cărțile ne pot salva. Într-un fel, pe mine m-au salvat deja. Empatia nu este bună doar pentru persoanele care o primesc, ci și pentru persoanele care o transmit, care o simt. Primești o perspectivă asupra propriei tale vieți. Nu ești singura persoană care contează în lume, iar cărțile sunt o cale extraordinară prin care poți învăța acest lucru.”
4. Matt Haig scrie din perspectiva străinului, a martorului. În majoritatea romanelor sale, protagonistul este un outsider ce observă imperfecțiunile societății în care trăiește (sau în care este obligat să trăiască), în timp ce redescoperă frumusețea și fragilitatea unei vieți obișnuite.
5. În Cum să oprești timpul, în călătoriile sale, Tom Hazard se întâlnește cu William Shakespeare și cu F. Scott Fitzgerald. „Dacă participi la un curs de scriere creativă și îți dorești să introduci în poveste o figură istorică, vei fi sfătuit să-l lași în pace pe Shakespeare. Bineînțeles că eu nu am făcut asta”, a mărturisit autorul pentru The Guardian, care a vrut să le ofere cititorilor săi o imagine cât mai fidelă a artistului.
În ceea ce îl privește pe Fitzgerald, Haig a spus că l-a introdus în poveste pentru a adăuga o notă umoristică: „Nu cred că prezența lui are o relevanță pentru acțiune, dar… Fitzgerald, într-un bar, întâlnindu-se cu Tom? Da, hai să facem asta!”.
6. După Reasons to Stay Alive, în timp ce căuta subiectul următoarei sale cărți, fiul său l-a întrebat despre copilăria lui Moș Crăciun. Astfel, au apărut primele idei pentru Un băiat numit Crăciun. Romanul este fermecător și amuzant, însă nu este lipsit de momente dramatice sau întunecate. „Nu vreau să scriu o carte care i-ar întrista pe copii. Vreau să scriu cărți care îi vor face fericiți. Dar ca să ajungi până acolo, trebuie să accepți că moartea și întunericul sunt o parte a vieții.”
7. În Cum să oprești timpul, Tom Hazard este profesor de istorie. În spatele alegerii lui Matt Haig s-au aflat două motive. Primul? Mama lui a fost profesoară timp de 45 de ani. Al doilea? Umorul. Lui Matt i s-a părut amuzant să aibă drept protagonist un profesor de istorie care este el însuși istorie.
„Ai crede că este o binecuvântare să trăiești câteva secole, să ai atât de mult timp – să poți să călătorești și să vizitezi întreaga lume, să înveți mai multe limbi străine, să stăpânești numeroase abilități – dar toate aceste lucruri îl sufocă pe Tom. Inevitabil, îi pierzi pe toți cei pe care îi iubești.”
Citește un fragment în avanpremieră!
Tom Hazard are un secret periculos. Poate că arată ca un bărbat de 41 de ani, dar din cauza unei boli extrem de rare, trăiește de câteva secole. Din Anglia elisabetană până la Parisul din epoca jazz-ului, de la New York și până la insulele din Oceanul Pacific, Tom a văzut destule și acum nu-și dorește decât o viață normală.
Fiindcă trebuie să își schimbe mereu identitatea ca să rămână în viață, acum are acoperirea perfectă: este profesor de istorie la o școală din Londra. Aici îi poate învăța pe copii despre războaie și vânători de vrăjitoare de parcă nu le-ar fi fost martor. Poate încerca să îmblânzească trecutul, care îl ajunge tot mai repede din urmă.
Singurul lucru pe care nu trebuie să-l facă e să se îndrăgostească.
Tweet