Luna iulie a sosit în sfârşit, iar asta însemnă că mai avem puţin până la sezonul 7 din Urzeala tronurilor. Mai sunt totuşi 2 săptămâni până ne reîntâlnim cu personajele noastre preferate şi aflăm cineva va câştiga lupta pentru Tronul de Fier. Ce facem până atunci? Bineînţeles, putem reciti Seria Cântec de Gheaţă şi Foc, dar mai sunt o mulţime de alte lumi fantastice care merită descoperite. Mai jos, vă propunem patru cărţi şi serii pe care le puteţi citi în aşteptarea noului sezon. În ele veţi găsi conspiratori la fel de periculoşi precum Varys sau Littlefinger, războinici precum Brienne sau Jaime, lupte pentru putere şi poveşti de dragoste. De la romane singulare la serii epice, veţi avea multe pagini care să vă ţină ocupaţi.
Luna nouă, de Ian McDonald
Imaginaţi-vă că Westeros este pe Lună, iar în loc de familiile nobile care conduc cele 7 regate sunt familii de corporaţii care luptă pentru putere prin orice mijloace. Chiar dacă tehnologia îi protejează pe oameni de mediul înconjurător, cele patru elemente esenţiale pentru viaţă – apa, aerul, carbonul şi informaţia – au un preţ. Se poate spune că este Urzeala tronurilor în spaţiu, cu un decor construit genial şi decorat cu abilitate, astfel încât vei intra în acea lume, cu multe personaje care funcţionează atât individual cât şi ca ansamblu în familiile create de McDonald si cu o poveste compusă din mai multe fire narative pline de comploturi şi mistere. Luna nu este un loc sigur.
Trilogia Prima lege, de Joe Abercrombie
Un fantasy întunecat şi dur, trilogia lui Joe Abercrombie este des comparată cu seria lui George R.R. Martin datorită naturii violente şi a tendinţei personajelor centrale de a părăsi tabla de şah a poveştii. Abercrombie construieşte o luma răvăşită de război, mult mai barbară decât Westeros, în care două imperii, Uniunea şi Gurkhul, se războiesc, manipulate din umbră de doi magi rivali. Personajele sunt diverse, de la regi şi generali, până la ţărani şi soldaţi obişnuiţi şi toate poveştile lor merită citite. Atmosfera este extrem de întunecată, iar Abercrombie nu se teme să ne descrie ororile războiului folosindu-se de un realism neobişnuit pentru fantasy.
Trilogia Farseer, de Robin Hobb
Robin Hobb a creat o poveste care a dat startul unui întreg univers fantasy, cu trilogii adiacente şi continuări ale poveştii începute în Asasinul regal. În Regatul celor Şase Ducate intrigile şi comploturile se tin lanţ, iar din exterior, dincolo de mare, piraţii ameninţă siguranţa regatelor de coastă. Fitz este un bastard regal prins în mijlocul acestor evenimente, dar descoperă că, deşi toţi încearcă să îl folosească sau săîl îndepărteze, joacă un rol mult mai important decât oricine. Iar magia creată de Hobb este cu totul deosebită. Unii sunt înzestraţi cu Meşteşug, un tip de magie care permite citirea şi influenţarea gândurilor, comunicarea telepatică şi chiar mai multe, iar alţii au magia Harului, care le permite să comunice cu animalele şi să se lege de acestea. Ambele însă au dezavantaje, Meşteşugul provoacă dependenţă, în timp ce Harul nu doar că este privit cu ochi răi de oamenii obişnuiţi, dar te poate face să îţi pierzi umanitatea şi să te comporţi ca un animal.
Seria Vise întunecate, de N.K. Jemisin
În mod surprinzător, Jemisin a creat o duologie, contrar trendului din genul fantasy de a construi lumi uriaşe şi a spune poveşti întinse pe mai multe volume. Lumea deşertică din serie este exotică şi misterioasă, amintind de Orientul Mijlociu. O lume în care visele sunt mai mult decât reprezentări ale inconştientului, sunt baza magiei şi pot fi folosite atât pentru a vindeca şi a da viaţă, cât şi pentru a ucide. În străvechea cetate Gujaareh, pacea este legea supremă. Străjerii care menţin liniştea statutului, colectorii, se mişcă nevăzuţi pe acoperişurile cetăţii, învăluiţi de umbrele străzilor prăfuite ale oraşului. Iar din întuneric acţionează Preoţii Zeiţei Viselor, asasini care fură visele celor marcaţi de zeiţă. Dar războiul cu triburile deşertice şi imperiile vecine ameninţă pacea, în timp ce Prinţul Gujaarehului încearcă să ia toată puterea din mâinile oamenilor zeiţei.
Tweet