Pentru că Halloween și din seria lecturi care mi-au zbârlit perii de pe tot corpul, 5 cărți cu mai multă groază decât mister:
1. Sfârșitul lumii în alb și negru (Flicker) una din cele mai tenebroase cărți despre Cinema scrise vreodată. Am scris Cinema cu C mare pentru că romanul (un cinefil investighează o sectă care transmite inconștientului apocalipse printre cadrele filmelor) este genial scris. Și Theodore Roszak se dovedește extrem de capabil să înțeleagă și fascinația cinema-ului și mecanica suspansului literar. Must-read pentru cinefili. Cum ar fi dacă Ed Wood ar fi fost unul dintre profeții (și poeții) Antichristului?
2. A doua venire are de-a face mai mult cu SF-ul decât cu groaza, dar nu are cum lipsi de pe o listă de lecturi obligatorii. Și totuși, e ceva groază în cartea lui Marian Truță. Ororile (și poezia, ăsta e un gen foarte poetic de ficțiune) unor Românii alterate din universuri paralele. Viitoruri paralele. Trecuturi paralele. Cu alchimiști și arhimandriți, securiști și cozmonauți. Emoționant și impresionant, un roman care se leagă aproape singur din 4 nuvele mitologice și distopice.
3. Lacrimile diavolului conține a 5-a Românie distopică și fabulistă. În viitorul de la decenii după Marele cutremur, o agentă de asigurări caută niște bijuterii furate. Am menționat că după cutremur Președintele a vândut sufletele românilor Satanei? Și că religia oficială a țării este satanismul? Sau că romanul Ștefanei Czeller este un thriller erotico-investigativ de mare anvergură?
4. Din tot ce-a scris Stephen King aș merge complet în afara titlurilor de referință și aș alege Dolores Caliborne. Nu pentru că ar fi fi mai soft (nu este chiar deloc, dar avem de-a face cu o oroare mult mai insidioasă decât in restul scrierilor sale) ci pentru că este unul din momentele de geniu indiscutabil al lui King. O incursiune prin trecutul unei femei este bruiat de regrete și de o oroare fără nume sau cauze clare.
5. Nu cred că aș putea omite Haita lui Serge Brussolo. #vintage, citită prin 1996 și recitită prin 2010. Impecabilă, cu atâta oroare genuină prin ea că o declar, fără vreo jenă, cea mai bună carte de groază pe care am citit-o vreodată. O infirmieră singură și sexy sechestrată într-un conac locuit de un miliardar excentric? Cel mai probabil el este jupuitorul care terorizează orașul! Dar de fapt miza nu-i un thriller polițist, ci animalele împăiate din conac, care au prostul obicei de-a reveni la viață. Teroare în stare pură, asezonată cu beaucoup sleaze.
Tweet