Să alegi un cadou de Paște nu e mereu o sarcină ușoară, iar cum anul acesta sărbătoarea pică de 1 mai, e și mai dificil. Fie că petrecem timpul cu familia, fie că plecăm într-o mini vacanță cu prietenii, cadourile se lasă așteptate. Cu această ocazie, v-am pregătit un târg de Paște pe site-ul Nemira, cu peste 200 de cărți la preț special. Foarte multe alegeri, din toate genurile: SF, fantasy, roman polițist, suspans, young adult și literatură contemporană. Pentru a vă ușura puțin munca, vă oferim câteva recomandări.
Omul pictat (Seria Demon, partea I) de Peter V. Brett
Omenirea a ajuns prizoniera unor creaturi ivite din adâncurile pământului când apune soarele, care distrug tot ce le iese în cale până în zori. Atunci soarele le alungă în văgăunile din care au apărut. Se întunecă şi cei câţiva supravieţuitori se ascund în spatele unor simboluri magice, a căror putere se pierde în negura timpurilor. Arlen, Leesha și Rojer visează la o lume în care oamenii nu se vor mai ascunde în spatele zidurilor şi simbolurilor magice și toți trei au ceva de adus în lupta împotriva miezingilor.
Lumea creată de Brett este deosebită şi te prinde încă de la început. Omul pictat este plin de acțiune și fantasy și este bazat pe istoria bogată a lumii în care se petrece acțiunea, dar și pe atenția la detalii. Intrigi politice, legende și mituri, magie și demoni înfiorători, Omul pictat este cadoul perfect pentru un iubitor de fantasy.
Misery de Stephen King
Misery este un horror psihologic foarte bun pentru cei care nu au gustat încă din opera lui King, dar chiar și pentru veteranii genului. Cu mult suspans, scene emoționale puternice și un pericol ce îl pândește constant pe protagonist, romanul te face să apreciezi altfel ideea “fanului numărul unu”. Dacă aveți prieteni scriitori, Misery e un cadou numai bun.
Misery Chastain este eroina unui ciclu de romane populare, dar părintele ei, scriitorul Paul Sheldon, e hotărât să o dea uitării… Până când Annie Wilkes, o fostă infirmieră şi fanatică admiratoare a personajului şi a creatorului său, îl „recuperează“ pe Sheldon dintr-un accident de mașină. Celebrul autor este obligat s-o reînvie pe Misery, să rescrie ultimul episod, numai pentru Annie şi sub vigilenta ei supraveghere. Dar tensiunea atinge cote insuportabile şi curând devine limpede că sfârşitul cărţii va fi şi sfârşitul unuia dintre cei doi…
Așteptând în Ghermana de Dănuț Ungureanu
E timpul să mergem și pe meleagurile mioritice și să recomandăm un cadou special pentru fanii SF. Așteptând în Ghermana este un cyberpunk românesc, apărut la începutul anilor ’90, când autorii începeau să fructifice libertatea literară recent dobândită. Cartea face referință și la poveștile SF deja clasice: orașul și periferia din Visează androizii oi electrice? sau reproducerea artificială, precum în Minunata lume nouă. Să nu vă speriați, e destul de ușor de înțeles, mai ales că limbajul e unul colocvial, dar numai un împătimit al genului va prinde toate aceste conexiuni.
Omenirea a supraviețuit unui război mondial devastator ale cărui ecouri încă se mai păstrează sub formă de legende. Oamenii trăiesc acum într-un uriaș megalopolis, în câteva colonii spațiale și în Lumea Mică din afara orașului, în care singura lege este “trăiește după placul inimii”. Aglomerarea urbană cuprinde o serie de locații: Ghermana, Mauin, Talid, Maetzig, Cristal City, fiecare cu specificul său. Populația este obsedată de sex, droguri și muzică rock, iar polițiile, tot mai numeroase (Cocoon, Nuttmann), se războiesc între ele.
Eleganța ariciului de Muriel Barbery
Următoarea recomandare vine pentru cititorii care caută altceva decât aventură, acțiune sau atmosferă. Eleganța ariciului spune povestea lui Renée Michel, ce își ascunde inteligența și gusturile rafinate pentru a-și păstra slujba de administrator de bloc și pentru a evita disprețul vecinilor ei burghezi. În același bloc locuiește și Paloma, o fetiță de doisprezece ani, de o inteligență precoce, dar care s-a săturat de viața burgheză a familiei ei. Drumurile celor două încep să se intersecteze și asta determină apariția unor discuții profunde despre literatură, muzică, filme și pictură în Eleganța ariciului. Povestea este spusă din perspectiva ambelor personaje, iar evenimentele ne sunt prezentate ca gânduri și reacțiuni ale acestora.
Un cadou deosebit pentru personale mai sofisticate sau interesate de filozofie și artă în general.
Tweet