Update:
Felicitări câștigătoarei concursului, Chiriac Raluca-Marina! Premiul este o carte la alegere, din colecția Nemira Damen Tango.
Voi reveni cu un mail pentru detalii.
La concluzia de mai sus, că femeile sunt cititoare mult mai avide decât bărbații, a ajuns prozatorul britanic Ian McEwan în 2005, în urma unui experiment inedit de a testa apetența oamenilor pentru lectură. Se aplică oare aceeași regulă și în România?
Statisticile din ultimii ani spun că da, datorită existenței acelorași obiceiuri de lectură. Iar sociologii au găsit deja explicații pentru care femeile citesc mai mult decât bărbaţii în societatea contemporană. De asemenea, din dorința lor de a evada într-o lume imaginară, genul literar preferat al femeilor rămâne literatura de ficţiune, mai exact romanul.
Psihiatrul și profesorul universitar Constantin Enăchescu afirmă în cadrul unui articol publicat în Adevărul: „Lecturile masculine, dominate de raţiune, sunt lecturi de idei. Bărbaţii sunt mai activi, mai puţin înclinaţi spre lectură, şi preferă romanul de aventuri, de călătorie, romanul istoric, SF-ul, memoriile şi jurnalele. Femeile sunt sensibile şi preferă lecturile sentimentale, telenovelele, vibraţia dramatică […] Femeia caută prin lectură un refugiu din lume, are nevoie de un univers imaginar paralel, în care să-şi găsească împlinirea.”
În același articol a fost intervievată și Ana Antonescu, fost redactor-şef la Editura Nemira şi coordonatoarea colecţiei Nemira Damen Tango: „Dacă ar fi să mă gândesc la câte femei citesc în metrou, aş da dreptate cifrelor din statistici. Sunt tinere cool, care devorează romane fantasy, doamne mai coapte, cu eterna pungă de plastic plină cu de-ale gurii, care citesc romane de dragoste, fete de genul intelectual alambicat, cu vreo carte de un nordic contemporan sau, în ultima vreme, trebuie să o recunosc, femei de toate categoriile, care lecturează cărţile din ediţiile chioşc. Din când în când, chiar şi un e-reader mai apare în mâinile vreunei călătoare cu metroul. Sunt, desigur, şi destui bărbaţi care citesc, să nu fiu înţeleasă greşit”.
Și pentru că am început acest articol în spiritul studiilor și statisticilor, tot în Marea Britanie s-a ajuns la concluzia că femeile nu pot lăsa o carte din mână atunci când o încep, pe când bărbaţilor li se întâmplă adesea să o abandoneze. De asemenea, există de două ori mai mulţi bărbaţi decât femei care nu au dus niciodată o carte până la sfârşit.
Temă de discuție:
Care este ultima carte pe care ați citit-o (sau o citiți în acest moment) într-un mijloc de transport în comun sau în spații publice și care a fost motivul alegerii ei?
Concurs:
Voi oferi prin tragere la sorți o carte la alegere din colecția Nemira Damen Tango.
Deadline: 2 Septembrie 2011, ora 23:59.
Câștigătorul va fi anunțat în cursul zilei de 3 Septembrie 2011, în jurul orei 13:00.
Momentan citesc Copiii Pierduti de Peter Straub. E foarte interesanta. Am cumparat-o dintr-o librarie de mall pentru ca ma plictiseam ingrozitor in timp ce prietena mea proba haine. 🙂 Citisem inainte Talismanul de Stephen King & Peter Straub si stiam ca nu prea am cum sa dau gres.
In rucsacul cu care merg mai peste tot am tot timpul o carte in format de buzunar cu povestiri (in general SF), gata sa fie deschisa in caz ca se ia curentul sau trebuie sa stau pe la vreo coada.
Am primit de la tata colectia de razboi scrisa de Sven Hassel, si am ajuns la Monte Cassino…tata rulz 😀
Ultima carte citita in public a fost Anima Templi de Robyn Young. Stateam la coada la un control medical si cum in general citesc carti din domeniul “Suspans”, pe aceasta o citeam in acea perioada.
Am recitit Lumea non-A de A. E. van Vogt. Motivul: am simtit nevoia sa o recitesc dupa multi ani de la prima lectura 🙂
Acum citesc Agonie si Extaz de Irving Stone. Am ales-o deoarece mi-a recomandat tata sa o citesc.
Magazinul de sinucideri de J. Teule am citit-o in mare parte pe bancile din parc 🙂
Momentan am revenit asupra cartii lui Stephen King “Cimitirul Animalelor”. Prima data am citit-o pe nerasuflate. Acum urmaresc detaliile.
Urmeaza pe lista de come backs “Parfumul” a lui Patrick Suskind.
Zi faina pentru toata lumea!
In geanta am intotdeauna cate o carte micuta . La momentul acesta am Fata cu portocale de Jostein Gaarder . Cred ca este a 3-a oara cand o citesc si as putea sa o citesc de fiecare data cand as avea nevoie. M-a impresionat si ramane cartea mea favorita.