Carte versus film: „Visează androizii oi electrice?” vs Blade Runner

index
Mâine seară ne întâlnim la o nouă ediţie Movie night by the book, pe terasa barului Epic, pentru a vedea filmul Blade Runner şi a discuta despre cartea care a stat la baza lui, Visează androizii oi electrice?, de Philip K. Dick. Până atunci vă propunem să vedem pe scurt care sunt diferenţele dintre carte şi filmul lui Ridley Scott.

Visează androizii oi electrice?

philip-k-dick—viseaza-androizii-oi-electrice—c1Milioane de ființe au pierit în războiul nuclear, specii întregi au dispărut și omenirea s-a făcut nevăzută. Unele companii s-au specializat în simulacre cu un grad ridicat de realism: cai, păsări, pisici și chiar… oameni? Androizii sunt atât de sofisticați, încât uneori e imposibil să-i deosebești, așa că guvernul îi interzice pe Pământ. Rick Deckard are misiunea de a-i descoperi pe cei falși. Numai că ei ripostează…

Aceasta este premisa romanului. Rick Deckard este un vânător de recompense, care vânează androizi scăpaţi de pe Marte şi ajunşi pe Pământ. Pentru că tehnologia este atât de avansată încât diferenţele între oameni şi androizi nu se pot observa uşor, Deckard foloseşte un test de empatie, cu maşina Voight-Kampff. El testează reacţiile androizilor la diverse scenarii, pentru că aceştia nu sunt capabili de empatie reală.

Romanul pune sub semnul întrebării ce înseamnă să fii om şi ce este cu adevărat empatia. Philip K. Dick creează un contrast interesant între oameni şi androizi. Dacă cei din urmă încearcă să se integreze în societatea umană, iar unii dintre ei chiar cred că sunt oameni, datorită amintirilor false, cei dintâi au început să îşi piardă umanitatea. Emoţiile adevărate şi sincere nu mai apar în oameni şi au nevoie de maşinării numite orgi de senzaţii pentru a-şi impune diferite stări.

Un alt aspect interesant în Visează androizii oi electrice? este efectul războiului nuclear. În urma lui, animalele au devenit rarităţi şi sunt mult mai apreciate de oameni, devenind chiar un simbol al statului social. Pentru a-şi crea această iluzie, unii apelează la animale electrice, copii ale animalelor reale. Deckard însuşi are o oaie electrică pe care vrea să o înlocuiască pentru că el şi soţia sa nu se mai simt la fel de umani fără un animal adevărat.

Blade Runner

Blade RunnerFilmul bazat se inspiră din romanul lui Philip K. Dick, dar Ridley Scott a schimbat mai mult elemente. Printre asemănări sunt numele personajelor centrale, faptul că acţiunea are loc pe Pământ după un război atomic şi că există ameninţarea androizilor.

Una din schimbările minore, dar care au un efect puternic asupra poveştii vin din limbaj. În carte, „inamicii” sunt androizi, în timp ce în film, aceştia sunt numiţi replicanţi. Deckard este un vânător de recompense în roman, ceea ce transmite direct faptul că îşi face meseria pentru bani, în timp ce personajul din film este un „blade runner”, un nou tip de poliţist, titlu şi statut care elimină motivaţia financiară.

Blade Runner a fost construit ca un film SF de aventură, astfel încât, conţinutul mai lent, dar mult mai profund al cărţii se pierde. Astfel, filmul tinde să prezinte mai mult o luptă cu replicanţii „răi”, care vor să îşi câştige libertatea cu preţul vieţii oamenilor, în locul unei lupte interioare de natură morală. Mesajul filmului vine nu de la oameni, ci de la replicanţi.

În final, cartea şi filmul spun aceeaşi poveste mare din unghiuri diferite.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *