Bedros Horasangian, o viață plină de talent

Bedros HorasangianBedros Horasangian a fost denumit de critica literară autohtonă unul dintre prozatorii cei mai personali ai literaturii române din ultimile decenii. Și ca să îl cunoaștem mai bine pe acest mare prozator român de origine armeană, vă propunem o incursiune în trecut, în ziua de 18 noiembrie 1947.

Atunci se năștea la București fiul lui Ovanes și al Nadiei Horasangian, Bedros. Urmând inițial o educație și o formare de factură realistă, absolvent fiind al Institutului Politehnic București, Bedros Horasangian se dedică scrisului, renunțând la munca sa de inginer. De-a lungul anilor 1070 – 1980 îl regăsim printre paginile revistelor culturale românești de renume, cum ar fi “România literară”, “Tribuna”, “Viața Românească”, în calitate de colaborator. Urmează ceea ce era de așteptat, un debut care să atragă atenția criticii. Acest moment are loc o dată cu apariția a două volume de povestiri, Curcubeul de la miezul noptii și Închiderea ediției, ambele din 1984, primul volum aducându-i și un Premiu al Uniunii Scriitorilor.

De atunci încoace, Bedros Horasangian și-a construit și câștigat pe drept cuvânt statutul de prozator autentic, unul dintre puținii care se pot juca cu toate aspectele cotidianului în toată complexitatea sa, maestru al umorului parodic și demn reprezentant al unei generații de prozatori sensibili și onești. Nuvelele sale, la fel ca și romanele, combină stiluri diferite, de la confesiune la epistolă, personaje realist schițate și teme de o dureroasă actualitate. Fără a fi un moralist intransigent, Horasangian pune probleme de morală, de introspecție, de auto-analiză. Mai mult, ne vorbește despre dezabuzarea ființei umane și despre frumusețea ei, în imagini ce se construiesc unele din altele și se completează reciproc.

Dar acest mare om de cultură nu s-a limitat numai la scris. A fost atașat cultural la Ambasada României în Grecia în perioada 1997-2000, dar și director al Centrului Cultural Român din New York în perioada 2002-2004. În prezent, Horasangian deține rubrica de critică muzicală în cadrul publicației Observator Cultural și reprezintă una dintre cele mai puternice voci din presa culturală contemporană.

Cu ocazia aniversării vârstei de 70 de ani a lui Mihai Sin, Bedros Horasangian scria despre operele acestuia că Bate şi ţi se va deschide şi Viaţa la o margine de şosea “sunt romane din raftul unu al literaturii române.  All Times”. Coleg de generație și prieten cu acest alt mare prozator, și despre Horasangian se poate spune că trebuie să facă parte din biblioteca oricărui român. Obsesia, Sala de așteptare, (pentru care Horasangian a luat și Premiul Academiei Române), Integrare Europeană, sunt numai câteva dintre bijuteriile rare și prețioase pentru care Horasangian merită aplauze la scenă deschisă, din partea noastră, a tuturor românilor, împreună cu un călduros La mulți ani!

 

1 Comentariu

  1. Iliescu Cosmin A. 19/11/2012 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *