“Când femeile nu vor mai citi, romanul va muri.”


Sursa: adrianciubotaru.ro

Update:
Felicitări câștigătoarei concursului, Chiriac Raluca-Marina! Premiul este o carte la alegere, din colecția Nemira Damen Tango.
Voi reveni cu un mail pentru detalii.

 

La concluzia de mai sus, că femeile sunt cititoare mult mai avide decât bărbații, a ajuns prozatorul britanic Ian McEwan în 2005, în urma unui experiment inedit de a testa apetența oamenilor pentru lectură. Se aplică oare aceeași regulă și în România?

Statisticile din ultimii ani spun că da, datorită existenței acelorași obiceiuri de lectură. Iar sociologii au găsit deja explicații pentru care femeile citesc mai mult decât bărbaţii în societatea contemporană. De asemenea, din dorința lor de a evada într-o lume imaginară, genul literar preferat al femeilor rămâne literatura de ficţiune, mai exact romanul.

Psihiatrul și profesorul universitar Constantin Enăchescu afirmă în cadrul unui articol publicat în Adevărul: „Lecturile masculine, dominate de raţiune, sunt lecturi de idei. Bărbaţii sunt mai activi, mai puţin înclinaţi spre lectură, şi preferă romanul de aventuri, de călătorie, romanul istoric, SF-ul, memoriile şi jurnalele. Femeile sunt sensibile şi preferă lecturile sentimentale, telenovelele, vibraţia dramatică […] Femeia caută prin lectură un refugiu din lume, are nevoie de un univers imaginar paralel, în care să-şi găsească împlinirea.”

În același articol a fost intervievată și Ana Antonescu, fost redactor-şef la Editura Nemira şi coordonatoarea colecţiei Nemira Damen Tango: „Dacă ar fi să mă gândesc la câte femei citesc în metrou, aş da dreptate cifrelor din statistici. Sunt tinere cool, care devorează romane fantasy, doamne mai coapte, cu eterna pungă de plastic plină cu de-ale gurii, care citesc romane de dragoste, fete de genul intelectual alambicat, cu vreo carte de un nordic contemporan sau, în ultima vreme, trebuie să o recunosc, femei de toate categoriile, care lecturează cărţile din ediţiile chioşc. Din când în când, chiar şi un e-reader mai apare în mâinile vreunei călătoare cu metroul. Sunt, desigur, şi destui bărbaţi care citesc, să nu fiu înţeleasă greşit”.

Și pentru că am început acest articol în spiritul studiilor și statisticilor, tot în Marea Britanie s-a ajuns la concluzia că femeile nu pot lăsa o carte din mână atunci când o încep, pe când bărbaţilor li se întâmplă adesea să o abandoneze. De asemenea, există de două ori mai mulţi bărbaţi decât femei care nu au dus niciodată o carte până la sfârşit.

Temă de discuție:

Care este ultima carte pe care ați citit-o (sau o citiți în acest moment) într-un mijloc de transport în comun sau în spații publice și care a fost motivul alegerii ei?

Concurs:

Voi oferi prin tragere la sorți o carte la alegere din colecția Nemira Damen Tango.

Deadline: 2 Septembrie 2011, ora 23:59.
Câștigătorul va fi anunțat în cursul zilei de 3 Septembrie 2011, în jurul orei 13:00.

26 Commentarii

  1. ely 01/09/2011 Reply
  2. Chiriac Raluca-Marina 01/09/2011 Reply
  3. Maria 01/09/2011 Reply
  4. Diana 01/09/2011 Reply
  5. Dana 01/09/2011 Reply
    • Adi 02/09/2011 Reply
  6. Laura Serban 01/09/2011 Reply
  7. Vlad Petrescu 02/09/2011 Reply
  8. ana 02/09/2011 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *