Cronică blogger invitat: Câinele îşi schimbă părul, dar scenariul ba

600p400b

După o suită de episoade care au mizat pe pumnul în stomac, pe scene puternice şi puncte culminante, episodul şapte calcă strâmb şi în afara ritmului. Scenariul lui Brian Cogman se dovedeşte anemic, incapabil să lovească notele de pe partitură. Cuvintele vin şi pleacă, dialogurile curg, însă aproape în fiecare scenă predomină senzaţia că lipseşte ceva, că unele detalii nu au fost punctate corect, că nu s-a acordat greutatea cuvenită.

Episodul şapte pare să fie unul de tranziţie, un episod pregătitor pentru viitoare încleştări, bătălia dintre Stark şi Bolton pentru Winterfell, o probabilă luptă dintre alianţa Lannister-Frey şi Blackfish al casei Tully pentru Riverrun, duelul dintre Munte şi oricine va fi alesul Bisericii Celor Şapte, o eventuală răzbunare a Aryei, toate astea fără a mai socoti inevitabila venire a lui Daenerys în Westeros sau planurile de răzbunare ale lui Theon si Yarei Greyjoy.

Scenariul lui Brian Cogman este temperat, din păcate este de asemenea mult prea docil, iar regia lui Mark Mylod nu reuşeşte să-l potenţeze cu nimic.

Totuşi câteva scene îşi ating potenţialul pe umerii unor linii narative construite de episoade antecedente sau pe istoricul unor personaje mai vechi ale seriei. Întoarcerea lui Sandor Clegane, mult prea scurtul dialog dintre Cersei şi Olena Tyrell, Tormund şi al său îndemn la luptă şi, desigur, încercarea nereuşită a lui Jaime de a trata cu Brynden Tully (aka Blackfish). Aş mai adăuga şi momentul şocant în care Arya este înjunghiată şi lăsată să moară.

The Broken Man

Ian McShane a fost o surpriză placută, însă rar mi s-a întâmplat să văd un actor mai irosit decât în cazul rolului său din acest episod. De fapt, mai tot ce înconjoară comunitatea izolată care îl vindecă pe Câine, a fost tratat mult prea superficial, nu a dobândit destulă adâncime încât să conteze. Am înţeles intenţia de a construi un arc stereotipic, la capătul căruia Clegane se vede forţat să revină la vânătoarea de pui (pour les connaisseurs), dar am rămas cu senzaţia că scriitorii s-au grăbit şi au obţinut efectul unui trailer pentru un film cu Van Damme. El e bun, dar ei sunt răi şi îi omoară – introduceţi aici orice, de la nevastă, părinţi, copil, până la căţeluş (hint John Wick) – şi atunci el e nevoit să pună mâna pe topor şi să vezi ce-i va încinge.

Nu cred că Benioff şi Weiss vor lăsa finalul acestui sezon în responsabilitatea nimănui. În mod cert cea mai mare parte a bugetului a fost cheltuită pentru ultimele două episoade, unde cei doi bănuiesc că vor reveni la pupitru, spre mai marea mea bucurie. Nu aş vrea să văd cele mai importante scene ale sezonului sfârşind în mediocritate.

Mă lansez chiar şi în câteva previziuni:

În primul rând Daenerys nu va ajunge în Westeros nici în ultimul episod. Vor lăsa probabil toată gâlceava ei pentru sezonul următor. Ar fi mult prea grabită trecerea mării cu toate armatele în doar trei episoade. De asemenea, nu cred că va avea loc o bătălie între Blackfish şi Lannisteri, Brienne a ajuns la el cu un scop şi îl va convinge să-şi întoarcă armata către bătălia cea mai importantă: Winterfell. La Winterfell, Sansa şi Jon vor obţine victoria, iar Ramsay va suferi o moarte spectaculoasă. În lupta împotriva Muntelui va intra probabil Lancel Lannister, pentru că bătrânul conducător al Bisericii Celor Şapte este destul de şiret la şah. Dar voi ce credeţi că se va întampla?

Flavius Policala. Fmustsee

1 Comentariu

  1. Maria 07/06/2016 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *