Noi nu am… repet, noi nu am negociat arme sau orice altceva in schimbul ostaticilor, si nici nu o vom face.
Presedintele SUA, Ronald Reagan, 13 noiembrie 1986
Cu cateva luni in urma, am declarat in fata poporului american ca nu am dat arme in schimbul ostaticilor. Inima mea si cele mai bune intentii ale mele inca imi spun ca acest lucru este adevarat, dar faptele si dovezile imi arata ca nu este asa.
Ronal Reagan, 4 martie 1987, dupa ce reporterii au insistat si au demonstrat ca in realitate presedintele daduse arme in schimbul ostaticilor.
Fragment din cartea Aristotel şi furnicarul merg la Washington de Thomas Cathcart & Daniel Klein
Am vrut sa scriu ceva despre aceasta carte neaparat inainte de alegerile de duminica si inainte de alegerile prezidentiale (chiar daca sunt tocmai la toamna!). E o carte de filosofie? politica? logica? nu chiar… e o carte despre cum sa-i prinzi pe politicieni cu minciuna. Practic este o carte despre cele mai noi (si totodata vechi ) sofisme (smecherii, in limbajul politicii dambovitene) folosite de politicieni ca sa ne abureasca si sa punem stampila acolo unde vor ei. Un adevarat antitratat de abureala politica.
I-am zis “antitratat” in subtitlu pentru ca nici autorii si nici noi, editorii, nu vrem sa va aburim cu vreo reteta magica impotriva inselatoarelor discursuri electorale. Cartea face apel la stiinta logicii si a retoricii ca sa deosebeasca adevarul de abureala, dar mai are un ingredient care nu e prezent in ceea ce numim tratate: umorul.
Si fara umorul acesta probabil ne-am fi plictisit sa citim ca Donald Rumsfeld, fostul secretar american al apararii, a facut un argumentum ad ignoratium. Dar observatia asta, logica, combinata cu un banc, se dovedeste letala pentru Rumsfeld si amuzanta pentru noi. Amuzanta si instructiva. Cum altfel ar fi afirmatia distinsului domn despre absenta armelor nucleare din Irak ?
Absenta dovezii nu e similara cu dovada absentei.
Mi se incurca mintea! Si cred ca pe asta s-a bazat si el. De fapt argumentul lui este un argumentm ad ignoratium (adica derivat din ignoranta), unul banal, va las pe voi sa-l dezlegati citind cartea.
De aceea imi plac astfel de carti: pentru ca protesteaza cu umor, fara inversunare. Pentru alegerile de duminica s-au rostit multe discursuri. Deocamdata presa a fost atenta la erori gramaticale sau la jigniri. Pare ca nu trebuie sa apelezi la logica ca sa-i demasti pe politicienii nostri. Se demasca singuri. Sunt insa convins ca in spatele promisiunilor lor electorale sunt multe “perle” de descoperit. Iar cartea de fata ne poate fi de ajutor, asfel incat sa facem din dezamagire un prilej de amuzament si luciditate.
In loc de incheiere, un exemplu de absenta care devine o dovada solida:
Doi arheologi, un grec si un egiptean, discuta incercand sa decida care dintre ei provine dintr-o civilizatie antica mai avansata. Grecul se lauda:
– Cand faceam sapaturi in Corint, am gasit fire de cupru ingropate sub case. Asta demonstreaza ca grecii aveau deja telefonie in secolul al IV-lea inainte de Cristos!
La care egipteanul replica:
– Pai, noi, la Gizeh, am excavat un sat antic si n-am gasit deloc fire, ceea ce dovedeste ca ai nostri au trecut deja la telefonia fara fir.