Update:
Felicitări câștigătoarei concursului, Chiriac Raluca-Marina! Premiul este o carte la alegere, din colecția Nemira Damen Tango.
Voi reveni cu un mail pentru detalii.
La concluzia de mai sus, că femeile sunt cititoare mult mai avide decât bărbații, a ajuns prozatorul britanic Ian McEwan în 2005, în urma unui experiment inedit de a testa apetența oamenilor pentru lectură. Se aplică oare aceeași regulă și în România?
Statisticile din ultimii ani spun că da, datorită existenței acelorași obiceiuri de lectură. Iar sociologii au găsit deja explicații pentru care femeile citesc mai mult decât bărbaţii în societatea contemporană. De asemenea, din dorința lor de a evada într-o lume imaginară, genul literar preferat al femeilor rămâne literatura de ficţiune, mai exact romanul.
Psihiatrul și profesorul universitar Constantin Enăchescu afirmă în cadrul unui articol publicat în Adevărul: „Lecturile masculine, dominate de raţiune, sunt lecturi de idei. Bărbaţii sunt mai activi, mai puţin înclinaţi spre lectură, şi preferă romanul de aventuri, de călătorie, romanul istoric, SF-ul, memoriile şi jurnalele. Femeile sunt sensibile şi preferă lecturile sentimentale, telenovelele, vibraţia dramatică […] Femeia caută prin lectură un refugiu din lume, are nevoie de un univers imaginar paralel, în care să-şi găsească împlinirea.”
În același articol a fost intervievată și Ana Antonescu, fost redactor-şef la Editura Nemira şi coordonatoarea colecţiei Nemira Damen Tango: „Dacă ar fi să mă gândesc la câte femei citesc în metrou, aş da dreptate cifrelor din statistici. Sunt tinere cool, care devorează romane fantasy, doamne mai coapte, cu eterna pungă de plastic plină cu de-ale gurii, care citesc romane de dragoste, fete de genul intelectual alambicat, cu vreo carte de un nordic contemporan sau, în ultima vreme, trebuie să o recunosc, femei de toate categoriile, care lecturează cărţile din ediţiile chioşc. Din când în când, chiar şi un e-reader mai apare în mâinile vreunei călătoare cu metroul. Sunt, desigur, şi destui bărbaţi care citesc, să nu fiu înţeleasă greşit”.
Și pentru că am început acest articol în spiritul studiilor și statisticilor, tot în Marea Britanie s-a ajuns la concluzia că femeile nu pot lăsa o carte din mână atunci când o încep, pe când bărbaţilor li se întâmplă adesea să o abandoneze. De asemenea, există de două ori mai mulţi bărbaţi decât femei care nu au dus niciodată o carte până la sfârşit.
Temă de discuție:
Care este ultima carte pe care ați citit-o (sau o citiți în acest moment) într-un mijloc de transport în comun sau în spații publice și care a fost motivul alegerii ei?
Concurs:
Voi oferi prin tragere la sorți o carte la alegere din colecția Nemira Damen Tango.
Deadline: 2 Septembrie 2011, ora 23:59.
Câștigătorul va fi anunțat în cursul zilei de 3 Septembrie 2011, în jurul orei 13:00.
Sobolanii, J. Herbert. Prima carte micuta din biblioteca care mi-a sarit in ochi. E foarte buna pentru cititul in mijloacele de transport in comun. Pe parcursul lecturii am descoperit niste scene destul de sangeroase ce au avut loc in mijloace de transport in comun(metroul, ce bine ca la mine in oras nu circule respectivele 😀
In prezent citesc “Luminile Sudului” Danielle Steel – motivul pentru care m-am oprit la aceasta carte este destul de simplu…m-am apucat de lecturat o colectie si mi-am propus ca in fiecare saptamana sa citesc o carte.
Acum este randul acesteia si ma bucur foarte mult caci am reusit sa descopar o autoare pe gustul meu.
Dimensiunea este potrivita si incape cu usurinta in gentile pe care le folosesc. O recomand cu caldura tuturor celor ce adora sa citeasca detalii si descrieie care te fac sa simti ca esti acolo, in poveste.
Tocmai am terminat de citit “Dezonoare” de J.M. Coetzee. Romanul a primit Premiul Nobel pentru literatura in 1999 si m-am gandit ca merita. Si chiar a meritat. Mi-a placut foarte mult. Actiunea se petrece in Africa de Sud. Prezinta drama omului intelectual, si barbat, care, dupa varsta de 50 de ani descopera ca o legatura cu o tanara, care este si studenta lui (el fiind profesor universitar)duce la decaderea lui, atat ca statut, cat si ca om. Incercand sa isi revina, o viziteaza pentru o perioada pe fiica lui, care este ca un strain pentru el, lesbiana, care a descoperit farmecul vietii la tara, ingrijind caini si o gradina de legume. El priveste de sus aceste preocuparari, parandu-i-se dezonorante pentru o fiica de intelectuali, insa, cand fiica lui este violata de 3 tineri, negri, drama se accentueaza. Foarte bine scrisa si foarte acaparatoare, mai ales daca preferi un astfel de gen literar.
Agatha Christie – Cei cinci purcelusi
De mica am fost pasionata de aventurile lui Hercule Poirot si recent am inceput sa revizionez filmele cu David Suchet. Imi face placere sa citesc o carte si apoi sa ma uit la film analizand cat anume din esenta ei s-a pastrat 🙂
On topic
Desi statisticile arata ca femeile sunt mai cititoare (si barbatii mai scriitori, as adauga cu – sper – umor), printre amicii mei se numara mai multi cititori masculini. Ba, chiar am observat ca aici a contribuit si aparitia a tot mai multe gadgeturi (jucarii in special pentru barbati, sa recunoastem) care le faciliteaza (si incita) lectura.
Off si totusi on topic
Am realizat in ultima vreme ca acasa nu mai citesc deloc pentru ca nu gasesc timp. Recuperez, insa, pe strada, in parcuri, la birou, in mijloace de transport, uneori pe trotuar dupa ce nu vad bordura de pagini… Deci, eu cred ca, totusi, e bine. Noi sa fim sanatosi! Ultima carte citita? Greu de spus fiindca mereu merg in paralel cu doua din genuri diferite. Acum, spre exemplu: Nemuritorul de Zelazny (de la Nemira) si Pe urmele zeilor – Stefan Erdmann.
Reprezentantele sexului feminin sunt mai cititoare când vine vorba de citit în public (probabil ‘masculii’ sunt mai preocupați cu privitul sau au prejudecăți cu referire la cititul în public), însă consider că femeile au fost și vor rămâne înclinate spre lectură, respectiv învățătură, mult mai mult decât bărbații.
Ultima carte citita in public este din seria ‘Cantec de gheata si foc’. De cand am inceput sa le citesc, nu le mai pot lasa din mana. Mai am doar un volum din ‘Festinul ciorilor’ si astept cu nerabdare continuarea.
Ultima carte citita este: Vorbitor in numele mortilor, de Orson Scott Card. Am citit acu 10 ani Jocul lui Ender (prima parte a seriei) si mi-am dat seama ca inca imi aduc aminte perfect tot. Nu se intampla des asa ceva, asa ca am zis sa duc seria pana la capat 🙂
Crima de la 217 de Haralamb Zinca, am gasit-o intamplator si am zis sa o rasfoiesc, cum timpul ma omoara, recuperez in mijloacele de transport.