Clubul de lectură Nemira aniversează un an cu Orson Scott Card!

happy-birthdayDragi prieteni, a mai trecut o ediţie a Clubului de lectură Nemira, cea ajunsă la numărul 12. Încă o dată, participanţii fideli la acest eveniment au dovedit că literatura de anticipaţie este un gen respectat în România, pentru care există dedicaţie şi pasiune. Iar faptul că în luna martie 2014 se împlineşte un an de la debutul Clubului de lectură Nemira, probabil că nu face decât să întărească această afirmaţie. Un an de lecturi excelente, de participare semnificativă şi ţinută ireproşabilă, care, iată, confirmă că acest eveniment era necesar pentru iubitorii SF-ului, dar şi ai altor genuri literare.

Cartea discutată la ediţia #12 a fost “Omul din castelul înalt”, de celebrul scriitor american Philip K. Dick. Discuţiile au fost aprinse, mai ales în jurul aspectului geopolitic, fiind de la sine înţeles că orizontul de aşteptare al cititorului modern poate fi uşor pretenţios în faţa unei istorii alternative scrisă cu mai bine de 50 de ani în urmă. Pe de altă parte, numeroase dintre speculaţiile făcute de Philip K. Dick s-au dovedit credibile, în special cele din realitatea fictivă prezentată în cartea “Lăcusta abia se târăşte”. Cât despre versiunea în care Puterile Axei ar fi câştigat Al Doilea Război Mondial, într-adevăr, este de presupus că politica de epurare pe criterii rasiale ar fi continuat de o manieră accelerată, întocmai cum se întâmplă în acest roman.

O altă temă abordată a fost chiar cea a titlului amintit anterior, a cărţii din carte pe care o citesc personajele Omului din castelul înalt Omul din castelul inaltşi care este un scurt pasaj din Ecleziast (12:5). Interpretările în privinţa acestuia au rămas însă deschise, participanţii considerând că lăcusta care abia se târăşte (the grasshopper drags itself along, într-una din variante) poate fi atât o metaforă pentru civilizaţia confruntată cu punctul culminant al dezvoltării şi cuceririi teritoriale, cât şi a fiinţei umane ajunsă finalul vieţii, un argument în acest sens fiind chiar contextul general al Ecleziastului, care avertizează că apropierea de Dumnezeu (mântuirea) este un deziderat care nu trebuie lăsat pentru ultimele momente ale trecerii omului pe pământ. Nu în ultimul rând, un alt fir al dezbaterilor s-a lansat pe aparenta lipsă a unui personaj principal, cât şi a dilemelor existenţiale experimentate aproape în unanimitate de personajele cărţii.

Întâmplător sau nu, iată că şi romanul ales pentru următorul Club de lectură Nemira, care va avea loc pe data de 31 martie, propune tot o acţiune ce se dezvoltă în jurul conotaţiilor biblice, dar de această dată provenite din corpus-ul Apocalipsei lui Ioan. WyrmWyrm, de Orson Scott Card, căci despre acest titlu este vorba, propune aşadar peisajul unei planete unde, în mijlocul coexistenţei oamenilor cu alte rase numite geblingi, dwelfi, gaunţi şi wyrmi, un ultim exemplar al acestora din urmă pe nume Unwyrm se dovedeşte deţinătorul unui plan întunecat: acela de a o impregna pe Patience, eroina acestui roman, un copil ales ce aminteşte de structura personajului Ender, cu germenii unei rase umane superioare ce urmează să stăpânească planeta Imakulata pentru restul timpului. Iar numele celui căruia este menită să-i dea naştere nu este altul decât Krystos.

Oare reuşete Unwyrm să facă acest lucru în romanul lui Orson Scott Card? Sau totul se termină cu bine, iar Patience devine cea care oferă acestei planete pacea de care are atâta nevoie? Nu există decât un mod de a afla, iar acela este lectura cărţii şi, desigur, participarea la ediţia cu numărul 13 a Clubului de lectură Nemira, pe data de 31 martie, orele 19.00, în mansarda gazdelor noastre primitoare de la librăria Cărtureşti Verona. Nu uitaţi că va fi un eveniment cu totul special: Clubul de lectură Nemira împlineşte un an de existenţă!

Orson Scott Card 600p400

1 Comentariu

  1. Ana-Maria Basceanu 04/03/2014 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *