Cronică blogger invitat: Toată lumea se întoarce

600p400b

Cel mai nou episod din Urzeala Tronurilor este din nou un episod de tranziţie, dar, spre deosebire de cel anterior, “Nimeni” chiar pregăteşte terenul pentru marele final şi bătălia mult aşteptată din episodul următor. Partea mai interesantă e că episodul are foarte multe asemănări cu ultimele evenimente din cărţi, cu schimbările de rigoare, dar, deşi am înaintat un sezon întreg după ultima carte, lucrurile stau în aceeaşi poziţie la finalul Festinul ciorilor/Dansul dragonilor şi finalul lui “Nimeni”.

Regizorul Mark Mylod reuşteşte să se depăşească după eşecul de săptămâna trecută şi ne oferă un episod mult mai puternic şi mult mai relevant, iar asta se datorează şi faptului că Benioff şi Weiss au scris scenariul pentru acest episod. Cum spune şi titlul, toată lumea este în momentul in care se întoarce undeva: unii în Westeros, alţii în Nord, alţii acasă, iar alţii pe unde apucă.

Povestea lui Arya din acest episod este cea mai puternică, dar şi cea mai surprinzătoare. După ce a petrecut atâta timp în Braavos pentru a deveni un Faceless, actriţa Lady Crane i-a schimbat cu totul viziunea şi i-a readus aminte că este un Stark şi că trebuie să se răzbune şi o face într-un stil badass şi misterios, încheind cu promisiunea de a se întoarce acasă. Felicitări lui Maisie pentru ce a făcut din acest personaj.

Rămânem tot în Essos şi vedem cum Varys pleacă într-o misiune secretă, care promite că nu îl vom mai vedea prea curând, poate la finalul sezonului. Tyrion reuşeşte să îi facă pe Greyworm şi Missandei să se distreze puţin, dar toată voioşia este perturbată de atacul Stăpânilor, care îşi vor înapoi sclavii. Asediul Meereen-ului este exact situaţia de final pentru Dansul dragonilor, iar episodul se încheie cu întoarcerea lui Dany călare pe dragon, venită să salveze oraşul. Cum episodul următor pare a fi dedicat luptei din Winterfell, mă aştept ca lupta din Meereen să aibă loc în ultimul episod şi că va fi epică. Din păcate, Tyrion nu mai e ce-a fost, dar acum Peter şi Emilia au din nou ocazia să interacţioneze, mai ales că dialogurile dintre Pitic şi Mama Dragonilor au fost dintre cele mai interesante în sezonul trecut.

Cersei-Mountain-Qyburn

O pornim spre Westeros, unde probleme nu încetează să apară. În Debarcaderul Regelui, Tommen decretează duelul ca fiind în afara legii şi o lasă pe Cersei fără apărare în judecata ce o paşte, pentru că se baza pe campionul ei, Muntele. Păcat, pentru că tăcutul zombie are în sfârşit parte de o scenă în care îşi arată puterea. Puţin mai la nord, Jaime se reîntâlneşte cu Brienne  şi avem parte de un moment emoţional ce ne aduce aminte de dialogurile lor din sezonul trei. Amândoi s-au schimbat unul pe celălalt, dar Jaime revine la vechile obicieuri, iar Brienne rămâne în continuare loială familiei Stark. Că tot vorbim de Jaime, scena în care îşi arată colţii de leu are loc între el şi Edmure Tully şi în care vorbesc despre… surorile lor. Discuţia despre Catelyn Stark mi-a făcut speranţe, dar are grijă Câinele să ne spulbere vizele într-o scenă spre final. Riverrun e pierdut, iar Jaime are acum ocazia să se întoarcă la Cersei… Va fi interesant de văzut ce va face, pentru că în cărţi refuză să o ajute, în timp ce în serial e nerăbdător să o revadă. Brienne eşuează în a-l recruta pe Blackfish şi se întoarce tristă spre Nord, nu înainte de a-şi lua rămas bun, foarte simbolistic, de la Jaime. E de apreciat modul cum au clădit creatorii serialului această relaţie şi cum ne arată ei schimbările ce afectează cele două personaje şi relaţia lor. Bravo Benioff şi Weiss!

După masacrul din episodul trecut, Câinele o porneşte la vânătoare şi dă peste Frăţia fără stindarde, care îl racolează şi îi promit o luptă pe măsură împotriva lui Ramsay. Aici e momentul în care credeam că o vor dezvălui pe Lady Stoneheart, dar momentul e spulberat când Câinele se goleşte de vin în râu, în antiteză cu scena învierii lui Cat, din cărţi. Păcat, dar este posibil ca LS să nu joace un rol atât de important pe cât ne face Martin să credem şi eliminarea ei din serial să fie logică.

“Nimeni” este unul din cele mai bune episoade pregătitoare. Nu o ia pe ocolişuri, nu se fereşte să fie brutal şi se termină exact unde trebuie, făcându-ne pe toţi să aşteptăm marea bătălie din episodul următor.

Răzvan Nistor. Gazeta de film

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *