Armada 5 ani: Interviu cu Constantin Beda

Acum 5 ani, o mică sămânță de imaginație a fost plantată în pământul fertil al comunității de cititori SF, fantasy și thriller. Astăzi, sămânța a crescut într-o pădure luxuriantă, plină de lumi magice, civilizații extraterestre și mistere întunecate. Imprintul Armada a reușit în jumătate de deceniu să te cucerească prin cele peste 200 de cărți publicate și te-a îndemnat să te gândești la dragoni, extratereștri și răufăcători carismatici. Am discutat cu câțiva dintre cititorii de cursă lungă din grupul de Facebook Armada și am ajuns la o concluzie: le place tare mult să ne citească!

Astăzi l-am invitat pe Constantin Beda să ne povestească despre aventura lui Armada!

1. Esti unul dintre cititorii de cursă lungă din Armada! Cum te face sa te simti acest lucru?

Mă bucur că fac parte din Grupul Armada încă de la înființarea lui în 2019. Și am fost de față când Ana Nicolau și Marian Coman au anunțat în 2018, la un târg de carte SF&F pe nume Final Frontier, demararea proiectului care avea să înlocuiască colecția Nautilus. Proiectul s-a făcut mare acum, si citind multe din cărțile Armada simt deseori că trăiesc o altă viață pe lângă cea reală, care devine uneori prea plină. Pentru mine SF-ul e o retragere binevenită de la prea multă realitate, iar cărțile voastre ajută la asta.

2. Îți mai amintești primul titlu cumpărat? Ce te-a determinat să-l alegi?

Cred că Frumoasele adormite sau Autonom. Ambele au fost la cluburile de lectură Armada, și de aceea amintirea e un pic vagă. Sau poate Omul de cretă. Oricum, una din astea trei.

3. După 5 ani alături de echipaj, câte cărți Armada ai în bibliotecă?

După 5 ani am un total de 89 de cărți Armada, din care 64 SF&F și 25 semnate de King. Bine, trebuie să precizez că toate cărțile Nemira sunt în număr de câteva sute, care îmi ocupă două corpuri de bibliotecă.

4. Care este cartea ta favorită din Armada?

Știi bine că nu pot alege doar o carte. Cred că nimeni nu poate, așa că o să merg cu două, deși mi-ar fi simplu să zic mai multe. Prima e Dune, care e probabil o alegere previzibilă, însă nu se poate fără. Cea mai completă și complexă carte, am citit-o de 7 sau 8 ori și e singura pe care am început-o imediat ce am terminat-o. Ce mi se pare incredibil e că de fiecare dată descopăr ceva nou la ea. A doua e Apocalipsa (The Stand), care e de fapt prima în topul cărților lui Stephen King. Și pe asta am citit-o de 7 ori.

5. Ce apreciezi cel mai mult la cărțile Armada?

Trebuie neapărat să zic de coperțile făcute de Vasile Adnan, care sunt extraordinare. Și diversitatea titlurilor, îmi place că reușiți să țineți pasul cu multe din noile apariții, dar și să readuceți în prim plan clasicele care mi-au marcat adolescența.

6. Ai un mesaj pentru echipaj?

E tare fain că s-a format comunitatea asta Armada. Îmi place că echipajul e omogen și împărtășim plăcerea pentru aceleași genuri. Și repet ce spuneam la început, e o plăcere să fac parte din el. Sper să descoperim în continuare noi galaxii împreună, să vizităm lumi paralele pe diversele niveluri ale Turnului sau să urmărim cu sufletul la gură intrigile din Westeros și Continentul din The Witcher. Viitorul e al nostru. Make it so! așa cum spunea căpitanul Picard.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *