Armada: Top 5 referinţe geek

Armada
După Ready Player One, Ernest Cline revine cu Armada. De astăzi, cartea s-a lansat în orbita librăriilor şi vă aşteaptă acum pe rafturi şi pe site-ul nostru.

De această dată, acţiunea are loc într-un viitor apropiat şi întoarce pe dos paradigma care a făcut din primul roman un real succes. Dacă în Ready Player One toată lumea era imersată într-o lume virtuală cu posibilităţi infinite, acum jocurile video vin la noi. La fel ca în primul roman, avem şi acum parte de o grămada de referinţe geek, de la Star Wars, la Lord of the Rings. Cu siguranţă sunteţi familiari cu multe dintre ele, dar ce facem cu cele mai obscure? Vă prezentăm un scurt ghid cu 5 din cele mai grele referinţe din Armada.

The Last Starfighter

Acesta este poate cea mai importantă referinţă. Mare parte din povestea din roman este un omagiu adus filmului din 1987. La fel ca în TRON, care a apărut în aceeaşi perioadă, toate efectele speciale din The Last Starfighter au fost realizate pe calculator, iar face filmul unul cu mult înaintea timpului său.

Dacă nu ai văzut filmul, Armada va părea o idee nouă foarte cool. Dacă aţi văzut filmul şi v-a plăcut, Armada va reprezenta întoarcerea acasă.

Flight of the Navigator/2010

La începutul cărţii, protagonistul Zach Lightman explică diversitatea de moduri în care şi-a costumizat experienţa jocului. În mare parte, a adăugat lucruri specifice anilor ’80, mai ales lista de melodii din acei ani, luată din jurnalul tatălui său. Dar poate cea mai interesantă costumizar este schimbarea vocii dronei sale din joc în cea a navei din Flight of the Navigator. Este vorba de un film din 1986, în care un puşti descoperă o navă conştientă, cu o voce foarte amuzantă.

Mai târziu, Zach resetează vocea computerului la setările de bază, iar noua voce este înregistrată de actriţa Candace Bergen, care a dat glas computerului SAL9000 din filmul 2010. Filmul este menţionat de mai multe ori, în special când ajung lângă Jupiter în joc.

Wing Commander

Ernest Cline iubeşte jocurile video şi adoră să folosească nume de creatori de jocuri de parcă toţi îi cunoaştem. De multe ori, chiar îi ştim. Unul din numele din Armada este Crhis Roberts, responsabil pentru jocul Wing Commander. Spre deosebire de jocurile care săreau de la platformă la platformă, acesta a fost un joc doar pentru PC, un simulator de lupte aeriene care a redefinit genul. Cline descrie jocul Armada într-un fel asemănător acestuia.

Contact/Carl Sagan

În probabil una din cele mai frumoase referinţe, Cline îl adaugă în carte pe faimosul astrofizican şi creator al emisiunii Cosmos, Carl Sagan. Filmuleţul de prezentare de la Alianţa Defensivă Terestră este narat tocmai de Carl Sagan. Cline ţine foarte mult să ne aducă aminte cât de plăcută era vocea acestuia. De multe ori, Zach menţionează că dacă instrucţiunile nu ar fi fost narate de Sagan, ar fi fost mult mai speriat.

Escape from New York

Chiar înainte de prima bătălie mare din carte, unul din prietenii lui Zach exclamă: „Acum chiar mă simt precum Snake Plissken!”. Este o referinţa la personajul din filmul distopic Escape from New York din 1981. În film, Snake este forţat să poarte un ceas care îi arată exact cât timp mai are să încheie o misiune. Recruţii din Armada primesc şi ei un smartphone care le spune cât timp mai au până la invazia extraterestră.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *