Cronică blogger invitat: Minuni evidente

600p400b

Săptămâna aceasta, fanii GoT încearcă să evite la primele ore ale dimineţii spoilere şi eşuează lamentabil. De unde înţelegem că fanii nu sunt troli, ci au mers să ia lumina şi acum binecuvântează wall-urile cu cel mai evident spoiler din tot sezonul ăsta.

Până să încep să fredonez melodia lui Smiley, “Acasă” şi să trec direct la vestea aducătoare de lacrimi pe obrajii diafani ai fanelor – şi cu ocazia asta să anulez posibilitatea unui nou parastas virtual – în Game of Thrones s-au întâmplat câteva lucruri la fel de evidente precum întoarcerea din morţi a eroului sufletelor noastre.

Începem episodul vizitându-l pe Bran – ce mare te-ai făcut, băiete! – în copac, unde îşi continuă instruirea sub oblăduirea Corbului cu Trei Ochi. Cu ocazia asta avem un flashback. Un flashback unde îi găsim pe Ned Stark, Benjen şi mult aşteptata Lyanna Stark. Bran, săracul, constată cât de vesele şi fără de griji îi erau neamurile, iar Hodor, până să fie Hodor cel zicător de Hodor, era Wylis, un băiat capabil să rostească propoziţii cât de cât complexe – nu recită din Shakespeare, dar măcar avem certitudinea că-s şanse să-şi revină… sau nu. Între timp, Meera se cam satură de păzit scorbura şi pe Bran şi iese la aer. Pentru puţin timp, căci Leaf răsare în peisaj şi îi aduce aminte donşoarei că are un SLA de respectat. Ce ţi-e şi cu misiunile astea!

Vă era dor de veşti din Debarcaderul Regelui? Cersei vrea să meargă la înmormântarea fetei sale, dar Tommen nu o lasă. Muntele îi apară în continuare onoarea, iar Jaime şi The High Sparrow au o discuţie cu subînţelesuri despre sângele vărsat, trecut, prezent şi viitor. Unde eu mă bucur că Jaimie a ieşit din starea de lâncezeală şi îşi pune mintea la contribuţie – în curând şi sabia – iar Tommen, dragul de el se duce la maică-să că să primească o lecţie despre cum să fii un bun conducător. În lipsa lui Machiavelli, cu tot cu “Prinţul”, Cersei îşi măsoară odrasla – poate ca să ştie exact ce veşminte să-i aducă când i-o veni ceasul – şi vor urma capitolele despre cum să-ţi răzbuni neamul în stil “Naşul”.

Prin Meereen, Tyrion scoate cea mai bună replică din tot episodul “Eu beau şi ştiu lucruri” şi în lipsă de alte activităţi practice, se duce în vizită la dragoni. Să-i ajute. Îi ajută să-şi ia zborul. Să nu se spună că am avut episod fără dragoni săptămâna asta.

Tyrion-1-630x420

Viaţa Aryei în Braavos îşi continuă cursul firesc. Ziua şi cafteala. După o nouă rundă de ciomăgeli, Jaqeun H’ghar răsare la ceas de seară şi după ce încearcă s-o fraierească pe asta mică cu mâncare şi tratament pentru cataractă, mulţumit de răspunsul primit, o ia de pe stradă.

În Winterfell, Ramsay Bolton are multe pe cap. Pe lângă faptul că trebuie să-i explice lui tac-su cum a reuşit s-o piardă pe Sansa şi pe amicul Theon, candidatul la poziţia “Cel mai nesuferint personaj după Jeoffrey” are parte de o veste. N-a câştigat la 6/49. Walda a născut un băiat. Să vezi bucurie pe capul perversului! În buna tradiţie martiniană, orice veste bună are parte de maxim trei minute de fericire. Ramsay îşi rezolvă tot neamul – sau mai exact cei pe linie directă de succesiune – şi dacă nu ştiam până acum, lui îi place să fie singur la părinţi.

Theon se hotărăşte să se întoarcă acasă, terapia prin creierii munţilor dintre Sansă şi Brienne continuă, măcar află şi demoazela că sora ei e în viaţă. Prin Pike are loc o schimbare a “gărzii”. Tot vrea Theon să se întoarcă acasă, aici îl aşteaptă un nou cârmuitor. Balon trece în lumea celor drepţi, direct de pe pod. Euron şi Yara află că trebuie să aibă loc un proces electoral numit “Kingsmoot”, prin care se decide liderul poporului. Să nu fie pe stilul confruntării dintre Oberyn şi Muntele!

Şi aşa ajungem la Castelul Negru. Melisandre a căzut în depresie, dar măcar şi-a pus colierul la gât, iar Davos vrea să aibă loc o înviere, din varii motive tehnico-tactice. Fanele au parte de scene cu Jon Snow la bustul gol, Melisandre îngână o vrajă. Toată lumea e cu ochii cât cepele. Ca să fie depresia lui Melisandre şi mai sui, nu se întâmplă nimic. Nu-i aşa că scena asta îţi ridică tensiunea? Şi… Jon Snow revine printre noi!

Aşa cum se tot precizează, în acest moment ne aflăm în faţa unui aspect interesant. Serialul Urzeala Tronurilor continuă fără a avea un material nou din partea lui George R.R. Martin. Fanii sagăi Cântec de gheaţă şi foc speculează direcţia în care va merge serialul, dar şi cum va reuşi şi când va reuşi Martin să lege evenimentele din show cu bunul mers al cărţilor. Valar Morghulis!

 Articol realizat de Ioana Raluca Popescu, Edge and back.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *