Ghidul Xenofobului – Cehii

Xenofobia este un lucru îngrozitor. Duce la acte extreme şi istoria ştie câteva poveşti de groază despre asta.

Dar nu şi în viziunea autorilor Peter Berka, Ales Palan şi Peter Stastny, care propun un „Ghid al Xenofobului”, plin de umor şi tandreţe, fără a lăsa la o parte sarcasmul cu care tratează calităţile şi defectele diverselor popoare.

Volumul „Cehii” aduce în prim-plan câteva elemente de cultură, istorie şi tradiţie a cehilor, care se consideră „cea mai extraordinară naţiune din lume”, analizate cu o ironie subtilă, care va transforma şi cel mai vehement xenofob într-un fan devotat al acestui popor.

Nu sunt trecute cu vederea nici obiceiurile cehilor de a bea, de a face bani, sau chiar de a face dragoste, capitolul care tratează sexul la cehi fiind de un umor spumos care nu va lăsa indiferent nici un cititor: „Cuvântul cehesc mrd care înseamnă a ţi-o trage este doar unul dintre cei peste treizeci de termeni folosiţi pentru actul de a face dragoste, în funcţie de modalitatea în care se procedează, de viteză, durată, atitudine, stare de spirit, profunzime şi implicarea emoţională”.

Iar acesta este numai un exemplu. De la naţionalismul ceh, la obsesiile naţionale şi umorul cehilor, până la elemente tipice de conversaţie şi gestică, viziunea asupra afacerilor, obiceiurile, tradiţiile şi distracţiile cehilor, autorii acoperă o plajă largă de stereotipuri, fapte, mituri, exemple reale din istorie şi cultură, dând fiecărui cititor posibilitatea să se amuze şi să empatizeze cu această extrem de simpatică naţiune.

Citește mai departe pe Ziare.com

Autor: Andreea Sterea

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *